Bancpost a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 34,6 milioane lei, rezultatul net înainte de constituirea provizioanelor fiind în creştere cu 37%, comparativ cu perioada similară din 2014, a anunţat banca, într-un comunicat.
Rata creditelor neperformante (NPL) a continuat să se îmbunătăţească, acest aspect fiind vizibil atât în segmentul de retail, cât şi în cel corporate.
Potrivit informaţiilor furnizate de Bancpost, ponderea NPL a scăzut la 16,3% din totalul portofoliului de credite, comparativ cu 21% - nivelul împrumuturilor neperformante din primul semestru al anului trecut, "şi datorită managementului accelerat al creditelor neperformante derulat în trimestrul al patrulea al anului trecut".
Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 18%, datorită optimizării reţelei, în timp ce indicatorul costuri/venituri a scăzut cu 17%, ajungând la 69%. De asemenea, veniturile operaţionale au avut un avans de 1%, comparativ cu primul trimestru din 2014.
Volumul creditelor şi cel al depozitelor au rămas constante faţă de primul semestru din 2014, raportul credite/depozite menţinându-se la nivelul de 87%.
"Procesul de transformare implementat în cadrul Bancpost a adus rezultatele aşteptate, banca raportând profit şi în semestrul 1 al anului în curs. Bancpost are o poziţie solidă din punctul de vedere al capitalului şi lichidităţii şi, în calitate de bancă sistemică în România, va continua să participe în mod activ la susţinerea clienţilor săi", a declarat George Georgakopoulos, CEO Bancpost.
Banca şi-a optimizat sursele de finanţare prin gestiunea activă a portofoliului de depozite retail, precum şi prin atragerea unui volum ridicat de resurse de la instituţiile financiare internaţionale (BERD, IFC, BEI).
Conform comunicatului citat, menţinerea unei situaţii confortabile a lichidităţii şi a gradului de adecvare a capitalului a reprezentat şi continuă să reprezinte una dintre priorităţile managementului băncii.
Bancpost este una dintre cele patru bănci din ţara noastră care au acţionariat grecesc, fiind deţinută de Eurobank din anul 2003.
Zilele trecute, Nikos Karamouzis, preşedintele grupului bancar Eurobank, a spus că stabilitatea politică şi recapitalizarea cu succes a băncilor greceşti sunt două condiţii prealabile pentru ridicarea restricţiiilor asupra mişcărilor de capital introduse de Grecia ca să evite prăbuşirea sistemului financiar.
Prezentă pe piaţa noastră de 24 de ani, Bancpost are o reţea de 150 de unităţi, şapte centre de afaceri corporate şi cinci centre regionale retail. Bancpost gestionează un portofoliu de peste 1 milion de clienţi corporativi, de retail şi instituţionali, pentru care oferă o gamă variată de soluţii financiar-bancare. Bancpost acordă finanţare companiilor atât din surse proprii, cât şi prin intermediul liniilor de credit puse la dispoziţie în parteneriat cu diverse instituţii financiare internaţionale.