ÎN PRIMUL SEMESTRU BCC, pierdere de 15 milioane lei, faţă de -0,35 milioane lei în aceeaşi perioadă din 2014

Alexandru Costea
Bănci-Asigurări / 11 august 2015

BCC, pierdere de 15 milioane lei, faţă de -0,35 milioane lei în aceeaşi perioadă din 2014

Banca Comercială Carpatica (BCC) a raportat, în prima jumătate a anului, o pierdere netă de 15 milioane de lei, mult mai mare comparativ cu pierderea de 0,35 milioane lei raportată la aceeaşi perioadă din 2014, potrivit rezultatelor semestriale remise azi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În ceea ce priveşte solvabilitatea băncii, rata de adecvare a capitalului este în scădere cu 8,1%, de la 10,8% la 31 decembrie 2014, ca efect al pierderii înregistrate în primul semestru al anului şi creşterii provizioanelor RAS din cursul anului 2015.

Veniturile nete de 58 milioane de lei sunt în scădere cu 40% în primul semestru, comparativ cu 97,3 milioane lei în primul semestru din 2014, reflectând în principal veniturile mai scăzute din activele financiare, mai arată sursa. Veniturile nete din activităţi comerciale indică o creştere cu 2% faţă de perioada similară din anul precedent - 43 milioane de lei în primele şase luni comparativ cu 42,3 milioane lei în aceeaşi perioadă din 2014.

Cheltuielile operaţionale au fost de 73 milioane lei, mai mici cu 1,8 milioane lei (2,4%) faţă de prima jumătate a anului trecut.

Creditele (brut) acordate clienţilor, au fost mai puţine cu 16,6% comparativ cu primul semestru din 2014, în principal datorită efectului cumulat al creditelor scoase în afara bilanţului (217,6 milioane lei) şi al recuperărilor (172 milioane lei) care au neutralizat cele 147 milioane lei de credite noi, potrivit Băncii.

Depozitele atrase de la clienţi au fost mai mici cu 75 de milioane de lei (2,6%) faţă de 31 decembrie 2014. Rata credite/depozite a fost de 43%, comparativ cu 51% la 31 decembrie 2014, "reflectând excesul de lichiditate de 1591 milioane lei necesar pentru creşterea viitoare", potrivit comunicatului.

Directorul General, Johan Gabriëls, declara: "În data de 27 iunie, banca a anunţat iniţierea unor discuţii pe baza de exclusivitate cu J.C. Flowers cu privire la o infuzie de capital în valoare de 110 milioane de lei. Anunţul a venit imediat după ce acţionarii băncii au hotărât trecerea într-o nouă etapă de dezvoltare a băncii prin aprobarea la data de 18 iunie a reducerii urmată de majorarea capitalului. În data de 8 iulie, conducerea băncii a fost informată cu privire la semnarea unui Memorandum (Memorandum of Understanding) între J.C.Flowers şi acţionari care deţin aproximativ 57% din acţiunile băncii. În prezent ne aflăm în strânsă colaborare cu toate părţile implicate pentru a asigura stabilitatea şi a oferi perspective de dezvoltare a băncii. Nevoia de capital combinată cu ajustările planificate pentru primul semestru privind activele preluate şi activele fixe ale băncii nu permit creşterea portofoliului de credite şi utilizarea excesului de lichiditate. De aceea ne bucură progresele înregistrate prin atragerea J.C. Flowers ca potenţial acţionar majoritar cu intenţia de a contribui substanţial la majorarea capitalului băncii. În acest context dificil, echipa de conducere a depus eforturi pentru protejarea veniturilor din activitatea de bază a băncii, fiind înregistrate venituri în creştere cu 2% comparativ cu perioada similară a anului precedent. În ceea ce priveşte cheltuielile operaţionale, continuăm iniţiativele de control şi reducere a costurilor pentru anul 2015 dar şi pentru anii care urmează. Echipa de conducere a decis amânarea conferinţei cu investitorii până după finalizarea procesului de restructurare a capitalului, de majorare a acestuia şi de atragere a unui nou acţionar majoritar".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb