ÎN PRIMUL SEMESTRU DIN 2023 Grupul MOL a înregistrat un profit operaţional de 714 milioane de dolari

F.D.
Companii / 12 mai 2023

Grupul MOL a înregistrat un profit operaţional de 714 milioane de dolari

Grupul MOL a anunţat rezultatele financiare pentru T1 2023. Grupul a înregistrat un rezultat operaţional CCS EBITDA de 714 milioane de dolari în T1 2023, în pofida efectului negativ al reglementărilor şi al scăderii preţului petrolului şi al gazelor, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Rezultatul stabil se datorează performanţei interne solide în cadrul diviziilor: segmentul Consumer Services şi-a revenit după minimele înregistrate anul trecut, pentru segmentul Upstream au crescut volumele de producţie, iar în segmentul Downstream activitatea de rafinare a rămas profitabilă. MOL a generat un flux de numerar liber în valoare de peste 500 de milioane de dolari în T1 2023, o valoare foarte apropiată de cea obţinută în acelaşi trimestru din anul anterior, datorită contribuţiei tuturor diviziilor.

Preşedintele grupului MOL, Zsolt Hernadi, a declarat: "Grupul MOL a obţinut rezultate financiare stabile în primul trimestru al anului 2023, în contextul condiţiilor macroeconomice actuale care au fost atenuate, în mare măsură, de buna performanţă internă a diviziilor. Compania noastră a înregistrat progrese importante pentru a contribui la suveranitatea energetică a regiunii: în segmentul Upstream am reuşit să creştem volumele de producţie internă, am transportat ţiţei din Azerbaidjan în Europa şi am continuat investiţiile care să le permită rafinăriilor noastre fără ieşire la mare să acceseze ţiţei din surse diverse. În plus, segmentul Consumer Services a devenit mai puternic după criza din anul precedent şi a dat startul operaţiunilor şi în Polonia.

La un an după începerea războiului din Ucraina, un lucru este cert: consecinţele economice sunt în continuare resimţite şi transformă peisajul energetic european. În pofida impactului negativ al reglementărilor, modelul nostru integrat şi rezilient de business s-a dovedit a fi unul de succes. Chiar şi într-un context volatil, abordarea noastră ne-a permis să continuăm atât demersul de diversificare, cât şi proiectele noastre de transformare."

Segmentul Downstream: Rezultatul operaţional CCS EBITDA a crescut cu 18% comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, ajungând la valoarea de 299 milioane USD. Marja din segmentul de petrochimie s-a aflat sub presiune, însă performanţa din zona de rafinare şi marketing a compensat factorii negativi, în pofida impozitării suplimentare din Ungaria. Cererea de carburanţi auto a scăzut cu 14% în Ungaria de la an la an în primul trimestru, deoarece plafonarea preţurilor a stimulat consumul în primul trimestru al anului trecut, în timp ce cererea a crescut uşor în Slovacia cu 3% şi în Croaţia cu 1%. O etapă importantă în eforturile de diversificare a surselor de ţiţei a fost atinsă în luna martie, când Grupul MOL a transportat ţiţei uşor de origine azeră din câmpul petrolifer ACG pe care îl deţine în co-proprietate în Azerbaidjan către rafinăria Slovnaft din Bratislava, contribuind la flexibilizarea surselor de aprovizionare cu ţiţei.

În segmentul Consumer Services, EBITDA a crescut cu 97% în T1 2022 de la an la an, datorită îmbunătăţirii cadrului de reglementare, iar marja din sectorul non-fuel şi-a continuat creşterea. Volumul vânzărilor a crescut cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind susţinut de un impact adiţional pozitiv de aproximativ 200 de milioane de litri de combustibil ca urmare a achiziţiei Lotos în Polonia. Odată cu extinderea segmentului Consumer Services în Polonia la sfârşitul anului 2022, a fost lansat şi brandul MOL în această ţară, iar rebrandingul staţiilor de servicii este în curs de desfăşurare. Numărul de staţii de servicii care integrează conceptul Fresh Corner a crescut în întreaga reţea, ajungând la 1.172 în T1 2023, de la 1.081 în T1 2022.

Segmentul Upstream: EBITDA a scăzut la 283 milioane USD în T1 2023, în contextul în care scăderea preţurilor la petrol şi gaze, redevenţele suplimentare percepute pentru producţia din Ungaria şi reglementările preţului gazelor naturale în Croaţia au afectat rezultatele. Cu toate acestea, divizia a generat un flux de numerar liber de 205 milioane USD. Ca urmare a eforturilor noastre continue de dezvoltare a zăcămintelor, volumele de producţie au crescut în Ungaria şi în Kurdistanul Irakian. Cota ACG a fost, de asemenea, mai mare, ca urmare a contribuţiei mai ridicate pe care câmpul petrolifer a avut-o în contextul unui preţ mai scăzut al petrolului, ceea ce a dus producţia totală la peste 95 mboepd (mii de barili de petrol echivalent pe zi), peste ţinta de producţie. În Ungaria, a fost continuată implementarea programului de forare a gazelor de mică adâncime şi au fost testate cu succes trei puţuri în T1 2023. Astfel, numărul total de puţuri de gaze de mică adâncime a ajuns la 19 de la începutul programului, în 2019. Costurile operaţionale (OPEX) unitare la nivel de grup s-au menţinut sub valoarea de 6 USD/boe în T1 2023, în ciuda presiunii costurilor pe tot lanţul valoric.

Segmentul Gas Midstream: rezultatul EBITDA a ajuns la 79 de milioane USD, în creştere cu 64% faţă de anul precedent, datorită creşterii capacităţilor de transport transfrontalier, în concordanţă cu creşterea volumelor de export. Scăderea preţului la gaze şi modificarea fluxurilor de transport au avut un impact pozitiv asupra costului consumului de gaze.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In primul semestru? Cum trece timpul

    si cum se plangeau ei ca raman fara bani ca dau faliment dupa limitarea preturilor la pompa. acum se vede cine mintea atunci

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb