OTP Bank România a înregistrat un profit consolidat neajustat după impozitare de 8,8 milioane lei, în creştere cu 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit unui comunicat de presă.
Veniturile totale în primul trimestru din 2016 au crescut cu 27% faţă de trimestrul precedent, însă au scăzut de la an la an cu 6%, în principal din cauza scăderii cu 26% a veniturilor din comisioane.
În ceea ce priveşte declinul trimestrial al venitului net din dobânzi, acesta a rezultat în urma scăderii volumelor de credite (-3%) cauzate de reducerile oferite clienţilor cu credite ipotecare în franci elveţieni, în cadrul programului de conversie, potrivit băncii.
Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 16% fată de trimestrul precedent, OTP Bank România numărându-se printre sucursalele cu cele mai semnificative reduceri de costuri, în primul trimestru din 2016, se mai arată în comunicatul citat.
Portofoliul total de credite brute, ajustat la efectul cursului de schimb valutar, s-a redus cu 8%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2015, pe fondul reducerii volumului creditelor persoanelor fizice şi a scăzut cu 5% de la un trimestru la altul.
În conformitate cu reglementările locale, rata de adecvare a capitalului băncii a fost de 14,6%, la sfârşitul lunii martie, ceea ce semnifică o îmbunătăţire de 0,4% fată de trimestrul anterior, potrivit OTP.
La nivelul grupului, OTP Group a înregistrat un profit ajustat de 47,6 miliarde HUF (aproximativ 153 milioane euro) în primul trimestru din 2015, cu o creştere atât de la an la an, cât şi de la trimestru la trimestru. Reprezentanţii instituţiei arată: "Îmbunătăţirea s-a datorat reducerii costurilor de risc. În ceea ce priveşte performanţa subsidiarelor grupului, toate subsidiarele străine ale OTP Group (cu excepţia Touch Bank) au afişat profit".