ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2021 Grupul TeraPlast a înregistrat o cifra de afaceri în creştere cu 28%

G.U.
Piaţa de Capital #Construcţii / 21 aprilie 2021

Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast

Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast

Grupul TeraPlast anunţă o creştere cu 28% a cifrei de afaceri în primul trimestru al anului curent, la 108 milioane lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform unui comunicat de presă remis redacţiei. Totodată, EBITDA s-a îmbunătăţit semnificativ: în ianuarie-martie 2021, aceasta a depăşit 17,5 milioane de lei, concretizată în marja EBITDA de 16,2%, comparativ cu 12,8% în primul trimestru din 2020.

Dublarea profitului operaţional este rezultatul majorării cifrei de afaceri şi a eficienţei operaţionale pe fondul economiilor de scară. Rezultatele evidenţiază profitabilitatea modelului de business cu creştere accelerată şi reconfirmă strategia de dezvoltare a Grupului în pieţele în care acesta ţinteşte poziţia de lider, notează sursa citată.

Grupul TeraPlast a înregistrat o cifra de afaceri în creştere cu 28%

Segmentul Instalaţii şi Reciclare reprezintă 71% din cifra de afaceri consolidată. Acesta a realizat o marjă EBITDA de 17,5%, adică o valoare absolută a EBITDA de 13,36 milioane de lei. Marja EBITDA s-a îmbunătăţit astfel cu mai mult de trei puncte procentuale peste cea din trimestrul I 2020. Segmentul granule a avut o cifră de afaceri mai mare cu 35%, de 22,59 milioane de lei, şi o marjă EBITDA de 15,3%. Avansul acestor business-uri a venit atât din creşterea cu 19% a cantităţilor vândute, cât şi din majorarea preţurilor, pe fondul unei eficienţe operaţionale consolidate. Creşterea preţurilor a fost generată de o creştere a costurilor materiilor prime, o tendinţă persistentă şi chiar în accentuare. Acestei creşteri a preţurilor materiilor prime i se suprapune şi o lipsă de disponibilitate la nivel global, dar Grupul TeraPlast nu a fost afectat până acum de aceasta.

Conform comunicatului, TeraGlass a înregistrat o creştere robustă cu 40% a vânzărilor în primul trimestru. În plus marja EBITDA a ajuns la 8%, faţă de pierderea înregistrată anul trecut în aceeaşi perioadă, ceea ce evidenţiază că măsurile luate de management dau deja rezultate.

Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast, a declarat: "Trimestrul I a generat o creştere cu 61% a EBITDA. Această evoluţie capătă adevărata sa dimensiune când comparaţia o facem, de fapt, cu un an 2020 cu rezultate record pentru Grup. Rata EBITDA de 16% este semnificativ mai mare decât rata de 14% bugetată pentru anul 2021. Putem să spunem că suntem cu un pas înaintea bugetului, ceea ce ne face să credem că vom atinge eficienţa propusă. Recent am primit avizul Consiliului Concurenţei pentru preluarea Somplast, deci din această lună va fi integrată în cadrul Grupului, iar prin implicarea activă a managementului nostru va contribui la rezultatele consolidate viitoare în paralel cu fructificarea sinergiilor la nivel de Grup. Volumul mare al lucrărilor de apă, canal şi irigaţii şi eficienţa noastră operaţională, ne fac să fim optimişti şi încrezători că putem livra creştere şi valoare clienţilor şi acţionarilor noştri."

Pentru întreg anul 2021, bugetul Grupului TeraPlast este construit pe o cifră de afaceri de 636,2 milioane de lei şi o EBITDA de 89,1 milioane de lei. Grupul are în implementare investiţii de peste 160 de milioane de lei în dublarea capacităţii de producţie a instalaţiilor şi în fabrica de ambalaje flexibile biodegradabile. Derularea investiţiilor este în graficul stabilit.

Potrivit sursei citate, la finalul lunii februarie, Grupul a anunţat finalizarea vânzării diviziei de produse din oţel către Kingspan. Consiliul de Administraţie propune ca, din preţul încasat, 226,6 milioane de lei să fie distribuite sub formă de dividend special, iar în toamnă să fie acordate 1 acţiune gratuită la 4 acţiuni deţinute în cadrul majorării de capital social cu 43,6 milioane de lei.

TRP este acţiunea cu cel mai mare randament al dividendelor. Este începutul foarte bun al drumului de reîntregire a performanţei operaţionale din 2020, de 130 de milioane de lei EBITDA, creată într-un grup refăcut pe alte baze de creştere accelerată şi marje operaţionale îmbunătăţite.

- Segmentul de Instalaţii şi Reciclare a obţinut o cifră de afaceri de 76,45 milioane de lei şi o EBITDA de 13,36 milioane de lei, ceea ce reprezintă 76% din EBITDA consolidată a Grupului.

- Segmentul Granule a contribuit cu 20% la cifra de afaceri consolidată şi a avut o creştere de 35% faţă de primul trimestru al anului precedent.

- TeraGlass, segmentul de ferestre şi uşi, a consemnat o creştere de 37,6% a veniturilor, la 8,86 milioane de lei, în timp ce marja EBITDA pe acest segment a fost de 8%, o îmbunătăţire considerabilă a rezultatelor după ce în primul trimestru al anului precedent înregistra pierderi.

- TeraPlast Recycling a avut în primul trimestru o EBITDA de 1,32 milioane de lei, ceea ce se traduce în economii pentru Grup prin utilizarea materialului reciclat pentru producţia de ţevi din PVC. Capacitatea de procesare actuală este de 12 mii de tone, iar până la finalul anului va fi majorată la 28 de mii de tone, în urma investiţiilor făcute de Grup în acest segment cu un mare potenţial din perspectiva eficientizării activităţii, dar şi a sustenabilităţii.

Evenimente recente

- TeraPlast Group a primit avizul Consiliului Concurenţei pentru preluarea Somplast. Achiziţia presupune integrarea unei capacităţi de producţie de 4.000 de tone de polietilenă.

- Consiliul de Administraţie a propus distribuirea unui dividend special în valoare totală de 226,6 milioane de lei şi acordarea de 1 acţiune gratuită la 4 acţiuni deţinute.

- Grupul TeraPlast a anunţat la finalul lunii februarie finalizarea tranzacţiei de vânzare a diviziei de produse din oţel către Kingspan Group. Preţul de 373 milioane de lei anunţat în februarie reprezintă preţul iniţial, iar preţul final în baza rezultatelor auditate este de 375,5 milioane de lei.

- În 2020, Divizia de Mase Plastice care îşi continuă activitatea în cadrul grupului după vânzarea diviziei de produse din oţel, a fost cea mai dinamică, cu o EBITDA mai mare cu 56% comparativ cu anul precedent.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. excelent

    Au profit net 11.6 mil lei si sa zicem ca mai fac in Q 2-3-4 INCA 3X15=45 mil lei fac tot anul 2021 cam 57 mil lei .....cam putin zic eu,ce imi place e ca platesc din plin datoriile la banci(vezi Transilvania). Au vandut perla coroanei dar se naste alta cea cu biodegradabilele in rest sunt FOARTE OK !!!

    1. Sa vedem marja de profit trim 1 siraportam la cifra de afaceri bugetară pe acest an și profitul trece de 70 mil . Din trim 2 vine cu aport important Simplist. Da pare f. Ok. Succes.

      E bine ca au scapat de Tera Stel.Le sufau altii mdin spate .Nu trebuia sa fie atat de generosi ca actionarii si recompensele sa fi venit din majorarile realizate prin investirea banilor castigati mdin vanzare.

    Frumoasa tipa din foto. Interesant articol :P

    Semnal clar de BUY & HOLD

    Era interesant sa aflam si ce datorii are Teraplast / Cat de indatorata e!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb