• Numărul angajaţilor companiei s-a diminuat cu 6 procente, la 15.677 la finele lunii martie 2016
• Brokerii: "Cotaţia scăzută a petrolului a continuat să influenţeze negativ rezultatele Petrom"
Grupul OMV Petrom a afişat un profit net în valoare de 288 milioane lei în primul trimestru al anului în curs, în scădere cu 17% comparativ cu rezultatul net de 345 milioane de lei raportat pentru perioada similară din 2015, potrivit rezultatelor financiare neauditate, publicate miercuri.
"În primele trei luni din 2016, rezultatele financiare ale Grupului au fost afectate de scăderea abruptă a preţului ţiţeiului", a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, adăugând: "Ca răspuns, am continuat să implementăm măsuri de reducere a costurilor de operare şi a cheltuielilor de capital. Investiţiile au fost prioritizate în funcţie de potenţialul de a genera valoare pe termen lung, reducându-se cu aproximativ 28% comparativ cu T1/15. În mod firesc, acest lucru a impactat producţia totală de hidrocarburi din Upstream. Cu toate acestea, beneficiind de modelul nostru de afaceri integrat, rezultatul negativ din Upstream pentru T1/16 a fost mai mult decât compensat de contribuţia pozitivă atât a Downstream Oil, cât şi a Downstream Gas. Segmentul Downstream Oil a beneficiat de cererea crescută de produse petroliere rafinate şi de costul mai mic cu ţiţeiul consumat, în timp ce segmentul Downstream Gas s-a confruntat, în continuare, cu un mediu de piaţă dificil, atât în activitatea de gaze, cât şi în cea de electricitate. Luând în considerare persistenţa unui mediu cu preţuri scăzute, vom continua să ne ajustăm nivelul de activitate, menţinând, totodată, o poziţie financiară solidă şi protejând fluxul de numerar extins. În acest context, un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor este cu atât mai important pentru a putea continua investiţiile, atât în vederea gestionarii declinului natural, cât şi pentru dezvoltările ulterioare onshore şi offshore".
Vânzările OMV Petrom s-au cifrat la 3,559 miliarde de lei în perioada ianuarie - martie 2016, fiind mai mici cu 17% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, când acestea au totalizat 4,271 miliarde lei.
Profitul operaţional al grupului (EBIT) s-a ridicat la 343 milioane lei, în scădere cu 31%, de la nivelul de 494 milioane de lei înregistrat în perioada ianuarie - martie 2015.
• Simion Tihon, Prime Transaction: "Sunt şanse bune că în scurt timp titlurile Petrom să închidă trendul negativ început acum mai bine de un an şi jumătate"
În contextul unui preţ al petrolului care a scăzut şi sub 30 dolari în primul trimestru din 2016, rezultatele Petrom sunt bune, este de părere Simion Tihon, broker la "Prime Transaction".
Domnia sa a adăugat: "Segmentul Downstream a avut o contribuţie decisivă pentru trecerea pe profit a companiei după pierderile mari înregistrate în ultimul trimestru din 2015. Profitul net a fost astfel susţinut de marjele mai mari din sectorul Downstream, cât şi de efectul pozitiv al elementelor speciale în valoare de 118 milioane lei generate de reducerea amenzilor aplicate de Consiliul Concurenţei.
După cotaţiile minime atinse de barilul de petrol în februarie, orice
creştere a petrolului peste 40 dolari va avea un efect pozitiv în elementele speciale din Upstream. Astfel, cred că sunt şanse bune că în scurt timp titlurile Petrom să închidă în această zona trendul negativ început acum mai bine de un an şi jumătate, perioada în care acţiunile SNP au scăzut cu peste 50%".
• Nicu Grigoraş, Intercapital Invest : "Este foarte important că OMV Petrom a reuşit să îşi ajusteze modelul de business la noile condiţii de piaţă"
Din cauza prăbuşirii preţului petrolului şi a gazelor naturale, rezultatele financiare ale OMV Petrom în ultimele şase trimestre au avut o tendinţă puternic negativă, punctul culminant fiind trimestrul 4 al anului 2015, apreciază Nicu Grigoraş, director de tranzacţionare la Intercapital Invest.
"Această corelaţie s-a menţinut şi în trimestrul întâi al anului în curs, când pe fondul creşterii preţului barilului de petrol rezultatele Petrom sunt în revenire", potrivit brokerului, care adaugă: "Este foarte important că OMV Petrom a reuşit să îşi ajusteze modelul de business la noile condiţii de piaţă, compensând parţial scăderea cifrei de afaceri şi a profitabilităţii prin măsuri de eficientizare implementate (măsuri de reducere a costurilor de operare şi a cheltuielilor de capital)".
Pentru trimestrele următoare, dacă preţul barilului se stabilizează sau chiar se mai apreciază de la nivelul prezent, putem asista la surprize plăcute în ceea ce înseamă rezultetele financiare ale Petrom, în opinia domnului Nicu Grigoraş.
• Cristina Boicu, Raiffeisen: "Preţul petrolului rămâne elementul cheie"
Profitul peste aşteptări înregistrat de Petrom în primul trimestru a fost rezultatul unor câştiguri extraordinare, mai exact reducerea unor amenzi primite de la Consiliul Concurenţei, ne-a spus Cristina Boicu, Equity Sales Raiffeisen Bank România. Domnia sa a adăugat: "Restul indicatorilor au fost relativ aproape de aşteptări, prin urmare nu vedem că aceste rezultate să aibă forţă de a mişca piaţă pentru perioada următoare. În plus, Petrom raportează volumele produse cu câteva săptămâni înainte de detaliile financiare ale trimestrului, prin urmare şi evoluţia în piaţă este aplatizată de informaţiile publicate pe parcurs. În ecuaţia evoluţiei acţiunii SNP, preţul petrolului rămâne elementul cheie din punctul meu de vedere".
Potrivit datelor OMV Petrom, investiţiile au însumat 769 de milioane de lei în primele trei luni din acest an, fiind mai mici cu 28% faţă de primul trimestru al anului trecut, când s-au situat la 1,062 miliarde lei. OMV Petrom avea la finele primului trimestru din 2016 datorii nete de 1,366 miliarde de lei, în scădere cu 11% faţă de cele de 1,528 miliarde lei înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Numărul angajaţilor companiei s-a diminuat cu 6 procente, de la 16.726 persoane în primul trimestru din 2015, la 15.677 la finele lunii martie 2016.
În trimestrul 4 din 2015, OMV Petrom a afişat pierderi nete de 1,68 miliarde lei, vânzările cifrându-se la 4,518 miliarde lei.
A.A.