Comisia Europeană nu este împotriva măsurilor de relaxare fiscală şi a creşterilor salariale, însă acestea trebuie luate "la momentul potrivit şi cu măsurile compensatorii potrivite", consideră Angela Filote, şeful reprezentanţei Comisiei Europene în România, prezentă, ieri, la o conferinţă dedicată investitorilor străini.
În opinia sa, Guvernul ţării noastre este optimist. Angela Filote a declarat: "Suntem mai puţin optimişti (n.r. decât Guvernul) în legătură cu capacitatea ţării de a colecta suficienţi bani din taxe pentru a acoperi măsurile fiscale luate recent. Aşadar, analizăm fiecare măsură de acest tip. De ce? Nu suntem împotriva lor şi asta este important să clarificăm. Adesea, am citit în presă, Comisia Europeană, FMI sunt împotriva creşterilor salariale, sunt împotriva relaxării fiscale. Suntem în favoarea tuturor acestor măsuri dacă sunt luate la momentul potrivit şi cu măsurile compensatorii potrivite".
În opinia oficialului Comisiei Europene, România a realizat consolidarea fiscală datorită celor trei programe de asistenţă financiară cu CE, FMI şi Banca Mondială. Doamna Filote a subliniat că nu ar dori să vadă subminarea acestor realizări prin alt tip de măsuri.
Potrivit reprezentantului Comisiei Europene, după criza financiară, lumea a ajuns la un "gap" investiţional de 300 miliarde de euro.
"Avem un plan de investiţii pentru Europa care presupune mobilizarea a peste 350 miliarde euro, în doi ani", a spus domnia sa, adăugând că vor intra în joc şi investitorii privaţi.
Conform domniei sale, o problemă, în Europa este faptul că 25 de milioane de oameni nu îşi pot găsi de lucru.
• Filote: "Unul dintre motivele pentru care Romania a avut un deficit bugetar scăzut a fost nivelul redus de investiţii"
Angela Filote a spus, ieri, că unul dintre motivele pentru care România a avut un deficit bugetar scăzut a fost nivelul redus de investiţii: "Ţara nu poate să crească doar pe baza consumului intern şi a exporturilor, pentru că acestea sunt principalele surse de creştere economică în România, ci trebuie şi să investească. Toţi cei care călătoresc în ţară ştiu cât de mare este nevoia pentru infrastructură adecvată, începând cu infrastructura de transport, dar şi în alte domenii avem nevoie de infrastructură în această ţară".
Comisia Europeană nu vede niciun motiv să accepte un deficit de 3% în cazul României, dacă ţinem cont de faptul că vorbim despre o ţară în care întregul potenţial privind investiţiile nu a fost utilizat pe deplin, a mai declarat şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
În opinia domniei sale, sursele de investiţii pe care România le poate utiliza sunt fondurile structurale, planul de investiţii pentru Europa, o mai bună colectare a taxelor, recuperarea activelor obţinute ilegal prin corupţie.
Declaraţia Angelei Filote a venit ca răspuns la afirmaţia lui Alexandru Năstase, secretar de stat în Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat, care spusese: "Problema este că nu am investit în infrastructură. Dacă FMI şi Comisia Europeană sunt de acord cu un deficit de 3% şi Guvernul spune «Da», acest lucru se face numai dacă se fac investiţii în infrastructură. În acest fel se transmite un mesaj către Guvernul României că putem ajunge la un deficit mai mare, cum au şi alte ţări, dar numai dacă investim în infrastructură".
Angela Filote a mai spus, ieri, că nu ştie încă dacă va exista un nou acord cu România, neprimind o solicitare în acest sens din partea Guvernului.