Preşedintele Klaus Iohannis are programată, astăzi, o întâlnire cu cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, conform informaţiilor oferite de Administraţia Prezidenţială. Conform funcţionarilor de la Palatul Cotroceni, întâlnirea are loc la solicitarea preşedintelui CSM, Nicoleta Margareta Tînţ, şi vicepreşedintelui CSM, Tatiana Toader, şi va viza noua lege adoptată de Parlament în urmă cu două zile prin care au fost eliminate pensiile speciale ale judecătorilor şi procurorilor.
Actul normativ care a trecut de plenul Camerei Deputaţilor - care este for decizional în acest caz - vizează eliminarea pensiilor speciale pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular, membrii Curţii Constituţionale, precum şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă. Actul normativ nu se atinge de pensiile speciale ale militarilor şi poliţiştilor.
O parte dintre parlamentari a susţinut că actul normativ este doar un simplu exerciţiu de imagine electorală, deoarece legea va fi declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României.
De altfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că intenţionează să sesizeze CCR cu privire la constituţionalitatea noii legi adoptată de Parlament. Preşedintele instanţei supreme, Corina Corbu, a transmis, ieri, printr-o "scrisoare către concetăţeni" şi către colegii magistraţi, că decizia Parlamentului de eliminare a pensiilor de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor este una "tristă" şi "stupefiantă", fiind luată "cu ignorarea flagrantă, chiar premeditată", a deciziei anterioare a Curţii Constituţionale. Şefa ÎCCJ arată: "Nu cred că am mai avut o astfel de situaţie în România, mai ales că hotărârea a fost luată practic în condiţii de cvasi unanimitate, o clasă politică altminteri prin definiţie divizată găsind se pare una dintre puţinele linii comune în afectarea pe termen lung a însăşi stabilităţii sistemului judiciar".
Conform informaţiilor oferite de Corina Corbu în scrisoarea deschisă, numărul pensiilor de serviciu ale magistraţilor aflate în plată este situat între 3800 şi 4000. Numărul pensiilor grefierilor se ridică la aproximativ 2000. Dacă noul act normativ va intra în vigoare, numărul pensiilor speciale ale militarilor, poliţiştilor şi celor din serviciile de informaţii care vor rămâne în plată se ridică la 170.000
Preşedintele ÎCCJ mai precizează că măsura luată de Parlament este incorectă faţă de volumul de muncă al magistraţilor care au avut pe rolul instanţelor, numai în anul 2018, 2.946.106 de dosare. Conform acestor date, încărcătura medie de dosare per judecător în 2018 a fost de 1129 cauze la judecătorii, 655 la tribunale, 586 la curţile de apel şi 1152 de cauze la nivelul instanţei supreme.
Amintim că, în timpul guvernării Boc, Parlamentul a încercat abrogarea pensiei de serviciu a magistraţilor, dar proiectul de act normativ a fost declarat neconstituţional prin decizia CCR nr.873 din 25 iunie 2010.
Pensia de serviciu pentru magistraţi a fost instituită în anul 1997, ca urmare a modificării şi completării Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecatorească, înlocuită de Legea 303/2004.
Magistraţii beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2020, 08:17)
Magistratii santajeaza o tara intraga !
Magistratii ranjesc ....cine vor judeca cererile lor....tot ei...
2. Acces greu la STAT
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2020, 14:45)
Desfințați : în loc ,,legea Talionului " .....