Laura Codruţa Kovesi rămâne în continuare singura opţiune a Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European, în ciuda problemelor cu care se confruntă la Bucureşti şi a deciziilor luate împotriva sa de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.
Acest lucru a fost reafirmat, ieri, în plenul Parlamentului European, de preşedintele Antonio Tajani, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de punerea sub control judiciar a Laurei Codruţa Kovesi de către Secţia specială de investigare a magistraţilor. El a spus că această măsură înseamnă limitarea libertăţilor fostei şefe DNA, inclusiv deplasarea în străinătate şi vorbitul cu presa, şi a făcut un apel la autorităţile de la Bucureşti să nu îi pună obstacole în calea candidaturii la şefia Parchetului european.
Tajani a precizat: "Repet clar că doamna Kovesi rămâne candidata noastră şi se bucură de încrederea noastră şi de sprijinul nostru. Cer, deci, autorităţilor române să respecte principiul cooperării sincere între statele membre şi instituţii şi să nu pună obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selecţie pentru postul de procuror european şef. Astăzi (n.r.-ieri) voi scrie o scrisoare în acest sens autorităţilor române aşa cum s-a hotărât în această dimineaţă de conferinţa preşedinţilor".
Declaraţiile preşedintelui Parlamentului European au fost criticate de premierul Viorica Dăncilă, înaintea şedinţei, de ieri, a Guvernului. Viorica Dăncilă a spus: "Am fost surprinsă de declaraţiile preşedintelui Parlamentului European. Cred că nici el nu poate solicita oprirea sau începerea unei anchete penale. Oficialii europeni ne cer să oprim anchete penale. Le spun clar că premierul României nu a intervenit şi nu va interveni în actul de justiţie".
Vicepreşedintele grupului Socialiştilor şi Democraţilor din cadrul Parlamentului European, Josef Weidenholzer a transmis şi el un mesaj dur la adresa guvernului de la Bucureşti: "Ne îngrijorează această măsură lipsită de proporţionalitate faţă de doamna Kovesi. Regretăm faptul că preocupările exprimate de Parlamentul European cu ocazia rezoluţiei adoptate în data de 13 noiembrie 2018 nu au fost respectate de autorităţile române. Ne exprimăm sprijinul faţă de domnul prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans. Lansăm un apel înspre România să demareze un dialog constructiv cu instituţiile europene şi să renunţe la toate aceste activităţi care nu respectă, care nu sunt utile pentru atingerea acestui obiectiv comun pe care îl avem".
Cea de-a treia rundă de negocieri dintre Parlament şi Consiliu privind numirea procurorului-şef european va avea loc, astăzi, la Bruxelles, după ce săptămâna trecută, pe 27 martie, runda a doua de discuţii dintre reprezentanţii celor două instituţii s-a încheiat fără niciun rezultat. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, o nouă rundă este programată pentru 10 aprilie. Prima rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE privind nominalizarea procurorului-şef al Parchetului European a avut loc pe 20 martie, încheindu-se, de asemenea, fără a se ajunge la un rezultat.
ÎCCJ INFIRMĂ DECIZIA ADINEI FLOREA
Laura Codruţa Kovesi scapă de controlul judiciar
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ieri revocarea măsurii preventive a controlului judiciar dis-pusă, în urmă cu o săptămână, de procurorul Adina Florea pe numele Laurei Codruţa Kovesi, în dosarul în care fosta şefă a DNA este urmărită pentru abuz în serviciu în cazul repatrierii condamnatului penal Nicolae Popa.
Şedinţa de la Înalta Curte a fost tensionată, deoarece, pe lângă procurorul trimis de Parchetul General, Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a considerat necesar să o trimită şi pe Adina Florea, procurorul de caz. Aceasta a fost dată afară din sală de judecător, iar audierea lui Kovesi, a avocatului său şi a procurorului din cadrul Parchetului General a continuat timp de două ore.
La finalul şedinţei, instanţa a decis revocarea controlului judiciar în cazul fostei şefe a DNA, luând în considerare motivele de nelegalitate invocate de Laura Codruţa Kovesi şi apărătorul acesteia.
În urma sentinţei ÎCCJ, Kovesi nu mai are nicio interdicţie, având dreptul să părăsească ţara şi să discute despre cazul său cu reprezentanţii mass-media.
1. Mesaj eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 04.04.2019, 00:48)
...
1.1. Mesaj eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 04.04.2019, 01:48)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2019, 00:57)
Absolut scandaloasa decizia judecatoarei Francisca Vasile.
În ședința din data de 26 februarie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție prin Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală
a admis sesizările formulate de Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală, în dosarul nr.1996/1/2018 şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală, în dosarul nr.2197/1/2018 prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarelor chestiuni de drept:
ÎCCJ stabileşte că, în interpretarea dispoziţiilor art.888 alin.(2) din Legea nr.304/2004, participarea la şedinţele de judecată în cauzele de competenţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor de justiţie, în care urmărirea penală s-a efectuat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, se asigură de procurori din cadrul Secţiei judiciare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau de către procurori din cadrul parchetului de pe lângă instanţa învestită cu judecarea cauzei.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2019, 04:34)
Ce ma bucur! Cine o uraste pe Kovesi? Oamenii cinstiti, nu. Infractorii, da.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2019, 07:25)
Cine spune asta? Un infractor!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2019, 08:36)
Nu. Un om cinstit.Infractorii vor sa schimbe legile ca sa scape nepedepsiti. Infractorii vor sa o pedepseasca pe Kovesi, pentru ca i-a speriat si n-au mai putut fura. Infractori sunt si cei care le tin partea infractorilor. Adica, tu.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2019, 09:44)
Infractoarea Kovesi a scăpat de controlul judiciar tocmai pentru că arhiva SIPA se află la SRI, iar judecătorii din câmpul tactic sunt șantajați și obligați să dea soluții favorabile membrilor mafiei securiste.
3.4. Om (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Ionescu în data de 04.04.2019, 11:41)
domnule cinstit, eu unul nu iubesc infractorii, nici chiar cand sunt procurori abuzivi. Vad ca iubesti sistemul ticalos inceput de Basescu. Poate ca ai profitat de el. Eu unul imi doresc o tara in care sa domneasca lega, nu bunul plac. Nu simpatizez niciun partid politic. Unele insa imi repugna.
Poate imi explicit pe cine a speriat Kovesi si cine nu a mai putut fura ? poate ne spui si ce este cu dosarul EADS, promis a fi gata de Kovesi de mai bine de 4 ani ???? Poate aflam si cati bani a recuperat Kovessi ? Si de ce isi ascunde numele. Este Kovesi mai grozav decat Lascu ?
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de eu, om cinstit, tu, turbat în data de 04.04.2019, 14:07)
Cand te mariti, iti ascunzi numele de fata? Ce naiba ai de spui asemenea prostii? Te-a nuscat un caine turbat?
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2019, 14:08)
Cum le stii tu pe toate! Ce bine ca ni le explici!
4. fără titlu
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 04.04.2019, 13:04)
Procurorii SIIJ nu participa la sedinta de judecata pentru ca asa este legea facuta. Nu discut acest aspect, nu stiu daca este o scapare. Procurorul SIIJ face doar faza de cercetare penala, potrivit deciziei ICCJ din 26 feb 2019. Reprezentarea intr-o instanta o face insa un alt procuror din cadrul Sectiei Judiciare a Parchetului ICCJ.
Stiindu-se acest fapt, Adina Florea nu a fost prezenta in sala. A trimis un alt procuror de la SIIJ care sa depuna o declaratie in forma scrisa din partea procurorului de caz al Sectiei. Acest lucru, spun unii ziaristi, a fost refuzat de catre judecatorul Francisca Vasile. Odata terminat acest moment al depunerii punctului de vedere al procurorului de caz, procurorul de la SIIJ care fusese acolo doar sa depuna o hartie, nu mai avea ce face. Inteleg ca a si plecat sau a fost dat afara din sedinta. Cine a preluat reprezentarea? Un alt procuror despre care se spune ca nici nu stia cauza si care, mai mult, nu a reprezentat acuzarea ci mai degraba apararea lui Kovesi.
Augustin Lazar spunea inca din 8 martie 2019 despre aceasta situatie. Lazar stia ca pentru reprezentarea buna in instanta, procurorul de la Sectia Judiciara a PICCJ trebuia sa conlucreze cu cel de la SIIJ, macar sa reprezinte punctul de vedere al SIIJ corect in instanta. In acest caz al lui Kovesi, nici macar asta nu s-a intamplat. Punctele de vedere ale SIIJ au fost aruncate la cos, nici nu s-au lecturat. Intelegeti sper, ca Lazar si PICCJ au manevrat astfel incat opinia SIIJ sa fie ignorata.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2019, 20:15)
Și pentru că nu a comentat nimeni pe marginea articolului, îmi permit s-o fac eu.
PE-ul are o singură opțiune, cu mențiunea că alegerile vor schimba structura PE în doar câteva luni.
De unde disperarea după Kovesi, care nu are nici măcar 4% din CV-ul candidatului francez? Iarăși e foarte simplu, PPE se pregătește de o lungă opoziție și nu i-ar strica experimentul românesc de succes, în care partidul mafiot PDL a evitat ieșirea membrilor săi din politică prin reetichetare și abuzarea adversarilor politici.