ÎN RĂZBOIUL RUSIA-UCRAINA Secretarul general al ONU cere încetarea focului "cât mai curând posibil"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional #Adevărul - prima victimă / 27 aprilie 2022

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres

Rusia avertizează asupra riscului "real" de izbucnire a unui război mondial Serghei Lavrov, despre Volodimir Zelenski: "Este un actor bun, dacă ne uităm atent la ce spune, vedem mii de contradicţii"

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ieri, în prima vizită pe care a efectuat-o la Moscova după declanşarea războiului din Ucraina, încetarea focului "cât mai curând posibil", conform AP.

Oficialul ONU, care a purtat discuţii cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat: "Suntem extrem de interesaţi să găsim calea menită să creeze condiţiile pentru un dialog eficient, pentru o încetare a focului cât mai curând posibil, pentru o soluţie paşnică".

Conform spuselor sale, deşi situaţia din Ucraina este "complexă, cu interpretări diferite asupra a ceea ce se întâmplă", e posibil să existe "un dialog serios cu privire la modul de a acţiona cel mai bine pentru a reduce la maximum suferinţa oamenilor".

Ministrul rus de Externe a dat asigurări că Moscova a răspuns rapid iniţiativei lui Guterres şi a acceptat să ia în discuţie teme importante, "inclusiv situaţia privind Ucraina, care este catalizatorul unor probleme multiple acumulate în ultimele decenii în regiunea euroatlantică".

Antonio Guterres a anunţat că ONU este dispusă să facă tot ce este posibil ca să pună capăt războiului din Ucraina.

După întrevederea cu Lavrov, în a doua parte a zilei, Guterres urma să fie primit de preşedintele Vladimir Putin, după care, tot săptămâna aceasta, are programată o vizită la Kiev.

Decizia oficialului ONU de a se duce mai întâi în Rusia a fost aspru criticată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a afirmat că nu vede "nicio dreptate şi nicio logică în această ordine" a deplasărilor.

Rusia dă asigurări că vrea să continue negocierile de pace cu Ucraina

Rusia a dat ieri asigurări că vrea să continue negocierile de pace cu Ucraina, avertizând asupra pericolului "real" ca acest conflict să degenereze în al Treilea Război Mondial, scrie AFP, conform news.ro.

În timp ce armata rusă afirmă că a lovit luni în jur de 100 de ţinte în Ucraina, inclusiv instalaţii feroviare în centrul ţării, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov l-a acuzat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că "s-a prefăcut" că discută cu Moscova.

"Este un actor bun (...), dacă ne uităm atent şi citim atent ce spune, vom vedea mii de contradicţii", a afirmat şeful diplomaţiei ruse, citat de agenţiile ruse de presă, menţionând: "Cu toate acestea, noi continuăm să purtăm negocieri cu echipa uraineană şi aceste contacte vor continua".

Lavrov a avertizat: "Pericolul este grav, este real, nu putem să-l subestimăm".

Secretarul de stat britanic însărcinat cu Apărarea, James Heappey, i-a răspuns ameninţării lui Lavrov privind izbucnirea unui Al Treilea Război Mondial, afirmând, citat de Sky News, că NATO a fost implicată în consolidarea Flancului Estic, iar comunitatea donatorilor nu este compusă doar din statele care alcătuiesc alianţa, ci şi din altele din exterior. Domnia sa a adăugat: "Nu este inevitabil ca Rusia să cucerească Donbasul, însă există toate şansele ca ucrainenii să învingă, datorită sprijinului oferit de statele din întreaga lume şi a echilibrului dintre cele două părţi".

Dmitro Kuleba, Ucraina: "Rusia vorbeşte despre Al Treilea Război Mondial pentru că simte că pierde lupta în Ucraina"

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a apreciat ieri că, atunci când Rusia vorbeşte despre posibilitatea declanşării celui de-Al Treilea Război Mondial, de această dată un conflict nuclear, este pentru că simte că pierde lupta în Ucraina, transmite EFE, conform Agerpres.

"Rusia pierde şi ultima speranţă de a speria lumea ca să nu sprijine Ucraina", a scris Kuleba pe Twitter, adăugând: "De aceea vorbeşte despre un pericol real al unui Al Treilea Război Mondial. Asta înseamnă doar că Moscova pierde în Ucraina. Tocmai din acest motiv lumea trebuie să ne sprijine şi mai mult ca să putem câştiga şi apăra securitatea europeană şi globală".

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: "Livrările de armament occidental către Ucraina înseamnă că alianţa NATO este în esenţă implicată în război cu Rusia. Aceste arme vor fi o ţintă legitimă pentru acţiunea militară a Rusiei în contextul operaţiunii speciale. (...) NATO, în esenţă, este angajată într-un război cu Rusia printr-un proxy şi înarmează acel proxy. Războiul înseamnă război".

---------------------------

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins ieri ideea implicării unor mediatori internaţionali în negocierile cu Ucraina, menite să conducă la o încetare a conflictului.

---------------------------

Naţiunile Unite au anunţat ieri dublarea apelului său de urgenţă pentru ajutor umanitar pentru Ucraina, până la 2,25 miliarde de dolari, conform Reuters. "Peste 2,25 miliarde de dolari sunt încă necesari pentru a răspunde nevoilor din Ucraina, adică mai mult decât dublul sumei solicitate (1,1 miliarde dolari) atunci când am lansat apelul pe 1 martie, la câteva zile după începerea războiului. De asemenea, apelul a fost prelungit de la trei la şase luni", a indicat ONU.

Pe de altă parte, ONU a menţionat că se aşteaptă la 8,3 milioane de refugiaţi din Ucraina, faţă de puţin peste 5,2 milioane în prezent.

---------------------------

Incidentele care au avut loc în ultimele ore în Transnistria constituie o escaladare a tensiunilor şi au fost provocate din interiorul regiunii separatiste transnistrene, a declarat ieri preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, pe care îl convocase mai devreme în regim de urgenţă, relatează Radio Chişinău, Deschide.md, NordNews, conform Agerpres.

Maia Sandu a afirmat: "Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Pe durata mai multor săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în şcoli şi instituţii medicale. Au urmat exploziile de la sediul aşa-numitul minister al Securităţii, incidentul de la aerodromul din Tiraspol şi explozia de la nodul de radiocomunicaţii din Maiak. Autorităţile Republicii Moldova urmăresc cu precauţie şi vigilenţă evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Analizele noastre arată că există tensiuni între diferite forţe din interiorul regiunii, acest lucru vulnerabilizează situaţia (...) Condamnăm orice tentative, orice fel de acţiuni care pun în pericol pacea din regiune".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb