Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va decide probabil, astăzi, în reuniunea de la Viena, să-şi menţină actualul nivel al producţiei, spun reprezentanţii acesteia, chiar dacă au existat presiuni în sensul majorării cotelor. Analiştii apreciază, însă, că OPEC ar putea fi forţată, pe viitor, să ia decizia majorării producţiei, dacă ascensiunea preţurilor începe să aibă un efect negativ asupra economiei globale. În prezent, cotele de producţie ale OPEC sunt de 25,8 milioane de barili pe zi.
Oficialii OPEC susţin că cererea de petrol ar putea scădea, în condiţiile în care economia SUA, cea mai mare din lume, va încetini.
Reprezentanţii unor state din cartel, printre care Libia şi Iran, au declarat, în ultimele zile, că nu este necesară majorarea producţiei, respectiv a cotelor stabilite anul trecut. OPEC, grup care asigură mai bine de o treime din necesarul mondial de petrol, şi-a diminuat exporturile, ca să-şi reducă stocurile. În aceste condiţii, preţul unui baril de ţiţei a crescut cu 25% anul acesta, atingând recordul maxim istoric de 78,77 dolari pe piaţa din New York, la data de 1 august.
Shokri Ghanem, preşedintele companiei petroliere de stat din Libia, "National Oil" Corp., a declarat înaintea reuniunii de la Viena: "Nu cred că ar trebui să majorăm producţia. Nu cred că piaţa are nevoie de o astfel de măsură în acest moment".
La rândul lor, miniştrii petrolului din Iran şi Kuweit au precizat că nivelul de producţie al OPEC, de 25,8 milioane de barili/zi, nu trebuie modificat. De aceeaşi părere sunt oficialii din domeniu din Venezuela, Algeria şi Qatar.
Preşedintele OPEC, Mohamed al-Hamli, ministru al ţiţeiului în Emiratele Arabe Unite, a afirmat că "livrările de pe piaţa petrolieră sunt, acum, suficiente".
Analiştii spun că orice modificare a cotelor OPEC, în reuniunea de astăzi, va reprezenta o surpriză. Potrivit unui sondaj realizat săptămâna trecută de agenţia Bloomberg, 100% din traderii şi analiştii intervievaţi aşteaptă ca OPEC să-şi menţină, astăzi, cotele de producţie.
Potrivit aşteptărilor OPEC, cererea mondială zilnică de petrol va creşte cu 1,34 milioane de barili anul viitor (1,6%), la 87,06 milioane de barili. Luna trecută, OPEC (cele zece state supuse cotelor) a furnizat pieţei 26,71 milioane de barili pe zi, cu 860.000 barili/zi peste cotele stabilite. Toate cele 12 state OPEC au avut o producţie de 30,33 milioane de barili pe zi, în august.
În ultimii trei ani, OPEC şi-a depăşit cotele stabilite cu o medie de 530.000 de barili pe zi, estimează agenţia Bloomberg.