ÎN SCANDALUL FINANŢĂRII IMM-URILOR Miniştrii USRPLUS au găsit vinovatul: guvernul Orban

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 19 ianuarie 2021

Schimbarea cadrului legislativ în timpul derulării procedurilor, sursele neclare de finanţare, lipsa de dialog între ministere şi cu Comisia Europeană au afectat stabilitatea acestor intervenţii ale statului român, se arată într-un comunicat comun de presă emis de Cristian Ghinea - ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - şi Claudiu Năsui - ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Cei doi susţin că problemele respective (n.r. - care aşa cum reiese din comunicat au fost cauzate de fostul guvern) au fost depăşite şi anunţă că au reuşit deblocarea celor trei măsuri de finanţare pentru antreprenori, lansate prin OUG 130/2020 şi OUG 174/2020, în contextul pandemiei Covid-19.

"Soluţia identificată asigură resursele necesare de bani pentru a acoperi în întregime bugetul celor trei măsuri de sprijin pentru antreprenori, inclusiv măsura 3. Vineri, 15 ianuarie, a avut loc întrevederea cu Comisia Europeană pentru notificarea schemelor de ajutor de stat în forma aşteptată de către zecile de mii de antreprenori care au depus aplicaţii. În săptămâna 22 - 26 ianuarie vom avea acceptul pentru măsuri", se arată în comunicatul de presă emis de cei doi membri ai Cabinetului Cîţu.

Cele trei măsuri de finanţare au ca scop sprijinirea mediului de afaceri, care este extrem de afectat de pandemia Covid şi de efectele asupra activităţii comerciale. Două dintre acestea iau forma unor granturi: microgranturi, adică 2.000 euro, şi granturi pentru capitalul de lucru de la 2000 euro până la 150.000 euro. În cazul celei de-a treia măsuri, granturile pentru investiţii, valorile sunt cuprinse între 50.000 euro şi 200.000 euro.

"După suplimentarea care a avut loc în octombrie anul trecut, măsurile nu mai aveau toată finanţarea asigurată. Concret, lipseau 500 de milioane de euro din fonduri europene. Prin urmare, au existat mai multe discuţii între cei doi miniştri precum şi între aceştia şi Comisia Europeană, pentru a identifica o soluţie", se mai arată în documentul citat.

Cristian Ghinea şi Claudiu Năsui susţin că pasul următor este ca bugetul să fie adoptat de către Parlament, cu noile modificări. Ei arată că, în ultimele zile, în cadrul Ministerului Economiei şi a agenţiilor din subordine, ritmul de procesare a crescut considerabil la aproape 845 de dosare/zi.

"Toate acestea înseamnă că, odată cu noul buget, banii vor intra în conturile aplicanţilor admişi într-un timp mult mai redus", se arată în comunicatul de presă.

Amintim că Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a afirmat că miniştrii Claudiu Năsui şi Cristian Ghinea nu trebuie să caute sursele de finanţare pentru implementarea celor trei măsuri - sprijin pentru microîntreprinderi, sprijin pentru capital de lucru şi sprijin pentru investiţii -, deoarece acestea sunt prevăzute în ordonanţele de urgenţă. Practic, banii pot fi luaţi din fonduri europene - de la Programul Operaţional Competitivitate şi de la REACT -EU. Singura problemă o reprezintă faptul că este nevoie în prealabil ca guvernul Cîţu să aibă cât mai rapid un buget întocmit şi apoi aprobat de Parlament pentru anul 2021.

Preşedintele CNIPMMR atrăgea atenţia cu privire la faptul că întârzierile în efectuarea plăţilor pe cele trei măsuri poate avea efecte negative grave asupra mediului privat de afaceri din ţara noastră.

"Există îngrijorări mari cu privire la momentul în care vor ajunge banii pe măsura 2 - finanţarea capitalului de lucru. Măsura a fost finanţată iniţial cu 350 milioane euro, sumă care a fost suplimentată prin OUG 199/2020 cu 1 miliard de euro, pentru ca toate cele 22.226 de solicitări să fie acoperite. (...) În teritoriu, antreprenorii sunt îngrijoraţi, disperaţi, deoarece fiecare zi de întârziere este o dramă pentru fiecare companie care a solicitat sprijinul financiar pe măsura 2. Solicităm ca banii să fie plătiţi până la sfârşitul lunii februarie. Vrem să vedem de la ministrul Economiei nişte asumări de obiective, de termene şi nu doar transparenţă", a declarat Florin Jianu.

Reprezentantul antreprenorilor a solicitat Guvernului să finalizeze şi să trimită urgent Parlamentului proiectul de buget pentru anul în curs, deoarece IMM-urile au nevoie urgent de finanţare pentru a supravieţui actualei perioade de criză.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. vinovat este si actualul premier!

    daca nu cumva chiar cel mai vinovat! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb