ÎN SCANDALUL IMPOZITULUI PE PROFITURILE BANCARE Noi controale fiscale în piaţa bancară

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 februarie 2019

Noi controale fiscale în piaţa bancară

Agenţia Naţională pentru Adminis­trare Fiscală (ANAF) derulează ins­pecţii fiscale la trei dintre băncile de la noi din ţară, după cum ne-au spus reprezentanţii instituţiei, răspunzând unor întrebări transmise de Ziarul BURSA. Două dintre controale au fost demarate anul trecut şi vizează impozitul pe profit şi impozitul pe veniturile obţinute din activitatea desfăşurată în ţara noastră de persoane juridice nerezidente în perioada 2011-2016, respectiv 2012-2017.

Sursele citate ne-au mai spus: "De asemenea, în data de 10.01.2019 a mai fost avizată o unitate bancară cu privire la efectuarea unei inspecţii fiscale parţiale, începând cu data de 12.02.2019, care va avea ca obiect impozitul pe profit datorat în perioada 2013-2017".

Inspecţiile fiscale parţiale menţionate mai sus se desfăşoară în baza analizei de risc fiscal şi în cadrul acestora sunt verificate toate operaţiunile şi aspectele care sunt relevante pentru determinarea corectă a bazei impozabile, în perioada avizată, conform reprezentanţilor ANAF.

Încă de la finalul anului 2016, Ziarul BURSA a scris că autorităţile sus­pectează că băncile şi-ar externaliza profiturile, prin vânzarea de credite fără întârzieri la plată care sunt introduse în portofolii de împrumuturi neperformante.

Băncile din ţara noastră nu plătesc impozit la stat decât dacă doresc, ele având un sistem de raportare a profitului foarte complicat, după cum am arătat, în 7 martie 2017, în articolul "Băncile de la noi - vehicul prin care multinaţionalele scot bani din ţară", citând surse oficiale, demne de încredere. Băncile se folosesc de prevederile legislative speciale şi dedicate sectorului bancar, ca să nu plătească impozitul pe profit, subliniau sursele citate, explicând că este vorba despre deductibilitatea nelimitată a cheltuielilor cu vânzarea de credite neperformante (NPL). Sursele noastre ne-au exemplificat: "Să spunem că o bancă a realizat un profit de 100 de milioane de euro şi a vândut un pachet de NPL de 200 de milioane de euro. În general, banca vinde portofoliile de neperformante cu 5-7% din valoarea lor nominală, dar, potrivit unui studiu, media pe sistem este de 11%.

Aşadar, la NPL vândute de 200 de milioane de euro, banca încasează 22 de milioane de euro, înregistrând o pierdere de 178 de milioane de euro. Această pierdere este integral deductibilă, conform legislaţiei în vigoare. Aşadar, respectiva instituţie încheie exerciţiul financiar cu o pierdere de 78 de milioane de euro, după ce cheltuiala cu vânzarea portofoliului de neperformante este scăzută din profit. Problema este că pierderile se reportează pe următorii ani fiscali, de la an la an, până când banca ajunge la zero, acesta fiind un fenomen ciclic. Astfel, o bancă ce declară profit într-un an, în realitate nu plăteşte niciun impozit, pentru că profitul raportat se compensează cu pierderile din anul anterior. Este un artificiu folosit de bănci ca să nu plătească impozite la stat".

În vara anului 2017, Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice la acea vreme, a confirmat informaţiile din Ziarul BURSA, arătând că 70% dintre băncile care activează la noi nu au plătit impozit pe profit începând din anul 2011.

Ministrul Finanţelor a spus, atunci, că, din 46 de bănci (câte au fost luate în calcul în ultimii cinci ani), 31 au înregistrat pierdere în anul 2016, 27 de bănci neplătind niciun impozit pe profit în perioada 2011-2016. Această pierdere totaliza 9,8 miliarde lei, a completat domnia sa, adăugând: "Sunt 15 bănci care au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani, aici fiind incluse şi cele care au plătit un singur an. Totalul impozitului plătit de aceste bănci în cei cinci ani este de 1,7 miliarde lei. Dezechilibrul este deja evident. Este vorba de tot felul de operaţiuni aşa numite de «optimizare fiscală». Am iniţiat noi controale la bănci şi vom extinde aceste controale, pentru că sunt bani mulţi de adus la buget. Am finalizat controalele la două bănci, dintre care una este mare, mare de tot în sistem".

Ziarul BURSA a intrat, în 2017, în posesia unui document care ilustra situaţia fiscală a unui număr de 46 de bănci, în perioada 2011-2016.

Întrucât tabelul (de aproape cinci pagini, dintre care trei sunt ocupate cu cifra zero la coloana ce reflectă impozitul anual pe profit), conţine o serie de date care ne-au contrariat, arătând pierderi la anumite bănci în anii în care acestea au raportat profit, am încercat să comparăm respectivele informaţii cu cele care apar pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Pentru că cifrele sunt diferite, am cerut, atunci, ajutorul experţilor din domeniu, care ne-au explicat că ceea ce raportează băncile, BNR şi MFP sunt rezultatele contabile, iar ceea ce apare în documentul deţinut de noi reprezintă rezultatele fiscale, obţinute după reportarea şi deducerea pierderilor din anii precedenţi.

Băncile din ţara noastră au plătit 1,24 miliarde lei impozit pe profit, în primele nouă luni ale anului trecut, după cum ne-a transmis, în noiembrie 2018, Banca Naţională a României (BNR).

Conform datelor furnizate de banca centrală, profitul brut înregistrat de sis­temul nostru bancar în perioada analizată a ajuns la recordul de aproape 7 miliarde lei, rezultatul net al exerciţiului depăşind suma de 5,7 miliarde lei.

Veniturile din dobânzi ale instituţiilor de credit care activează pe piaţa autohtonă au fost mai mari de 12,22 miliarde lei, în timp ce cheltuielile cu dobânzile au fost de circa 2 miliarde lei.

Profitul operaţional al băncilor de la noi s-a cifrat, în perioada ianuarie-septembrie, la peste 7,35 miliarde lei.

Din totalul celor 35 de bănci din România, 27 au fost pe profit şi 8 au înregistrat pierderi.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Problema creditelor neperformante vandute cu 5-10% din valoare o reprezinta creditele fara garantii, de consum, adica credtitele cu buletinul din care nu mai recuperezi mare lucru. Din cele cu garantii imobiliare vreo 30-50% tot recuperezi, daca nu vine criza, ca atunci vor fi si imobiliare nevandabile, fara piata. Asa ca trebuie privit diferentiat si facuta analiza detaliata pe fiecare portofoliu de credite marcate ca pierdere, unele intr-adevar nu valoreaza nici 5%, altele pot valora si peste 50%.

    1. Creditele date cu buletinul au avut un scop bine precizat si anume acela de a crea impress unor pierderii datorate nerecuperarii acestora. Total fals deoarece creditele au fost asigurate si astfel pierderea nu este decat pentru cititorul neinformat. Ca sa intelegem calculul ADEVARAT al pierderilor ar trebui folosite serii de date concrete din propriile arhive ale bancilor si nu aproximarile realizate de agentiile de rating folosind metoda ÇHISINAU prin introducerea unui rating mai scazut decat cel real. Daca domnul Isarescu ar fi folosit metoda modelelor interne in locul celei standard, metoda care in UE nu se mai practica ein 2009 altfel ar fi aratati profitul BCR de exemplu si domnul Manfred Summer nu ar fi fost nevoie sa iasa la pensie dupa ce a girat operatiunea Treceti Prutu in raportarile financiare ale EGB Ceps Holding , firma lichidata din martie 2015 si prezentata in raportul financiar 2017 BCR ca fiind actionar majoritar al bancii . Oare miopia in verificarea rapoartelor financiare BCR se mentine atat la nivel de directorat, auditor financiar, consiliu de supraveghere sau de extinde si la nivel BNR fiind momentan ocupata cu efectele OUG 114 si anterior cu cel al razelor Gama asupra anemonelor, desi domnul Zamfir nu prea le a lasat spatiu de respiro cu darea in plata.

      Este vorba bineinteles de domnul Manfred Summer, care in toamna 2013 s a extenuat dupa 3 ani petrecuti la ÇHISINAU si s-a pensionat , ramanand totusi in Consiliul de Supraveghere BCR ca sef inlocuind pe domnul Treichl sa nu fie dansul sef Al unui consiliu de supraveghere in exil. Comandantul a vrut sa l dea de gol cand a primit cetatenia moldoveana, insa nea Dodon s-a vorbit cu new Treichl sa nu l incurce la cea mai stangace teleportare

      sorry corecteaza automat sau maestrul a implementat un filtru pentru pensionari pe caz de amnezie.

    Rusine BNR!De ce a trebuit sa treaca atatia ani sa se vada escrocheria unor banci?Trebuia sa vedeti ca specilisti, minciunile incepand cu"creditele date cu buletinul".De acea reactionati,daca unii se mai uita la ce se intampla in sistemul bancar?Prin aceste reactii recunoasteti ca mai sunt si alte nereguli.

    Nu ar strica sa treaca si pe la ei . De mai bine de 10 ani “functioneaza” in Romania numai pe pierdere.

    BNR apără hoți și băncile.Scursurile de conduc BNR trebuie demiși și condamnati pt trădare de țară,tot răul făcut țării a fost premeditar.Hoțule penal de Isărescu tu ai distrus România .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb