ÎN ŞEDINŢA BURSIERĂ DIN 30 IULIE Fondatorii One United au cumpărat 0,8 milioane de acţiuni ale companiei

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 3 august 2021

Fondatorii One United au cumpărat 0,8 milioane de acţiuni ale companiei

Achiziţiile au reprezentat 44% din volumul acelei zile

Titlurile One United se află sub preţul din ofertă

Andrei Diaconescu şi Victor Căpitanu, cei doi fondatori ai One United Properties (ONE) au cumpărat, în data de 30 iulie, 0,8 milioane de acţiuni ale dezvoltatorului imobiliar, echivalentul a 44% din volumul total al acelei zile, după cum reiese din informaţiile publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Fiecare a cumpărat câte 0,4 milioane de acţiuni ONE, la preţul de 1,94 lei/titlu, plătind câte 0,78 milioane de lei pe pachet. În acea zi, acţiunile ONE au urcat cu 5,35%, la 1,97 lei, fiind tranzacţionate circa 1,81 milioane de titluri şi în contextul în care, înaintea deschiderii sesiunii bursiere, compania a anunţat că vrea să distribuie dividende şi să-şi majoreze capitalul social prin alocarea de acţiuni gratuite, acţionarii fiind convocaţi pentru a aproba aceste operaţiuni în data de 10 septembrie.

One United Properties s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti în data de 12 iulie, după o ofertă publică iniţială prin care dezvoltatorul imobiliar a vândut 130 milioane de acţiuni noi, echivalentul unei majorări de capital de 10%, operaţiune ce s-a încheiat la preţul de 2 lei/titlu. De la intrarea la tranzacţionare şi până în data de 28 iulie, BRK Financial Group a realizat 30 de tranzacţii pentru stabilizarea preţului acţiunilor One United Properties, conform datelor BVB.

Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu deţin fiecare câte 29,73% din One United, astfel încât împreună au controlul companiei. Dar, la adunarea acţionarilor One din data de 10 septembrie se va supune la vot aprobarea constituirii unei noi clase de acţiuni cu vot multiplu (Clasa B), respectiv cinci drepturi de vot. Sub rezerva aprobării acestui punct, se va supune la vot conversia a 22,74% din acţiunile ordinare ale celor doi fondatori în acţiuni de Clasa B, respectiv câte 11,37% pentru fiecare.

În luna mai a acestui an, acţionarii One United au aprobat o operaţiune asemănătoare, dar Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a respins, de două ori, înregistrarea menţiunilor corelative ale deciziilor acţionarilor, motivând că legea societăţilor comerciale nu admite decât două clase de acţiuni, ordinare şi cu dividend prioritar şi fără drept de vot.

Faţă de preţul de închiderea al acţiunilor ONE de ieri, de 1,965 lei, evaluarea bursieră a companiei era de 2,81 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Hai sa facem la toate firmele de pe principal actiuni de clasa B (clasa B cu abordare damboviteana si nu clasa B ca la firmele americane unde cash-ul e king). Astfel ""patronul"" isi pastreaza controlul si poate inunda piata cu actiuni noi evident cu dividende cash insignifiante. Dar la ce va mai trebuie dividende cand avem un model de business ""unic"" ..vindem apartamentele inca din faza de proiect (evident toti ceilalti developeri nu au auzit de asa ceva) si avem un ROE atat de mare incat uitati de dividende cash...dormiti linistiti...... Ideea este urmatoarea: cat mai multe actiuni noi, fara dividende cash concludente care macar sa acopere inflatia la an si cat mai multe povesti. Hai ca in scurt timp vom avea pe principal doar firme ""storyteller" gen cea mai tare Bittnet care se transforma intr-un caz de manual de spalare de bani/plata de comisioane pt diversi (cumparari de firme fara numar, credite intercompany tot fara numar, emisiuni in permanenta de actiuni noi, rezultate operationale slabe) si apare un nou storyteller ONE. Fenomenul evident este observat de mai multi...dar nu poti face nimic....pe principiul taci si inghite...cu noi e asf-ul si baietii cu muschi financiari. Oare se vrea transformarea principalului intr-o chestie gri, dubioasa pe formatul aero?

    1. Nu se poate ce vor să facă.

      Acum isi da si lumea seama de ce au avut atata grija sa aloce un procent nemaivazut retailului:pentru ca in afara de cativa prieteni institutionali nu voia nimeni sa bage in IPO. Dupa stabilizare vine anunt, nici asa nu e suficient sa tina balonul si se bags astia sa mai dea un imbold. Efectul va fi acelasi-trend descrescator pana vine unul din anunturile despre un dezastru legal! Apoi sa te tii!

    Deja prin mandat nu se mai poate tine pretul mai putin asa ca vin fondatorii pe persoana fizica si tin pretul :-)

    Mai are loc mult sa scada! 

    Eu nu inteleg. Emit obligatiuni, ceea ce inseamna ca au nevoie de cash, se imprumuta la banca, iar nevoie de cash, majorare de capital social deci pentru a treia oara nevoie de cash, in schimb vor sa securizeze decizia prin actiuni cu vot multiplu acordat fondatorilor. Iar actiunea se duce in jos. De ce s-ar inghesui investitorii, cand tot ceea ce ii intereseaza este perspectiva distribuiri de cash sub forma de dividend si trendul crescator al actiunii?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb