Procedura de destituire a preşedintelui american Donald Trump urma să fie lansată ieri, în Senatul SUA, după ce, luna aceasta, Camera Reprezentanţilor a decis inculparea liderului de la Casa Albă pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului în ancheta asupra faptelor sale.
Destituirea liderului de la Casa Albă este foarte puţin probabilă, în condiţiile în care majoritatea din Senat este deţinută de republicanii lui Trump. Pentru ca Donald Trump să fie pus sub acuzare, respectiv destituit, este nevoie de două treimi din voturile senatorilor americani.
Donald Trump este supus procedurii menţionate pentru că i-a cerut Ucrainei să deruleze anchete cu privire la Joe Biden, unul dintre potenţialii săi adversari în alegerile prezidenţiale din anul curent, al cărui fiu, Hunter Biden, a făcut parte din Consiliul de Administraţie al grupului ucrainean Burisma, din domeniul gazelor naturale. De asemenea, oficialul american este acuzat de obstrucţionarea Congresului, după ce a încercat să împiedice investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.
Democraţii din parlamentul american sunt convinşi că Trump a făcut abuz de putere atunci când a blocat un ajutor militar în valoare de aproape 400 de milioane de dolari destinat Ucrainei, ca să-l determine pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski să lanseze o investigaţie împotriva lui Hunter Biden.
Sub supravegherea judecătorului principal John Roberts, de la Curtea Supremă din SUA, procesul este programat să se deruleze timp de şase zile pe săptămână, inclusiv sâmbăta.
Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a propus reguli de desfăşurare care ar putea duce la un proces rapid, dar regulile au fost contestate de democraţi. Totuşi, aceştia din urmă nu pot face mare lucru pentru a împiedica adoptarea regulilor în cauză.
Opoziţia democrată doreşte ca Senatul să convoace patru martori a căror prezenţă o consideră necesară pentru a stabili dacă Donald Trump a abuzat de puterea sa pentru a exercita presiuni asupra Ucrainei. Printre aceşti martori se numără şeful de cabinet al preşedintelui, Mick Mulvaney, şi fostul consilier pentru securitate naţională, John Bolton. Democraţii mai cer prezentarea unor documente-cheie în acest caz.
Casa Albă a informat că nu vrea martori în această procedură şi consideră că "preşedintele trebuie să fie achitat rapid", iar procesul să nu dureze mai mult de două săptămâni.
Republicanii vor să-l audieze pe fiul lui Joe Biden, Hunter, asupra activităţilor sale în cadrul societăţii ucrainene Burisma, ori pe avertizorul de integritate al cărui raport a declanşat, în august 2019, scandalul ce a dus la procedura îndreptată împotriva lui Trump.
Trump şi-a format o echipă solidă de avocaţi, care să îl apere în procedura declanşată împotriva sa. Echipa lui Trump a negat acuzele aduse liderului de la Casa Albă, subliniind: "Preşedintele Trump neagă categoric şi fără echivoc toate acuzaţiile, care sunt un afront la Constituţia Statelor Unite, la instituţiile noastre democratice şi la poporul american".
Aflat la Forumul Economic Mondial de la Davos, Trump le-a declarat ieri ziariştilor care l-au întrebat de ce nu se află în capitala americană, unde s-a declanşat procedura împotriva sa: "Venim să întâlnim lideri mondiali, cei mai importanţi oameni din lume, şi să raportăm în Statele Unite afaceri economice formidabile. Restul este doar o farsă. Este aceeaşi vânătoare de vrăjitoare care durează de ani şi, la drept vorbind, este ruşinos".