Guvernul german a transmis, la finalul săptămânii trecute, că, în situaţia actuală, se opune oricăror progrese în negocierile cu Turcia privind aderarea la UE în urma măsurilor de consolidare a puterii adoptate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan după tentativa de puci, transmite AFP.
"În circumstanţele actuale, nu se mai pune problema deschiderii de noi capitole" în negocieri, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului şi al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, în cadrul unei conferinţe de presă.
După o lungă perioadă de blocaj, Uniunea Europeană şi Turcia au făcut la sfârşitul lunii iunie un pas pentru deschiderea unui nou capitol în negocieri, cel privind chestiunile bugetare. Statele europene au acceptat să facă acest lucru în cadrul acordului convenit cu Ankara pentru oprirea fluxului de refugiaţi care încearcă să ajungă în Europa dinspre Turcia, potrivit Agerpres.
Negocierile de aderare au demarat în 2005, însă au avansat extrem de lent. După preluarea din nou a controlului asupra armatei, justiţiei, educaţiei şi presei în Turcia de către puterea preşedintelui Erdogan în urma tentativei de puci, în Europa au apărut voci care pledează pentru suspendarea negocierilor sau chiar pentru renunţarea la ele.
Negocierile sunt împărţite în 35 de capitole care acoperă toate domeniile şi pe care statele membre trebuie mai întâi să accepte să fie deschise şi apoi închise atunci când consideră că Turcia îndeplineşte condiţiile.
Însă, până în acest moment, numai 16 din 35 de capitole au fost deschise şi numai unul a putut fi închis.