Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a informat, ieri, Biroul Permanent, al forului legislativ, că a depus jurământul necesar pentru învestirea în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislative, încă din 9 noiembrie 2020.
În informarea respectivă, Iordache arată că, în termen de 15 zile de la data prezentei notificări va opta pentru una dintre cele două funcţii deţinute: de preşedinte al Consiliului Legislativ, respectiv de deputat în Parlamentul României.
Situaţia respectivă este rezultatul tergiversării de către Curtea Constituţională a luării unei decizii în cazul alegerii lui Iordache în fruntea Consiliului Legislativ. Deşi pe masa CCR se află două sesizări privind neconstituţionalitate hotărârii Parlamentului privind alegerea lui Iordache, contestaţii formulate USR şi PNL imediat după şedinţa de plen din 20 octombrie, Curtea a amânat de două ori luarea unei decizii, motivând de fiecare dată lipsa de la lucrări a unui judecător. Iniţial, absentul a fost Attila Varga, în timp ce a doua amânare ar fi fost cauzată, neoficial, de lipsa judecătorului Livia Stanciu.
CCR ar trebui să se pronunţe pe speţa respectivă, mâine, 18 noiembrie, când va judeca atât sesizarea USR, cât şi pe aceea depusă de PNL.
Amintim că plenul Parlamentului l-a înscăunat, în 20 octombrie, cu 185 de voturi "pentru" şi 43 de voturi "împotrivă" pe Florin Iordache în funcţia de şef al Consiliului Legislativ. Ionuţ Duli Mazâlu, propus de USR, a avut două voturi "pentru" şi 226 de voturi "împotrivă", iar fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, propus de PNL, a avut 41 de voturi "pentru" şi 187 de voturi "contra".
Imediat după anunţarea rezultatului votării, reprezentanţii PNL şi cei ai USR au anunţat că vor contesta hotărârea Parlamentului la Curtea Constituţională.
În sesizarea depusă de USR se arată alegerea lui Iordache nu respectă prevederile legislaţiei în vigoare. "Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea preşedintelui şi a preşedinţilor de secţii se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul tuturor parlamentarilor, nu doar al celor prezenţi, mai precis numirile trebuie făcute în parlamentul actual cu cel puţin 230 de voturi", susţin cei de la USR.
Spre deosebire de aceştia, parlamentarii liberali au adus în plus două argumente pentru care alegerea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ ar trebui declarată neconformă de către CCR.
Senatorii şi deputaţii PNL susţin că Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală cerută de Legea 73/1993, amintind că acesta a promovat în calitate de ministru al Justiţiei, în guvernul Grindeanu, OUG 13/2017 (privind dezincriminarea abuzului în serviciu) şi proiectul privind amnistia şi graţierea.
"Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală", se arată în sesizarea de neconstituţionalitate întocmită de parlamentarii liberali.
Ei mai susţin că alegerea lui Iordache în funcţia de şef al Consiliului Legislativ ar fi ilegală, deoarece acesta nu a depus la dosarul de candidatură un document care să ateste că a renunţat la calitatea de membru al PSD.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2020, 01:27)
Dormiti liniștiți
Mesaj de la Florinache :
"Fiindcă pot , vă dau bot "
1.1. E pentru USR și PNL (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cristian în data de 17.11.2020, 08:37)
E pentru USR și PNL acest mesaj .. adică: "să v-o trag in fund de neo-marxisti!"
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2020, 13:59)
Fiindca ne-ati provocat
voi toti - mancători de că..
si-ati umilit bătrânii
s-ajungă să-i intindă câinii,
vom iesi cu toti la vot
să vă dăm noi peste bot
să vă duceti cum se stie
cu totii la puscărie.
Si să-l luati si pe tătucu
că asa vi s-a dus buhu
dusmanii poporului meu
că n-aveti nici un Dumnezeu.
decât diabolicii din pesedeu
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2020, 05:31)
Membri CCR sunt din același aluat cu Iordache ! Nu își pot nega propria lor existența! Au aceiași bună reputație. Doar se prefac că "gandesc"problema, așa se explică întârzierea! Bine, noi așteptăm si decizia cu " pensiile speciale "!
Ce oameni...
2.1. Voiai (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristian în data de 17.11.2020, 08:38)
Voiai să fie din aluatul lu Iohannis și Orban, niste slugi ale Vestului, sau ce?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2020, 06:06)
intreb a nu stiu cata oara: acest organism(CCR) este mai presus de orice lege?
pe langa faptul ca acest e...crement social si juridic jubileaza, el are o mare problema:LIPSA DE BUN SIMT ELEMENTAR SI NECUNOASTEREA NOTIUNII DE DEMNITATE MINIMALA!
bre Ciolacul nu te supara ca zic dar mare HAHALERA ESTI!
vezi ca ca si pentru tine vine inceputul de decembrie!
4. Bagă mare ...
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2020, 15:13)
Viitorul părinte al CONSTITUȚIEI .... bingoooooo
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2020, 23:28)
şi condamnat cu executare 5 ani închisoarea pentru incest Art. 377 CP si decăzut din drepturi . în celulă fuga Marş !
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2020, 23:34)
eroare!
doar incest ca e consimtit de CCR (tacit)
ca daca CCR nu consimte
ia art. 220 NCP pentru care pedeapsa maxima poate ajunge si la 10 ani
5. ALTĂ ?....!!!
(mesaj trimis de anonim în data de 19.11.2020, 14:32)
CEL MAI TARE DIN PARCARE..