Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi-a făcut un obicei să nu răspundă direct la întrebările pe care i le adresează presa sau să dea răspunsuri pe lângă subiect, semn că transparenţa şi profesionalismul care ar trebui să caracterizeze un supraveghetor al pieţei de capital nu sunt puse la mare cinste în instituţia noastră.
Marţi, acţiunile SIF-urilor şi ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat aprecieri importante, pe fondul ştirii că Ministerul Finanţelor Publice afişase, în cursul dimineţii, un proiect de ordonanţă de urgenţă care aducea modificări legii pieţei de capital. În contextul în care, ulterior, proiectul OUG s-a tranformat în proiect de lege, fără nici o notificare, ziarul "BURSA" a transmis ASF solicitarea să răspundă dacă anchetează tranzacţiile de marţi.
Reprezentanţii ASF au răspuns: "În condiţiile în care sunt motive rezonabile pentru iniţierea unor investigaţii referitoare la tranzacţiile de pe piaţa de capital, ASF îşi rezervă dreptul să facă publice rezultatele acestor eventuale investigaţii, nu la momentul iniţierii acestora, ci la momentul finalizării lor''.
Răspunsul ASF este dubios, întrucât pare să admită că "sunt motive rezonabile pentru iniţierea unor investigaţii", fiind folosit timpul prezent, însă, în partea a doua, este folosit timpul viitor, astfel că nu rezultă dacă motivele rezonabile se referă la tranzacţiile de marţi sau, în general, la orice tranzacţii de pe piaţa de capital.
Mai grav este că, marţi dimineaţă, cele cinci SIF-uri şi BVB au afişat informări, impuse de ASF, cu privire la proiectul de act normativ al Finanţelor - care prevedea eliminarea pragurilor limită de deţinere la SIF-uri şi creşterea celui la operatorii de piaţă, de la 5%, la 20%.
Cine ar fi mers la sursă, adică pe site-ul MFP, chiar la primele ore ale dimineţii ar fi găsit proiectul de OUG.
Investitorii aveau cu atât mai multe motive să creadă că este vorba chiar despre o ordonanţă de urgenţă cu cât premierul Victor Ponta declarase, luni, că a înţeles cererea grupului de lucru din jurul BVB ca modificările legislative aferente pieţei de capital să se producă prin OUG şi că se gândeşte la acest lucru, urmând să discute ideea, încă o dată, cu Ministerul Finanţelor.
În toată această "ceaţă", acţiunile BVB şi ale SIF-urilor nu au fost oprite deloc de la tranzacţionare, ca investitorii să se poată lămuri.
Incidentul "uite ordonanţa, nu e ordonanţa" are loc chiar în momentul încheierii dosarului privind manipularea pieţei de capital, în cazul Rompetrol.
Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, marţi, pe senatorul Sorin Roşca Stănescu la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la doi ani şi opt luni de închisoare, tot cu executare.
Totodată, Gabriela Victoria Anghelache, fost preşedinte al CNVM, a primit tot o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului, iar Paul Gabriel Miclăuş, membru al CNVM la data faptelor, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului şi achitat pentru aderare la un grup infracţional organizat.
De asemenea, Claudiu Simulescu, agent de servicii de investiţii financiare şi reprezentant SSIF Eastern Securities la data faptelor, a fost condamnat la câte trei ani pentru complicitate la manipularea pieţei de capital, respectiv aderarea la grup infracţional. Pedeapsa a fost sporită cu un an, astfel că Simulescu a primit, în final, patru ani cu executare. În cazul lui Florin Iulian Aldea, agent de servicii de investiţii financiare, reprezentant al SSIF Alpha Finance la data faptelor, s-a dispus încetarea procesului penal pentru complicitate la manipularea pieţei de capital, ca urmare a prescripţiei. El a primit, însă, cinci ani de închisoare pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracţional.
"Tocmai ce au fost condamnati brokeri pentru manipularea pieţei de capital", scria un cititor pe site-ul ziarului "BURSA", ieri, continuând: " Dar faptul că deciziile de ieri (n.r. marţi) au influenţat evident evoluţia unor acţiuni nu este manipulare a pieţei de capital? D-ra asta cu Harvardul ei o fi făcut vreun curs despre bursă acolo? Sau nu înţelege nimic sau e manipulată de derbedeii din jurul ei, sau ambele".
Un alt cititor a scris că, în urma cu ceva ani, Parlamentul manipula cu decizii indecise în ceea ce privea pragul SIF-urilor: "Nu ştiu de ce această alba-neagra nu poate să fie inclusă în categoria secretelor de serviciu sau informaţii clasificate şi neclasificate. Pentru aşa ceva ieri (n.r. marţi) s-au dat ani de puşcărie".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2014, 00:22)
e clar ce investigatii s-au facut daca presedinta cnvm a favorizat infractorul
2. favorizare
(mesaj trimis de HARINVEST în data de 09.10.2014, 05:38)
ASF protejeaza investitorii in legea de constituire iar presedinta CNVM favorizeaza infractorul ? Asa ceva numai in Romania e posibil! Ce reputatie poate sa aiba o astfel de piata de capital? Favorizezi infractorul si-n acelasi timp il protejezi pe investitor? Ori faci una , ori faci alta ! Ce investigatii interne a facut ASF sa gaseasca pe proprii angajati care au favorizat aparitia scandalului Harinvest ? Care sunt rezultatele investigatiilor ?
3. fără titlu
(mesaj trimis de actionar SIF în data de 09.10.2014, 06:49)
Mircea Ursache continua cu succes politica dusa de trupa lui Anghelache, ca doar i-o placea si lui la Paris. El, Ursache, la fel ca Anghelache lucreaza la comanda directa sau intermediata de Hrebenciuc, in rest Dumnezeu cu mila.
Asa nu am aflat nici pana astazi cine a vandut in septembrie 2013, 6% din SIF1 la un pret cu aproximativ 30% peste pretul pietei. Tot asa am inghitit galusca cu aprobarea investiilor incrucisate intre SIF-uri, pe baza unui studiu de impact pe care nu l-a vazut nimeni, operatiune in urma careia urma sa creasca lichiditatea SIF-urilor. Lichiditatea nu a crescut, dar tranzactiilor DEAL da, iar actionarii SIF au ramas, cu exceptia S1 si S5, fara dividend.
Deci ce a aprobat Ursache? Cumparare netransparenta de influenta a unor indivizi constituiti intr-un grup de interese, ca sa nu spunem infractional, care spoliaza, in limbaj academic restructureaza, portofoliile SIF.
Intr-adevar in Romania ASF ii protejeaza pe spoliatori pe spatele investitorilor autentici, adica incalca cu nuna stiinta legile, probabil contra unui avantaj material. Cum se numeste asta? CORUPTIE.
Boboc a intrat la mititica, Anghelache o va pati, asteptam cu interes ca DIICOT sa-l cerceteze si pe Ursache.
Doamne ce creaturi populeaza structurile de comanda si control ale acestei tari?
3.1. Sudiu de impact ? (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 09.10.2014, 08:16)
Ursache isi rezerva si dreptul de a tine secrete studiile de impact in baza carora asf ia decizii la sugestia penalilor de la sifuri .
Pachetele au fost plimbate de cei care aveau peste 5% si au luat decizii in defavoarea a 85% din actionari cu ajutorul asf. Noul tip de bussines la sifuri' nu mai dam dividende le luam noi CA pe toate !
3.2. subscriu intrutotul la ce le spune... (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de alt actionar mic de SIF în data de 09.10.2014, 10:33)
sistemul lucreaza SIF_urile sunt devalizate mana in mana cu autoritatile. ursache e papusarul grupului infractional de la SIF1. ASF aplica taxe de protectie pentru infractori cel ami bun exemplu taxa pentru ascunderea tranzactiei cu peste 6% din actiunile sif1 : 70.000 RON si nu a mai aflat niciodata cine si ce a tranzactionat atunci.
3.3. ASF organizatie mafiota.... (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de NEGRITOIU-o marioneta în data de 09.10.2014, 10:41)
ASF ca organizatie mafiota bazata pe taxe de protectie se foloseste doar de imaginea lui NEGRITOIU, de aceia ar fi bine sa stea mai la cutie acest domn si sa incerce sa faca ceva din interior. degeaba iese public si vorbeste despre o organizatei care are la baza principii mafiote. vezi taxa de protectie pentru tranzactia cu 6.2% din actiune sif1 din sept 2013 si protectia acordata de ASF in schimbul a 70.000 RON nimeni nu a mai aflat cine si cat a tranzactionat sub pretextul am trimit dosarul la alte institutii abilitate. cred ca cea mai abilitate de lege pentru a informa piata era ASF dar cand ursache face parte din grupul infractional era greu ca ASF sa-si faca datoria.
3.4. Favorizarea infractorului (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 09.10.2014, 11:18)
Asta este favorizarea infractorului.
Asf asteapta prescrierea faptelor ?
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2014, 23:18)
Eu propun ca toate investigatiile ASF sa fie anuntate prin mica publicitate.Absolut tot: operatiuni, investitori, intermediari implicati. Am avea transparenta totala si evident eficienta maxima. Si poate adopta modelul asta si BNR, ANAF...
4. calm si cumpatare
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 09.10.2014, 07:27)
Era decizia celor de la BVB daca suspenda sau nu emitentii in cauza de la tranzactionare. Normal si firesc jucatorii din piata au incercat sa speculeze in urma acestor informatii. Sa-i lasam pe cei de la ASF sa-si vada de treaba, nu e corect sa lovim in ei tocmai acum. Chestiunea cu favorizarea infractorului e foarte relativa mai ales ca prima instanta i-a gasit nevinovati pe cei in cauza...
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2014, 09:36)
chestiunea cu favorizarea infractorului este foarte relativa pentru ca s-au prescris unele fapte nu ca au fost achitati de o alta instanta. Altfel toti mancau acum covrigi la Rahova. Modificarile propuse de MF sunt aberatii fara orice continut, nu au o idee clara incotro se va ajunge, ca in cazul preluarilor incrucisate intre SIF uri. Iar justificarea cu incurajarea "investitorilor institutionali" adica a oligarhilor care oricum fac ce vor este o ineptie un atentat la bunul simt. Pai ce siguranta mai au fondurile de pensii sa mai ramana captive intr-un SIF condus majoritar de unul sau altul din oligarhii vremii??Va fugi mancand pamantul dar doamna hrvard nici nu intelege ce a semnat saraca.
5. fără titlu
(mesaj trimis de pagubit Harinvest în data de 10.10.2014, 10:49)
Cu ASF =CNVMR nu-i lucru curat! oare nu e nici o institiutie care sa se sesizeze din oficiu pentru a face un control aspupra modului ion cre isi respecta statutul si OG prin care a fost creat? Premierul Ponta lauda noua conducere ,probabil ca are nevoie de ceva bani la campanie a spre presedentie. Probabil ca vor urma si alte SSIf-ri soarta Harinvestului! pentru guvernanti si ASF "politica strutlui a ajuns la nivel de arta . Devalizarea harinvestului s-a produs in guvernul Ponta De ce se taraganeaza luarea deciziilor viab De ce s-a dispus de catre ASF recuperarea sumelor din fondul de compensare numai in limita a 20000 euro cand subiectii praduiti au sume mult mai mari/ La aproape un an de la marea delapidare nu se stie NIMIC din ceva care sa rezolve pozitiv situatia pagubitilor1 Cine sunt vinovatii. De ce nu s-a pus sechestru pe averea administratorilor si actionarilor? Oare cind vor putea ASF.DIICOT .DNA sa dea raspuns la aceste intrebari si la marea intrbare CAND VOM RECUPERA BANII PRADUITI IN TOTALITATE DE LA HARINVEST? ile care sa dea incredere investitorilor ?
6. grupare de hoti care dadeau spargeri la pont
(mesaj trimis de saru în data de 23.12.2019, 10:59)
Dosar 5804/196/2018/a1 din 05.04.2018
măsuri şi excepţii dispuse de judecătorul.Nu este strain de aceasta situatie nici Florea Stefan Bogdan. Perchezitii la domiciliul mai multor hoti de locuinte