Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a reuşit să îi schimbe din funcţiile de conducere pe toţi cei care au iniţiat "puciul" de la începutul lunii octombrie, şi care au întocmit scrisoarea prin care se solicita demisia lui din vârful formaţiunii politice social-democrate şi din funcţia de şef al Camerei Deputaţilor.
După ce au scăpat de indezirabilii Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu, pe care, în urmă cu o săptămână, i-au exclus din partid, membrii Comitetului Executiv (CEx) Naţional al PSD au decis, ieri, remanierea mai multor miniştri, printre care se numără şi doi dintre cei care au fost alături de pucişti: vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale.
Anticipând acest rezultat, Mihai Fifor şi-a înaintat, înainte de şedinţa CEx, demisia din fruntea MApN, susţinând că va continua munca la partid pentru următorii doi ani electorali. Mihai Fifor a spus: "Am încercat să fac un mandat cât mai bun şi sper că nu am înşelat aşteptările. Am făcut o analiză foarte serioasă. Am văzut ce s-a întâmplat în ultimele luni şi am considerat că pot să merg în echipă la partid, să încercăm să pregătim cei doi ani foarte grei care urmează. Cred că e nevoie să întărim echipa şi să putem să pregătim proiectele acestea extraordinar de importante. Prin urmare, am rugat-o şi pe doamna prim ministru şi pe domnul preşedinte Dragnea să fie de acord să-mi depun mandatul şi să pot să merg la partid să mă implic foarte serios".
Este al treilea ministru al apărării naţionale din 2016 încoace, fapt care este de natură a atrage semne de întrebare din partea aliaţilor din NATO. Predecesorii săi au fost Gabriel-Beniamin Leş - între 4 ianuarie 2017 şi 29 iunie 2017 - şi Adrian Ţuţuianu - 29 iunie 2017 - 5 septembrie 2017, obligat să demisioneze înainte de o vizită oficială în SUA.
Conform deciziei CEx, Gabriel Leş va reveni în funcţia de ministru al Apărării Naţionale. În schimb, Mihai Fifor, care a câştigat pe ultima sută de metri bunăvoinţa lui Liviu Dragnea, a fost numit preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD.
Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a menţionat: "Am luat decizii politice şi administrative. Mihai Fifor va organiza departamente în interiorul partidului, în oglindă pentru fiecare minister. Aceste departamente vor furniza informări, vor face propuneri, vor acorda sprijin pentru fiecare minister şi vor face informări pentru prim-ministru".
Un alt "pucist" care a scăpat de consecinţe negative este preşedintele organizaţiei PSD Giurgiu, senatorul Nicolae Bădălău, care a schimbat la timp tabăra şi s-a înţeles cu preşedintele Liviu Dragnea. Bădălău a făcut parte din comisia internă care a evaluat activitatea miniştrilor din cabinetul Dăncilă şi, în urma votului de ieri din CEx, s-a ales cu funcţia de ministru al Economiei, în locul mult contestatului Dănuţ Andruşcă. Printre remaniaţi se numără Lucian Şova, ministrul Transporturilor, care va fi înlocuit de Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, care spunea că, din punctul ei de vedere şi al partidului, activitatea sa privind îndeplinirea programului de guvernare s-a încheiat odată cu legea salarizării în sectorul public şi cu modificarea legii pensiilor. În locul Olguţăi Vasilescu, ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale va fi numit Marius Constantin Budăi, preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din cadrul Camerei Deputaţilor.
Ceilalţi remaniaţi sunt: Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor, al cărui portofoliu va fi preluat de Alexandru Petrescu (fost ministru al Economiei în guvernul Grindeanu, fost director al companiei Poşta Română), George Ivaşcu - ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, care va fi înlocuit de senatorul Daniel Breaz (rector al Universităţii 1 Decembrie 1918, din Alba Iulia şi politicianul care a declarat că o mamă singură cu doi copii nu reprezintă o familie), Ioana Bran, ministrul Tineretului şi Sportului, înlocuită de senatorul Bogdan Matei.
În privinţa lui Paul Stănescu, ministru al dezvoltării regionale şi administraţiei publice, CEx a decis înlocuirea lui cu Ilan Laufer, fost ministru pentru mediul de afaceri, în guvernul condus de Mihai Tudose. Laufer va prelua şi funcţia de vicepremier deţinută de Paul Stănescu.
În afara remanierii, CEx a luat în discuţie şi atitudinea unor lideri cu privire la colegii din partid, sancţionând derapajele Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei, şi ale lui Ion Mocioalcă, preşedintele PSD Caraş Severin, şi Ciprian Pandea, preşedintele PSD Călăraşi. Ultimii doi au făcut parte din grupul puciştilor, care la începutul lunii octombrie a solicitat demisia lui Liviu Dragnea din fruntea PSD şi de la şefia Camerei Deputaţilor.
Înainte de şedinţa CEx, Gabriela Firea a demisionat din funcţia de preşedinte interimar al PSD Bucureşti. Primarul general al Capitalei a menţionat: "Este o formă de protest a mea pentru faptul că de doi ani domnul Dragnea a blocat alegerile la acestă organizaţie şi la altele (...) pentru a fi vulnerabili şi de a depinde de domnia sa. Acum îmi dau seama că a fost un plan şi nu tocmai prietenos în ceea ce mă priveşte, să depind permanent de domnia sa".
CEx, la solicitarea secretarului general Codrin Ştefănescu, a decis ca Gabriela Firea să piardă şi funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Ilfov. De fapt, întreaga conducere a PSD Ilfov a fost dizolvată, din cauză că, în conformitate cu declaraţiile lui Liviu Dragnea, după şedinţa CEx, le-ar fi sugerat parlamentarilor social-democraţi din Ilfov să demisioneze din partid, ceea ce s-a şi întâmplat.
După deciziile luate, ieri, de către CEx, Gabriela Firea a spus: "Este vorba despre o răzbunare. Am stat trei ore ca să discutăm despre cum să scăpăm de Paul Stănescu şi de Gabriela Firea, în loc să discutăm despre problemele reale, cum ar fi greva anunţată de sindicatul de la metrou. Sper ca viitorul ministru al Transporturilor, Olguţa Vasilescu şi cei de la Metrorex să găsească o soluţie pentru a nu bloca transportul în capitală".
Gabriela Firea a menţionat că a renunţat şi la funcţia de vicepreşedinte al PSD.
Referitor la remanierea făcută de PSD, Ludovic Orban, preşedintele PNL a declarat: "PSD este un izvor nesecat, citez dintr-un clasic în viaţă, un fost PSD-ist, un izvor nesecat de maimuţe şi de proşti. Actuala remaniere este înlocuirea unor proşti şi a unor slugi cu alţi proşti şi cu alte slugi. Nu este altceva decât o răfuiala între clanurile mafiote din PSD, prin care Dragnea urmăreşte să îi pedepsească pe baronii răzvrătiţi şi să îi răsplătească pe baronii care i-au salvat scaunul".
______________
Fostul şef al PSD, Victor Ponta, a scris pe pagina personală de Facebook, imediat după remanierea de către CEx a guvernului Dăncilă: "A mai rămas vreun pesedist în conducerea PSD? Cu Dragnea, preşedintele partidului de la PD, cu Darius Vâlcov consilier (premier în fapt) de la PDL, cu Codrin, secretarul general de la PRM, cu Gabriel Mutu - şeful celei mai mari organizaţii, cea de la Bucureşti, de la PDL, ministrul Transporturilor - Olguţa de la PRM. (...) Poate exista un Guvern format din oameni mai incompetenţi şi mai puţin pregătiţi profesional decât Guvernul Dăncilă 1? Da, Guvernul Dăncilă 2. (...) Domnul Gabriel Leş a fost secretar de stat la Ministerul Apărării în Guvernul Cioloş şi a întocmit hotărârea de guvern pentru achiziţia unor corvete de la DAMEN Olanda cu preţ dublu. A devenit ministru în Guvernul Grindeanu şi a fost schimbat imediat din funcţie pentru că nu a făcut licitaţie pentru acele achiziţii. Acum redevine ministru în condiţiile în care săptămâna viitoare trebuie să se anunţe câştigătorul licitaţiei pentru achiziţia de corvete, la care participant este...DAMEN Olanda!".
• Billy the Kid al politicii autohtone
Tabloul politic autohton are numeroase tuşe care îl fac să semene cu unul care înfăţişează Vestul Sălbatic în perioada lui de glorie. Trădări, răfuieli, răsturnări de situaţie, schimbarea taberelor, absenţa scrupulelor, dispariţii misterioase şi cariere fulgerătoare venite din nimic sunt printre similitudinile celor două tablouri.
Nu puţini sunt cei care susţin că Liviu Dragnea se transformă într-un Billy the Kid al Partidului Social Democrat, pistolarul care nu ratează nicio ţintă. Dacă vestitului mânuitor de armă cu origini irlandeze - care are parte de un amplu portret şi în "Istoria universală a infamiei" a lui Jorge Louis Borges - îi sunt atribuite 21 de victime până la 21 de ani şi Liviu Dragnea a reuşit să "cureţe" un număr impresionant de colegi de partid, care i-au stat în cale.
Victor Ponta, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Valeriu Zgonea, Adrian Ţuţuianu, Marian Neacşu, Niculae Bădălău, Ecaterina Andronescu, Codrin Ştefănescu, Nicolae Bănicioiu, Cătălin Ivan, Mihai Chirică sunt pe "lista la vedere" a lui Liviu Dragnea, pe care la un număr 13 apare, de ieri, şi Gabriela Firea. Spre deosebire de victimele lui Billy the Kid, "ţintele" şefului PSD au şi şansa unor reevaluări, Sorin Grindeanu, Codrin Ştefănescu, Ecaterina Andronescu primind o nouă şansă "la viaţă", a se citi funcţii în cadrul aparatului de stat sau de partid, şi posibil Nicolae Bădălău.
Scurtă precizare. Când lucrurile au scăpat de sub control, şeriful din Lincoln, Pat Garrett, a fost însărcinat cu capturarea şi arestarea fostului său tovarăş de arme, Billy the Kid. Cum lucrurile au scăpat de sub control, în final Pat Garrett a trebuit să-l ucidă pe Billy. (D.N.)
1. CE+
(mesaj trimis de A politic în data de 20.11.2018, 02:17)
Propun să schimbe x-ul în + ! +-ul vine de la un binoclu la un ochi.
Declarațiile lui Firea si Ponta sunt interesante.
Dacă ne luăm după bucuria unei doamne în Parlamentul European cu Orban Hu înseamnă că și la case mai mari e la fel?
Per total BRAVO DRAGNEA!!!
1.1. Hm (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de B politic în data de 20.11.2018, 05:25)
Ești A politic, dar spui Bravo Dragnea. Las-o jos că măcăne!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de A politic în data de 20.11.2018, 07:32)
Pune-te în locul lui Dragnea si supe că nu ai face la fel? Dacă NU de ce nu? Sunt foarte curios.
La Firea pe făraș nu mă așteptam așa repede.
Hai sa ne uitam la Donald din $tate care l-a "concediat" pe cel de la Cnn?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2018, 09:00)
Doar tu te poti pune in locul lui Dragnea, mie mi-ar fi scarba.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2018, 09:57)
Sunt acri struguri spuse vulpea către urs!
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2018, 10:50)
Vulpea nu stia gramatica, dar asta-i ultimul ei defect, pentru ca era asa de proasta, ca nimeni nu o mai intrecea in prostie, poate doar Dancila, pe care vulpea o invidia.