Excedentul de cont curent al Rusiei a atins un nivel record de 70,1 miliarde de dolari în al doilea trimestru, pe măsură ce creşterea explozivă a veniturilor rezultate din exporturile de energie şi materii prime a contribuit la contracararea impactului sancţiunilor impuse Moscovei de SUA şi Europa pentru invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
Datele publicate astăzi de Banca Centrală a Rusiei arată că excedentul de cont curent, cel mai utilizat indicator al schimburilor comerciale cu bunuri şi servicii, a atins cel mai ridicat nivel de după anul 1994.
Colapsul importurilor Rusiei, apărut ca urmare a sancţiunilor occidentale, a fost unul din motivele care au contribuit la acest excedent record. Pentru primele şase luni din 2022, excedentul de cont curent a urcat la 138,5 miliarde de dolari, a precizat Banca Centrală a Rusiei.
În perioada aprilie-iunie 2022, exporturile Rusiei au fost de 153,1 miliarde de dolari, în scădere faţă de valoarea de 166,4 miliarde de dolari înregistrată în primul trimestru. Pe de altă parte, importurile Rusiei au scăzut până la 72,3 miliarde dolari în trimestrul al doilea, de la 88,7 miliarde dolari în primul trimestru.
De la debutul invaziei Ucrainei, Rusia a încetat să mai dea publicităţii date detaliate cu privire la importurile şi exporturile sale, dar aceste fluxuri pot fi estimate pe baza datelor publicate de ţările partenere. În luna mai au apărut semnale că importurile s-au stabilizat în cazul celor cinci ţări care sunt responsabile pentru aproximativ jumătate din schimburile comerciale ale Rusiei, pe măsură ce economia rusească s-a adaptat, iar companiile au început să găsească noi rute pentru livrări.
Creşterea excedentului de cont curent, combinată cu controalele stricte asupra mişcărilor de capital, care au limitat cererea de valută, au făcut din rubla rusească moneda cu cele mai bune performanţe în acest an din rândul monedelor emergente.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 11.07.2022, 22:11)
cred ca a venit momentul sa vedem petrolul mult mult mai jos...de preferat in zona 40 si ceva $/barilul*
---
* desi TOTI analistii in piata se asteapta dupa corectia laterala din prezent (aria 90-110 $/baril) sa sara in sus la minim 150 $/baril
... eu poate gresesc (nu sunt mafalda) dar tare imi e ca vrea sa reviziteze zonele de sub 50- spre 40$/baril crude oil ...exact acum, in perioada de pana la alegerile americane din Noiembrie 2022..
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 11.07.2022, 22:13)
... nu de alta :))) ...dar prea s-a dus in sus excedentul de cont al Rusiei... :)) nu credeti ?
DATI MA JOS BARILUL NAIBII SA LE-O TRAGETI IN COASTE RUSILOR! Si NATGAS-ul sa se duca la podea!
Indiferent de mijloacele folosite depreciati accelerat petrolul si gazele!
2. Mama prostilor e mereu gravida
(mesaj trimis de XXX în data de 12.07.2022, 09:07)
Adevarul e ca i-am nenorocit pe rusi. Daca mai tine mult boicotul nu or sa poata, saracii rusi, sa-si numere banii
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2022, 09:49)
Lasa Ivane, ca asa aveti mai mult petrol si gaz sa le dati la aia din Sri Lanka:-)