ÎN TRIMESTRUL AL TREILEA, Preţurile apartamentelor din capitală au crescut cu 1,57% faţă trimestrul doi

Andrei Stan
Companii / 8 octombrie 2015

Actualizare 18:25 Eurostat: România, cea mai mare scădere din UE a preţurilor la locuinţe, în trimestrul al doilea

Preţurile la locuinţele din ţara noastră au scăzut cu 1,1% în trimestrul al doilea al anului, comparativ cu trimestrul anterior, acesta fiind cel mai semnificativ declin înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, indică datele publicate astăzi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ, în Uniunea Europeană, preţurile locuinţelor au înregistrat o creştere trimestrială de 1,3%, iar în zona euro s-au majorat cu 1,2%. În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri în ritm anual ale preţurilor la locuinţe au fost raportate în Cipru (7,4%), Austria (6,4%), Danemarca şi Spania (ambele cu 4,1%), iar singurele scăderi s-au înregistrat în România (o depreciere cu 1,1%), Malta şi Italia (depreciere cu 0,3%, respectiv 0,1%).

Conform datelor Eurostat, în trimestrul al doilea din 2015 comparativ cu perioada similară din 2014, preţurile la locuinţe au urcat cu 2,3% în UE şi cu 1,1% în zona euro.

Cu o creştere de 3,9%, România se situează printre statele UE în care preţurile la locuinţe au urcat în trimestrul doi al anului curent faţă de perioada similară din 2014.

------------

Trimestrul al treilea al anului a adus creşteri de 1,57% ale preţurilor solicitate de proprietarii de apartamente din capitală, comparativ cu trimestrul trecut, conform unei analize realizate de echipa de consultanţi imobiliari HomeFinders.

La nivelul întregii pieţe de apartamente din Bucureşti, preţul mediu solicitat în trimestrul al treilea este de 59.142 euro, în vreme ce preţul mediu solicitat în trimestrul al doilea s-a situat în jurul valorii de 58.167 de euro. Pe segmente de piaţă, preţurile solicitate pentru apartamentele din zona mediu şi premium s-au menţinut relativ stabile, în timp ce pretenţiile proprietarilor de apartamente din zonele de est, sud şi vest au crescut cu 3,74%. De altfel, în luna septembrie s-a înregistrat cel mai mare preţ mediu solicitat pentru apartamentele din zonele mărginaşe în ultimele opt luni: 51.500 de euro.

Comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut, se remarcă "o evoluţie diferită a preţurilor solicitate în ultimele trei luni pe cele două segmente de piaţă", precizează analiza HomeFinders. Astfel, preţul mediu solicitat pentru apartamentele din zonele centrale, semicentrale şi de nord ale Capitalei a consemnat o creştere de 1,68% şi s-a stabilizat în jurul valorii de 67.450 de euro. De partea cealaltă, preţurile solicitate pentru apartamentele din zonele mărginaşe au înregistrat o scădere de 2,02% şi se situează în jurul valorii de 50.833 de euro.

Şi parcursul preţurilor solicitate pe durata ultimelor trei luni a fost diferit faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă în al treilea trimestru din 2014, preţurile solicitate au cunoscut o scădere în iulie, pentru ca mai apoi să crească în august şi să scadă în septembrie, anul acesta evoluţia a fost una opusă: preţurile solicitate au crescut în iulie, au scăzut în luna august şi au crescut din nou în luna septembrie.

"O creştere semnificativă faţă de trimestrul al treilea din 2014 o înregistrează numărul de oferte scoase la vânzare de către proprietari, pe ambele segmente de piaţă", arată analiza citată. Numărul total de oferte de apartamente scoase pe piaţă în ultimele trei luni este de 10.265, cu 47,67% mai mare comparativ cu volumul de oferte din aceeaşi perioadă a anului trecut şi similar cu numărul de oferte înregistrat în al doilea trimestru din 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb