ÎN ULTIMII ŞAPTE ANI, Factura plătită de 20 de bănci mari pentru ilegalităţi comise, cât PIB-ul Greciei

Ziarul BURSA #Internaţional / 25 mai 2015

Un număr de 20 dintre cele mai mari bănci din lume au plătit, în ultimii şapte ani, amenzi şi despăgubiri de peste 235 de miliarde de dolari, pentru o lungă listă de ilegalităţi care au speriat sectorul financiar şi întârzie redresarea acestuia din criza financiară, relatează Reuters. Mărimea amenzilor, echivalentă cu PIB-ul anual al Greciei sau al Portugaliei, a împiedicat eforturile băncilor de reconstrucţie a capitalului, a redus dividendele acţionarilor, precum şi fondurile disponibile pentru creditare.

Mai mult decât atât, factura pentru comportamentul incorect este aşteptată să crească cu alte zeci de miliarde de dolari, iar numeroşi politicieni, reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare şi analişti spun că este nevoie să se facă mai mult pentru combaterea ilegalităţilor, conform Mediafax.

"Unele lucruri s-au schimbat, dar sunt pesimist că va avea loc o schimbare completă de atitudine, în lipsa unor noi măsuri", a declarat Mark Taylor, decanul şcolii de afaceri a Universităţii Warwick din centrul Angliei.

Taylor, fost trader valutar şi consultant la Fair and Effective Markets Review, care aparţine de Banca Angliei, a spus că bonusurile bancare sunt prea mari, există riscuri prea mici de a face închisoare pentru fapte ilegale, iar şefii băncilor nu sunt traşi la răspundere.

El a subliniat: "Problema este că avantajele pentru înşelarea pieţelor sunt prea mari. Dacă poţi influenţa cu o fracţiune un curs valutar, poţi face milioane şi milioane de dolari pentru bancă şi pentru bonusuri. Poţi obţine o schimbare a culturii comportamentale dacă directorii executivi simt că sunt ei înşişi în pericol, dacă această cultură nu se schimbă şi dacă traderii se vor teme că vor intra la închisoare".

Şase mari bănci au fost amendate miercuri cu aproape 6 miliarde de dolari pentru manipularea cursurilor de schimb valutar, iar factura suportată de instituţiile financiare ar putea fi umflată de alte penalizări, legate de tranzacţiile înşelătoare cu credite ipotecare şi manipularea dobânzilor, a pieţelor valutare şi alte delicte. Astfel, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays şi Royal Bank of Scotland au recunoscut că au încercat să manipuleze cursurile de schimb valutar, fiind amendate, împreună cu UBS şi Bank of America, cu aproape 6 miliarde de dolari.

Marea Britanie urmează să adopte noi reguli, prin care directorii de rang înalt să răspundă direct pentru deciziile lor.

Potrivit datelor oficiale şi estimărilor analiştilor, băncile americane au plătit pentru litigii şi despăgubiri amenzi de 140 de miliarde de dolari, din 2008.

Bank of America a plătit de două ori mai mult decât oricare altă bancă pentru închiderea investigaţiilor şi despăgubiri, respectiv aproape 80 de miliarde de dolari. În Marea Britanie, despăgubirile pentru clienţii băncilor, înşelaţi cu produse de asigurări, a urcat la peste 24 de miliarde de lire sterline (38 miliarde dolari).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deci, repet din articol: "Marea Britanie urmează să adopte noi reguli, prin care directorii de rang înalt să răspundă direct pentru deciziile lor." Neglijand numele tarii, va dati seama ce s-a intamplat pana acum? Adica directorii de rang inalt NU au raspuns pentru deciziile lor! Usor-usor, ciudateniile comportamentale, principiile calcate in picioare, coruptia generalizata, lipsa de raspundere, au ajuns sa guverneze societatea actuala, indiferent ca vorbim de Grecia, de Marea Britanie, de Franta, Italia, poate mai putin in Germania si tarile nordice. Se vede, nu? Tarile nordice, care nu accepta convenientele sociale politice, angajeaza oameni in sectorul de stat si ii plateste normal, ii supravegheaza, ii schimba, nu le accepta furturile... cel putin in majoritatea cazurilor. Pe cand in restul Europei dezvoltate, se intampla pe dos. Deci, sefii bancheri nu raspund pentru deciziile lor. Si ce mai vrem noi de la guvernanti? Cum am vrea noi sa vedem Grecia opintindu-se vreo 5 ani si scapand de coruptie si hotie? Responsabilizand normal pe cei care au furat banii imprumutati pana acum? Problema este mare, formata din probleme mici, locale, care pot fi rezolvate local. Deci bancile au platit pana acum 235 miliarde dolari. Si inca vor mai plati, in special cele europene, de acum incolo. Pentru ca s-au jucat cu banii tuturor. Pentru ca au influentat negativ societatea in ansamblul ei, nu pentru ca au pierdut bani riscand averea actionarilor lor. Pentru ca au influentat pe cei care nu le erau actionari. Pentru ca datorita iresponsabiliatii lor, a lacomiei lor, au influentat negativ evolutia societatii civile si comerciale. Atentie: si nu au fost responsabili pana acum! Si nici acum nu sunt! Poate vor fi in viitor, zice Marea Britanie... Adica politicienii din Marea Britanie, iar acum stim noi cat de sinceri sunt politicienii lumii... Nu va strabat fiori reci pe sira spinarii?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb