Creşterea continuă a preţului la energia termică, problemele constante ale CET-urilor din întreaga ţară, cât şi dorinţa de independenţă a românilor a dus, în ultimii zece ani, la debranşarea a peste 1,1 milioane de locuinţe de la sistemul de încăzire centralizat, se percizează într-un comunicat de presă remis de Ariston Thermo România.
Potrivit datelor Ariston Thermo România în anul 2002 sistemul centralizat deservea 2,5 milioane de locuinţe, pentru ca în acest moment doar 1,4 milioane să fie încă branşate. În paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel naţional a depăşit 1,5 milioane de unităţi.
Din 2010, media debranşărilor anuale de la sistemul centralizat a fost de peste 75.000 de locuinţe, conform comunicatului. În acelaşi timp, piaţa de centrale termice se situează la un volum de circa 140.000 de centrale anual, dintre acestea aproximativ 60% fiind comercializate către locuinţele ce au renunţat la sistemul centralizat. Restul din piaţă revine înlocuirilor de centrale ce sunt în funcţiune de peste 10 ani, dar şi proiectelor rezidenţiale noi şi locuinţelor individuale noi.
"Principalele motive pentru care am asistat în ultimii ani la debranşări masive şi la tot mai multe instalări de sisteme individuale sunt creşterea continuă a preţului la energie termică şi problemele permanente ale CET-urilor. Astfel, doar în ultimii 4 ani, la nivel naţional, costul de facturare al Gcal a crescut, în medie, cu 71%", a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Sales and Operation Manager Ariston Thermo România.
Acesta a subliniat că cele mai mari creşteri ale preţului la energia termică facturat către populaţie în perioada 2008 - 2012 au putut fi observate în judeţele Covasna (+245%), Caraş Severin (+210%), Constanţa (+187%), Neamţ (+168%) şi Giurgiu (+154%).
Potrivit calculelor Ariston, în acest moment 7 judeţe din ţara noastră (Alba, Mureş, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Ialomiţa, Ilfov) nu mai depind de sistemul centralizat de încălzire, în timp ce 17 judeţe mai au branşate sub 30% din locuinţe.
La polul opus se află judeţele în care peste 70% dintre locuinţe depind încă de sistemul centralizat, numărul acestora fiind însă tot mai mic. În acest moment doar Bihor, Mehedinţi, Vâlcea, Giurgiu, Constanţa şi Galaţi au un număr atât de mare de locuinţe branşate.
"Pe această listă se află şi Capitala, unde 560.000 de locuinţe sunt încă branşate, în condiţiile în care la nivel naţional există un total de 1,4 milioane de locuinţe branşate la CET-uri", a mai spus Cătălin Drăguleanu.