ÎN URMA ANALIZELOR DE LABORATOR PE 29 DE PROBE Institutul de Igienă a identificat nouă produse alimentare cu standarde duble în România şi UE

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 27 iulie 2017

Petre Daea: "Vom comunica rezultatele către Comisia Europeană, dar nu vom face publice numele produselor respective şi nici pe cele ale comercianţilor"

Costel Stanciu, APC: "Nu sunt de acord, mă simt umilit, jefuit şi înşelat în propria mea ţară, de către producătorii străini"

Autorităţile din ţara noastră au descoperit nouă din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ în România şi în câteva ţări din UE, în urma analizelor comparative, a declarat, ieri, directorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Rodica Tănăsuică.

Tot ieri, Petre Daea, ministrul Agriculturii, a declarat că, potrivit analizelor, nouă din cele 29 de alimente au caracteristici diferite faţă de cele din Occident. Domnia sa a spus că s-au constatat diferenţe doar în ceea ce priveşte valoarea energetică, înscrisă pe eticheta produselor, la parizer de porc, cârnaţi pentru grătar, conservă de peşte, pateu, bacon, şuncă, conservă de hering şi conservă macrou.

Petre Daea a afirmat că va informa Comisia Europeană (CE) cu privire la aceste rezultate, dar că nu va face publice numele produselor în cauză, şi nici pe cele ale comercianţilor respectivi, menţionând că nu există nicio bază legală pentru scoaterea de pe piaţă a acestor produse, întrucât ele nu reperezintă un pericol pentru sănătatea populaţiei. "Transmitem chiar în această seară (n.r. ieri) Comisiei Europene rezultatele noastre şi vom solicita să se accelereze procesele de reglementare, astfel încât să putem avea instrumente să putem analiza oricând şi în orice ţară produsele care au standarde duble. Produsele nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea populaţiei, nu avem niciun temei legal pentru a le elimina de pe piaţă. Nu vom da numele produselor sau comercianţilor",a spus ministrul.

În urmă cu câteva săptămâni, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale (MADR) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţau că au prelevat din statele vest-europene 29 de probe alimentare ce urmau a fi supuse unor teste de laborator spre a confirma, sau infirma, existenţa dublului standard, pe piaţa europeană.

Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro-Consumatori (APC) ne-a declarat, ieri, că nu este de acord cu opinia ministrului Agriculturii şi consideră că UE ar trebui să satisfacă, în mod egal, nevoile tuturor cetăţenilor săi.

În ceea ce priveşte poziţia domnului Petre Daea, care a spus că nu va comunica denumirile produselor neconforme cu cele occidentale şi nici numele comercianţilor respectivi, preşedintele APC a afirmat: "Acest lucru înseamnă că noi, consumatorii români, vom fi, în continuare, înşelaţi de producătorii respectivi, care vor continua să ne furnizeze aceste alimente, la acealaşi preţ ca în Vest, dar cu un conţinut diferit, inferior".

Domnul Stanciu a adăugat: "Ar fi fost normal să ni se furnizeze şi nouă, conusmatorilor, numele acelor produse şi al comercianţilor, pentru ca fiecare dintre noi să poată decide dacă achiziţionează sau nu acele produse sau chiar să nu le mai cumpere deloc. Suntem cetăţeni şi, implicit, consumatori europeni, ţara noastră este stat membru UE, aşadar avem aceleaşi drepturi cu toţi ceilalţi. În cazul de faţă, mă simt un cetăţean european de mâna a doua şi mă consider umilit, jefuit şi înşelat în propria mea ţară de producători străini".

Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat, recent, pentru publicaţia online Euobserver, citat de Agerpres: "Lucrăm la o metodologie solidă pentru a îmbunătăţi testarea produselor alimentare, astfel încât statele membre să poată discuta această problemă pe o bază ştiinţifică şi solidă, care să fie aceeaşi pentru toţi".

Domnul Daniel Constantin, fost ministru al agriculturii, ne-a declarat, zilele trecute, că problema dublului standard trebuie tratată unitar, la nivel european.

Domnul Constantin a adăugat: "Această problemă trebuie să fie tratată în numele tuturor ţărilor din Europa Centrală şi de Est. Comisia Euroepană reacţionează imediat la iniţiativele comune ale mai multor state. Desigur că iniţiativele proprii sunt foarte bune, dar nu vom face decât să ne convingem că trebuie să colaborăm şi cu celelalte ţări. Nu putem impune noi reguli doar pentru piaţa noastră, nici cei din Cehia sau Slovacia doar pentru pieţele de acolo".

Totodată, fostul ministru al Agriculturii susţine că este necesar să se stabilească un numitor comun, la nivel european, în ceea ce priveşte modul în care sunt efectuate aceste analize de laborator şi la cum sunt analizaţi producătorii respectivi.

Potrivit Verei Jourova, comisarul european pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate între genuri, Cehia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria efectuează, deja, noi teste pe alimente, în vederea clarificării situaţiei dublului standard, menţionând, în acelaşi timp, că, în Cehia, 50% din produsele testate aveau caracteristici diferite de cele ale produselor destinate pieţelor din vestul continentului.

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb