ÎN URMA CONTROLULUI LA ADMINISTRATORUL DE FONDURI, ASF a impus un plan de măsuri la "Certinvest"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 aprilie 2016

Autoritatea nu a comunicat investitorilor neregulile constatate Horia Gusta, Certinvest: "Sancţiunile vizează aspecte tehnice, de raportare sau interpretări diferite ale reglementărilor"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a impus administratorului de fonduri "Certinvest" să facă un plan de măsuri, pentru remedierea unor probleme constatate în urma unui control la societate, potrivit unui comunicat al ASF.

Autoritatea precizează că Certinvest are termene precise de remediere pentru fiecare situaţie în parte: "Consiliul ASF a decis ca aspectele constatate (n.r. în cadrul controlului) să facă obiectul unui plan de măsuri care stabileşte în sarcina societăţii responsabilităţi şi termene precise de remediere pentru fiecare situaţie în parte, stabilind totodată şi un număr de sancţiuni.

Ducerea la îndeplinire a acestor obligaţii de către SAI Certinvest SA va fi monitorizată permanent şi va face obiectul unor informări şi analize care vor fi discutate, cu frecvenţă trimestrială/semestrială, în cadrul Consiliului".

ASF nu a precizat, în comunicat, care au fost problemele constatate la "Certinvest", însă, în piaţă se vorbeşte că sancţiunile sunt consistente.

Horia Gusta, directorul general al "Certinvest", ne-a declarat: "ASF a derulat, în luna iunie a anului trecut, un control curent asupra activităţii Certinvest, parte din misiunea constantă de supraveghere exercitată de autoritate.

Raportul, aprobat de Consiliul ASF săptămâna trecut[, conţine recomandări pentru a asigura în continuare buna desfăşurare a operaţiunilor Certinvest şi pentru alinierea activităţii la viziunea ASF privind dezvoltarea pieţei.

De asemenea, au fost propuse şi o serie de sancţiuni care vizează aspecte tehnice, de raportare sau interpretări diferite ale reglementărilor, pe care în comun, echipa Certinvest şi reprezentanţii ASF le vor ajusta în perioada următoare.

Certinvest colaborează în mod constant cu reprezentanţii ASF pentru alinierea la toate rigorile practicilor din industrie, păstrând în acelaşi timp flexibilitatea şi capacitatea de a asigura şi în viitor produse inovative şi un mod de operare modern".

Şi în 2013, ASF a constatat nereguli la "Certinvest" şi a aplicat amenzi drastice.

Atunci, SAI Certinvest a primit o amendă de 24.198,8 lei (0,5% din cifra de afaceri aferentă anului precedent), deoarece modalitatea în care societatea a derulat operaţiuni de natură comercială cu instrumente de tipul biletelor la ordin contravenea prevederilor legale.

Atunci, ASF l-a amendat pe Eugen Voicu, în calitate de conducător al SAI Certinvest, cu 1.000 de lei, pentru o serie de încălcări ale legislaţiei pieţei de capital. Printre acestea, Autoritatea a menţionat faptul că situaţiile de portofoliu întocmite lunar de către SAI Certinvest, regăsite la dosarele clienţilor ridicate în copie cu ocazia controlului de fond, nu conţineau "preţul de achiziţie pentru fiecare instrument financiar". Totodată, potrivit ASF, din analiza dosarului unui client, al cărui cont era administrat de SAI Certinvest, s-a constatat faptul că o depunere de numerar nu a fost înregistrată în registrul de casă.

ASF i-a amendat, atunci, şi pe Horia Gusta, în calitate de reprezentant al departamentului de control intern, conducător şi preşedinte al Comitetului Director, cu 2500 de lei, pe Radu Buzea, în calitate de reprezentant al departamentului de control intern, cu 1.200 de lei, pe Răzvan Rusu, în calitate de membru al Comitetului Director, cu 2.000 de lei, pe Daniela Vasile, în calitate de membru al Comitetului Director, cu 2.000 de lei.

Reprezentanţii Certinvest au contestat, atunci, sancţiunile acordate de ASF, însă cererile au fost respinse.

În 1996, Eugen Voicu a primit interdicţia din partea CNVM de a mai lucra în Piaţa de Capital din România pentru o perioadă de 5 ani, la căderea fondului "Credit Fond", administrat de Societatea de Administrare Certinvest SA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce nereguli sau gasit acolo ?

    Investitorii nu au dreptul la informare corecta ? 

    Mai poate un investitor sa investeasca in produse Certinvest ? 

    Mai sunt banii acolo sau nu mai sunt ? 

    Ce a gasit asf acolo ? 

    E secret de stat ? 

    Mai aflam vreodata sau au sa dispara si dosarele si va fi doar o problema interna a asf cum zicea comunicatu cu astra ?

    Viziunea asf ???! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb