Moneda Thailandei (baht) s-a depreciat ieri semnificativ, iar ratingul pentru această ţară a fost pus sub supraveghere pentru o posibilă reducere, ca urmare a faptului că armata a preluat controlul Bangkok-ului, înlăturându-l pe premierul Thaksin Shinawatra.
Bahtul a consemnat cea mai mare scădere de după data de 15 mai, ca o consecinţă a faptului că tancurile au intrat în capitala ţării la data de 19 septembrie. În acest timp, Thaksin Shinawatra se afla la o reuniune a Naţiunilor Unite, ce se des-făşura la New York. Şeful forţelor armate, Sondhi Boonyarataklin, a preluat atribuţiile premierului. Un nou premier va fi ales în termen de două sămtămâni, iar militarii vor preda atunci puterea. Ieri, birourile de la Guvern, băncile şi bursele au fost închise.
La finele zilei de ieri, bahtul a pierdut 1,2%, fiind cotat la 37,70 unităţi/dolar, comparativ cu 37,26 unităţi/dolar în ziua anterioară. Totuşi, de la începutul anului până la ora actuală, bahtul a crescut cu 8,8% în raport cu dolarul, apreciere importantă dacă sunt luate în calcul şi celelalte valute asiatice, care nu s-au bucurat de o dinamică asemănătoare.
Lovitura de stat declanşată marţi în Thailanda este a18-a din ultimii 60 de ani şi ar putea crea probleme economice. Oricum, estimările arată că economia thailandeză va creşte în 2006 în cel mai încet ritm din ultimii cinci ani. Aceasta este urmarea faptului că o dispută electorală a generat îngheţarea cheltuielilor destinate infrastructurii rutiere şi centralelor energetice.
Noua revoltă reprezintă cea mai mare criză prin care trece Thailanda din 1997 până la momentul actual. "Nu ştim exact ce fel de guvern va urma", declară Marc Faber, director general al firmei de investiţii "Marc Faber" Ltd. Acesta subliniază, însă, că, în prezent, condiţiile din Asia sunt total diferite decât erau anterior crizei prin care a trecut continentul cu ceva vreme în urmă.
• Străinii nu vor cumpăra obligaţiuni thailandeze
Analiştii consideră că, în condiţiile date, companiile din Thailanda nu vor putea emite obligaţiuni denominate în dolari în perioada ce a mai rămas din acest an, din cauză că investitorii internaţionali nu vor avea încrederea necesară să facă astfel de plasamente.
"Nimeni nu va putea să vândă titluri de valoare thailandeze", a afirmat Lloyd Ong, analist de credit la "BNP Paribas", sucursala din Hong Kong. În opinia sa, astfel de investiţii nu vor fi făcute mai devreme de primul trimestru al anului viitor.
Criticile la adresa miliardarului Thaksin, în vârstă de 57 de ani, s-au amplificat după ce familia sa a vândut, în luna ianuarie, cota de 49,6% deţinută la "Shin" Corp. către un consorţiu condus de societatea de stat "Temasek Holdings" Pte din Singapore. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la 1,9 miliarde de dolari şi nu i s-au aplicat taxe. Compania fusese creată de Thaksin înainte ca acesta să se lanseze în politică.