ÎN URMA LOVITURII DE STAT, Moneda Thailandei scade puternic

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 septembrie 2006

Moneda Thailandei (baht) s-a depreciat ieri semnificativ, iar ratingul pentru această ţară a fost pus sub supraveghere pentru o posibilă reducere, ca urmare a faptului că armata a preluat controlul Bangkok-ului, înlăturându-l pe premierul Thaksin Shinawatra.

Bahtul a consemnat cea mai mare scădere de după data de 15 mai, ca o consecinţă a faptului că tancurile au intrat în capitala ţării la data de 19 septembrie. În acest timp, Thaksin Shinawatra se afla la o reuniune a Naţiunilor Unite, ce se des-făşura la New York. Şeful forţelor armate, Sondhi Boonyarataklin, a preluat atribuţiile premierului. Un nou premier va fi ales în termen de două sămtămâni, iar militarii vor preda atunci puterea. Ieri, birourile de la Guvern, băncile şi bursele au fost închise.

La finele zilei de ieri, bahtul a pierdut 1,2%, fiind cotat la 37,70 unităţi/dolar, comparativ cu 37,26 unităţi/dolar în ziua anterioară. Totuşi, de la începutul anului până la ora actuală, bahtul a crescut cu 8,8% în raport cu dolarul, apreciere importantă dacă sunt luate în calcul şi celelalte valute asiatice, care nu s-au bucurat de o dinamică asemănătoare.

Lovitura de stat declanşată marţi în Thailanda este a18-a din ultimii 60 de ani şi ar putea crea probleme economice. Oricum, estimările arată că economia thailandeză va creşte în 2006 în cel mai încet ritm din ultimii cinci ani. Aceasta este urmarea faptului că o dispută electorală a generat îngheţarea cheltuielilor destinate infrastructurii rutiere şi centralelor energetice.

Noua revoltă reprezintă cea mai mare criză prin care trece Thailanda din 1997 până la momentul actual. "Nu ştim exact ce fel de guvern va urma", declară Marc Faber, director general al firmei de investiţii "Marc Faber" Ltd. Acesta subliniază, însă, că, în prezent, condiţiile din Asia sunt total diferite decât erau anterior crizei prin care a trecut continentul cu ceva vreme în urmă.

Străinii nu vor cumpăra obligaţiuni thailandeze

Analiştii consideră că, în condiţiile date, companiile din Thailanda nu vor putea emite obligaţiuni denominate în dolari în perioada ce a mai rămas din acest an, din cauză că investitorii internaţionali nu vor avea încrederea necesară să facă astfel de plasamente.

"Nimeni nu va putea să vândă titluri de valoare thailandeze", a afirmat Lloyd Ong, analist de credit la "BNP Paribas", sucursala din Hong Kong. În opinia sa, astfel de investiţii nu vor fi făcute mai devreme de primul trimestru al anului viitor.

Criticile la adresa miliardarului Thaksin, în vârstă de 57 de ani, s-au amplificat după ce familia sa a vândut, în luna ianuarie, cota de 49,6% deţinută la "Shin" Corp. către un consorţiu condus de societatea de stat "Temasek Holdings" Pte din Singapore. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la 1,9 miliarde de dolari şi nu i s-au aplicat taxe. Compania fusese creată de Thaksin înainte ca acesta să se lanseze în politică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb