ÎN URMA UNOR NEREGULI ÎN SERIE Foşti şefi ai Băncii Carpatica au primit de la BNR şase amenzi în valoare de 114.000 lei

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 decembrie 2016

Foşti şefi ai Băncii Carpatica au primit de la BNR şase amenzi în valoare de 114.000 lei

Banca Naţională a României (BNR) a sancţionat cu şase amenzi cu o valoare cumulată de 114.000 lei (circa 25.000 euro) mai mulţi membri ai conducerii Băncii Comerciale Carpatica, după ce inspectorii Băncii Centrale au constatat mai multe nereguli grave în activitatea băncii.

Sancţiunile împotriva Băncii Comerciale Carpatica au fost dispuse în 3 octombrie prin ordinele 94, 96, 99, 103, 104 şi 106 al prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, care are printre principalele atribuţii supravegherea sistemului bancar din România, potrivit News.ro.

Cea mai dură sancţiune, o amendă de 30.000 lei, a fost dispusă după ce BNR a descoperit încălcarea prevederilor privind cerinţe prudenţiale pentru bănci, mai precis "că nu s-a efectuat o evaluare a cunoştinţelor, competenţelor şi experienţei fiecărui membru al organului de conducere şi al organului de conducere în ansamblul său, respectiv a structurii, mărimii şi componenţei organului de conducere".

Amenda a fost acordată şi pentru Consiliul de Supraveghere, care a aprobat, "în şedinţa din data de 11.10.2013, în baza unei documentaţii în care nu se regăsea fundamentarea propunerii, unor modificări la nivelul structurii organizatorice, care nu au fost în concordanţă cu obiectivele din strategia de afaceri pentru perioada 2013-2017, respectiv înfiinţarea unui departament specializat pe relaţii comerciale cu clientela corporate, în condiţiile în care această categorie de clientelă nu s-a regăsit în clientela ţintă a băncii".

Membrii Consiliului de Supraveghere au fost sancţionaţi pentru supravegherea necorespunzătoare a conducerii executive a băncii.

O a doua amendă, de 25.000 lei, a fost decisă de BNR pentru nereguli similare.

A treia amendă, în valoare de 20.000 lei, a fost decisă pentru o "persoană fizică din cadrul Băncii Comerciale Carpatica SA" pentru că "nu a supravegheat corespunzător activitatea directoratului, având în vedere menţinerea, prin decizia Directoratului din data de 29.05.2015, a postului de director al Direcţiei Conformitate, ulterior desfiinţării acestuia, până în data de 30.10.2015, concomitent cu postul nou înfiinţat de director al Direcţiei Conformitate şi Securitate Bancară, care au fost ocupate de două persoane diferite".

A patra amendă, tot de 20.000 lei, a fost acordată pentru un membru al conducerii băncii "având în vedere că nu a asigurat un nivel suficient de ajustări pentru depreciere în cazul expunerilor neperformante înregis-trate faţă de un număr de 97 de debitori, totalizând 186,35 milioane lei, rata de acoperire cu ajustări pentru depreciere fiind sub 50%".

Două amenzi, de 10.000 lei, res-pectiv 9.000 lei, au fost decise de BNR pentru abateri considerate mai puţin grave, precum lipsa unei metodologii de atribuire a nivelului de risc de conformitate în raport cu gravitatea aspectelor constatate.

Banca Carpatica a mai fost sancţionată în acest an, în 5 ianuarie, cu avertisment scris pentru abateri considerate de gravitate mai redusă.

În perioada pentru care s-au constatat abaterile, banca era controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, din Sibiu, care a fost preşedinte al boardului băncii până în 2012.

La finalul lunii noiembrie, BNR a aprobat proiectul de fuziune al Băncii Comerciale Carpatica cu Patria Bank, ceea ce permite celor două bănci să demareze formalităţile finale de înregistrare a noii bănci şi să înceapă operaţiunile de integrare. În luna martie a acestui an, grupul Patria Bank ajuns să deţină 64,16% din acţiunile Băncii Carpatica, după încheierea ofertei publice derulată pentru cumpărarea titlurilor deţinute de acţionarii minoritari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb