ÎN URMĂTORUL DECENIU, OECD şi FAO se aşteaptă la o producţie alimentară solidă şi preţuri scăzute

A.G.
Ziarul BURSA #Companii / 2 iulie 2015

Creşterea producţiei alimentare mondiale şi un avans mai mic al cererii mondiale ar trebui să contribuie la o scădere treptată a preţurilor reale pentru produsele alimentare în următorul deceniu, dar cu toate acestea preţurile vor fi mai mari decât cele înregistrate la începutul anilor 2000, arată cel mai recent raport cu privire la perspectivele agricole publicat miercuri de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia Pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmite AFP.

"Pieţele revin la condiţii mai normale după o perioadă de extremă volatilitate, în principal pentru că producţia creşte mai rapid decât cererea, afectată de condiţiile macroeconomice mondiale şi graţie scăderii preţului petrolului", a explicat directorul diviziei de comerţ şi pieţe din cadrul FAO, Boubaker ben Belhassen.

Potrivit FAO şi OECD, toate elementele pun presiuni asupra preţurilor, începând de la creşterea randamentelor în Asia, Europa şi America de Nord, până la cucerirea de noi terenuri agricole în America de Sud. În plus, graţie unui ritm de creştere mondială de 3% în ultimii şapte ani şi o încetinire a schimburilor agricole, cererea ţărilor în curs de dezvoltare tinde să se stabilizeze după 10 ani de creştere.

În schimb, raportul subliniază că exporturile de produse agricole de bază vor rămâne concentrate în clubul celor cinci (SUA, UE, Rusia, Brazilia şi Argentina) în timp ce importatorii vor fi din ce în ce mai numeroşi şi mai vulnerabili în cazul unei crize în rândul furnizorilor, cum a fost cazul secetei devastatoare cu care s-a confruntat SUA în 2012, onformează Agerpres.

"Guvernele ar trebui să profite de actualele condiţii pentru a se concentra pe dezvoltarea de politici care cresc productivitatea, stimulează inovaţia, gestionează mai bine riscurile şi asigură că sistemele agricole robuste sunt în avantajul consumatorilor şi fermierilor", a declarat secretarul general al OECD, Angel Gurría.

Conform estimărilor, cerealele vor rămâne produsele agricole cele mai consumate la nivel mondial, cu o creştere a producţiei de aproape 400 milioane de tone până în 2024.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb