ÎN VALOARE ABSOLUTĂ Tudor Ciurezu: "Cheltuielile de administrare SIF Oltenia, de peste 3 ori mai mici decât la FP"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 iunie 2015

Tudor Ciurezu: "Cheltuielile de administrare SIF Oltenia, de peste 3 ori mai mici decât la FP"

Pragul de deţinere la SIF-uri trebuie să fie atributul acţionarilor societăţilor şi nu al legiuitorului, este de părere Tudor Ciurezu, preşedintele SIF5 Oltenia.

Anterior unei eventuale ridicări a pragului, Tudor Ciurezu consideră că ar trebui să intre în legalitate toţi cei care nu se încadrează în prag, vânzându-şi deţinerile care depăşesc nivelul admis.

"Obligaţia acţionarilor concertaţi să îşi vândă participaţiile care depăşesc pragul nu mai trebuie să fie o măsură propagandistică şi atât", ne-a spus preşedintele SIF5 Oltenia, în cadrul unui scurt interviu.

Domnia sa consideră că modul de administrare al Franklin Templeton la Fondul Proprietatea nu este calitativ superior administrării SIF-urilor, răspunzându-i astfel lui Florin Pogonaru, care a ridicat întrebarea "de ce nu repetă SIF-urile comportamentul FP în raport cu acţionarii".

"Strategia practicată de Franklin Templeton, în administrarea FP, de altfel impusă de către acţionari, este total diferită de cea practicată la nivelul SIF-urilor, care concomitent cu creşterea valorică a patrimoniului, urmăresc şi cointeresarea acţionarilor prin politica de dividende, constantă şi preduictibilă", ne-a spus domnul Ciurezu.

Domnia sa adaugă: "Nu văd ce a făcut Franklin Templeton deosebit la Fondul Proprietatea. Dividendele distribuite acţionarillor sub diverse forme sunt inferioare ca volum celor încasate de la societăţile din portofoliu.

Cheltuielile de administrare în valoare absolută ale FP sunt de peste 3 ori mai mari decât la SIF Oltenia, care are cele mai mici costuri dintre SIF-uri, în condiţiile administrării participaţiilor într-un număr de societăţi aproximativ egal. Nu mărimea valorică a portofoliului generează costuri de administrare, ci activitatea de monitorizare şi calitatea acesteia.

FP nu au făcut investiţii în economia reală.

Nu se văd rezultatele administrării din punct de vedere al scăderii discountului dintre preţ şi valoarea activului net. Chiar şi după listarea dublă, discountul a crescut, nu a scăzut".

Totodată, Tudor Ciurezu apreciază că obligaţia achitării dividendelor de către emitenţi exclusiv prin Depozitarul Central nu se justifică, ci conduce la creşterea costurilor privind distribuţia dividendelor.

"Există o multitudine de probleme care rămân nerezolvate. De exemplu, Depozitarul Central nu îşi asumă răspunderea referitor la convenţia pentru evitarea dublei impuneri", ne-a spus preşedintele SIF5, adăugând: "Există multe intervenţii de la ANAF referitor la încasarea debitelor de la acţionarii SIF. Nici această problemă nu se rezolvă.

De asemenea, ni se solicită ca suma integrală aferentă dividendelor să fie virată la Depozitarul Central, dar nu se ţine seama că aproximativ 15% din nivelul dividendelor este aferent deţinerilor minoritare (de 10-15 acţiuni), care nu se încasează niciodată, din cauză că dividendele sunt mai mici decât valoarea comisionului.

SIF-urile imobilizează, practic, această sumă. Pentru ce să fie transferată la Depozitar?"

SIF Oltenia a obţinut un profit, neauditat, de 5,69 milioane de lei, în primul trimestru din 2015, cu 17,9% mai mic decât cel consemnat în aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit raportului trimestrial.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Ar trebui sa ai habar de administrare ca sa vezi. Un securist batran si comunist nu va vedea niciodata ce a facut fp pentru actionari. Pentru voi actionarii nu exista.

    1. Dl Ciurezu compara intretinerea de la un lamborghini cu cea de la un logan. Nu-si da seama ca FP are un NAV de 3 ori mai mare si mai greu de administrat (participatii minoritare in companii de stat). Nu-si da seama ca e tratat cam ca prostul satului de toata piata de capital.

      Mai degraba compara o caruta cu un lamborghini

      Micutul securist Ciurezu administreaza de 13 ori mai putin decat FPul

    Ciurezu se crede cel mai tare! Habar n-are de administrare si se compara cu FP. Sa fim seriosi. Frica de ridicare a bragului il inebuneste. Vorbeste de administrare. Daca te uiti la CA-ul de la SIF 5 cu exceptia a doi membrii restul sunt adunati dupa strada. daca astia se compara cu administratorul F.P., atunci Ciurezu chiar este bolnav. Ar fi bine sa plece pana nu-l salta DNA.

    1. Totusi cineva ar trebui sa se mai uite si in curtea FP. daca e sa vorbim de DNA atunci hai sa vedem cum a acceptat statul acest monstru caruia i-a pus in brate o avere imensa ca sa il despagubeasca pe ...Stelu!

      In astfel de comparatii nu se poate face niciodata referire la valori absolute, asa ca de aia lumea cumpara si vinde FP si nu sifoane.

    Cred ca toate SIF urile si FP si absolut toate bancile si companiile nationale TREBUIE sa fie administrate de CEFS. Si astfel vor cadea toate cele 8 bariere din calea dezvoltarii pietei si vom fi tara luminata pe care si-o doreste domnul Pogonaru.

    1. Salutari celor de la Craiova!

    Ce ar fi sa fim corecti si sa privim realitatea asa cum ne este aratala in raportarile finanaciare la 31.12.2014.

    SIF1 - ANC 1.601,0 milioane lei, cheltuieli de administrare 1,9% din ANC 

    SIF2 - ANC 1.344,0 milioane lei, cheltuieli de administrare 3.7% din ANC 

    SIF3 - ANC 1.065,7milioane lei, cheltuieli de administrare 2.6% din ANC 

    SIF4 - ANC 1.019,4 milioane lei, cheltuieli de administrare 10.7% din ANC 

    SIF1 - ANC 1.543,0 milioane lei, cheltuieli de administrare 1,0% din ANC 

    FP - ANC 15.013,70 milioane lei, cheltuieli de administrare 0,8% din ANC 

    In astfel de comparatii nu se poate face niciodata referire la valori absolute, asa ca de aia lumea cumpara si vinde FP si nu sifoane.

    1. Pe-astia nu-i duce mintea decat la hotii si cooperative.

      cred ca la sif 4 ai gresit,total venituri SAI MUNTENIA in 2014 sunt de 27 milioane lei adica 2.7% pe an,iar cheltuielile cu personalul de vreo 9 mil lei.De dragul corectitudinii

      ..in al 5-lea rand a se corecta SIF 1 cu SIF5! ..iar in ce priveste SIF4, nu poti decat sa te crucesti. La pozitia comisioane si onorarii au in cifre abolte o valoare mai mare decat FP. Eh ce ziceti de asta, SIF4 a cheltuit 38.milioane lei, iar FP numai 30,9. Profesionalismul trebuie recompensat!!! hahahaha

      Ai uitat SIF6 cel mai jefuit sifon SSIF Broker. Costurile administrarii sunt distrugerea totala a barakaului

    Depozitarul Central in forma actuala este inca o capusa pe spinarea micilor actionari.

    Desfintati pragul la SIFuri si aveți asigurata desfintarea SIFlor in timp record si o piata de capital similara sistemului de irigatii fără apa .Desfintati, lichidati tot ce este românesc si trimiteti poporul in exil,vinzatori de neam si tara.

    1. Dupa 20 de ani de scandal sa returneze banii actionarilor. 20 de ani s-au imbogatit soparle ca ciurezu din banii a milioane de romani

      Esti debil amice. Dus rau

    FP nu este intresata de romani si Romania,deci nici nu va face investiti in economia reala.

    Daca dividendele de la minoritari ,10-20 actiuni se duc la depozitarul central cum ajung banii la actionari????????aici Ciurezu are drepte,cu administratul nu nici vorba de adevar!!!!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb