Alpha Bank Romania a realizat cu succes prima emisiune de obligaţiuni ipotecare, în valoare de 200 milioane euro, o premieră pentru sectorul bancar din România, după cum a anunţat, ieri, banca. "Acesta reprezintă un moment de referinţă atât pentru Alpha Bank Romania, cât şi pentru piaţa românească de capital", au subliniat reprezentanţii instituţiei de credit, adăugând că obligaţiunile emise pe o perioadă de 5 ani, cu dobândă variabilă, sunt garantate cu credite ipotecare de foarte bună calitate şi au obţinut ratingul (P)Baa2 din partea Moody's.
Atât investitorii instituţionali locali, cât şi cei internaţionali precum IFC şi BERD au manifestat un interes deosebit pentru această tranzacţie, mai arată comunicatul Alpha bank.
Sergiu Oprescu, Preşedintele Executiv al băncii a declarat: "La aproape 18 ani de la lansarea primului împrumut pentru achiziţia de locuinţe, Alpha Bank Romania deschide un nou capitol pe piaţa bancară locală cu acest nou instrument de finanţare, demonstrând încă o dată capacităţile sale de pionierat".
Obligaţiunile vor fi listate atât pe Bursa de Valori din Luxemburg, cât şi pe Bursa de Valori Bucureşti. "Obligaţiunile ipotecare sunt instrumente moderne de finanţare care vor contribui la dezvoltarea instituţiilor financiare din România şi a pieţei de capital", a mai spus Sergiu Oprescu.
Tranzacţia a fost intermediată de banca de investiţii Barclays Bank PLC în calitate de Lead Manager şi Alpha Finance România în calitate de Co-Manager.
În 10 aprilie, Alpha Bank Romania a lansat programul de obligaţiuni ipotecare în valoare de 1 miliard de euro ("Programul"), acesta fiind primul program de astfel de obligaţiuni de la noi. Conform unui comunicat al băncii, prima emisiune de obligaţiuni ipotecare din cadrul Programului este cea care a fost deja realizată, cu o limită de 200 milioane de euro.
Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanţare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca emitentă urmăreşte să îşi diversifice sursele de finanţare, cât şi să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea activităţilor sale. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa, mai arată comunicatul citat.
Potrivit Legii nr. 304/2015, obligaţiunile emise în cadrul Programului sunt garantate cu un portofoliu de creanţe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea de obligaţiuni ipotecare să atragă modificări în privinţa termenilor contractuali agreaţi anterior cu clienţii băncii sau a garanţiilor aferente contractelor de credit.
Agenţia Moody's a acordat ratingul Baa2, categoria "investment grade" (recomandat pentru investiţii) pentru prima emisiune de obligaţiuni ipotecare din cadrul Programului lansat pe piaţa noastră de Alpha Bank Romania.
Ratingul obligaţiunilor ipotecare realizate cu succes este cu o treaptă peste ratingul suveran al României (Baa3), reflectând calitatea foarte bună a creditelor din portofoliul băncii, relevate prin calificativele privind depozitele pe termen lung, soliditatea financiară, riscul de contrapartidă şi cel referitor la riscul de incapacitate de plată, situat cu o treaptă peste riscul de contrapartidă, conform unui comunicat al băncii.
Un rating de tip "investment grade'' presupune un risc redus spre mediu al investiţiei în titlurile emise, ca urmare a capacităţii emitentului de a-şi plăti plăţile.
• BERD a investit 40 milioane euro din totalul ofertei de 200 milioane euro
Pieţele de capital din România primesc un nou imbold prin lansarea obligaţiunilor ipotecare emise de către Alpha Bank, consideră oficialii BERD. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a investit 40 de milioane de euro din totalul ofertei de 200 de milioane de euro, conform unui comunicat al băncii internaţionale.
Acesta arată: "Investiţia vine după ce cadrul legislativ privind obligaţiunile ipotecare din România a fost revizuit şi aliniat cu cele mai bune practici din Uniunea Europeană, iniţiativă sprijinită de BERD. Noul cadru legislativ va permite băncilor să emită obligaţiuni ipotecare pentru a accesa fonduri pe termen lung şi a-şi diversifica structura de finanţare.
Obligaţiunile ipotecare reprezintă un instrument important de finanţare al băncilor europene. Fiind garantate cu activele băncii emitente, obligaţiunile ipotecare sunt percepute ca investiţii cu risc scăzut. În valoare totală de peste 2,500 de miliarde de euro, reprezintă unul dintre cele mai mari segmente ale pieţei de obligaţiuni din UE".
Lucyna Stanczak-Wuczynska, director BERD pentru Bănci UE, a declarat: "Ca urmare a succesului Alpha Bank şi în contextul legislaţiei îmbunătăţite, sperăm să vedem emisiuni de obligaţiuni ipotecare şi din partea altor bănci româneşti. Mai multe emisiuni similare vor îmbunătăţi rezilienţa sistemului bancar românesc, contribuind, de asemenea, la creşterea creditării şi gradului de intermediere financiară".
Participarea în astfel de emisiuni este unul dintre modurile prin care BERD sprijină sistemul bancar din România şi contribuie la dezvoltarea pieţei locale de capital.
La începutul acestui an, BERD a aprobat un nou program de investiţii în obligaţiuni de prim rang (negarantate şi garantate, inclusiv obligaţiuni ipotecare) emise de instituţiile financiare din România, în valoare de 350 de milioane de euro. În trecut, Banca a inves-tit 200 de milioane de euro în şase emisiuni de obligaţiuni ale băncilor româneşti.
BERD este unul dintre pricipalii inves-titori instituţionali din România, până în prezent investind peste 8,3 miliarde de euro, preponderent în sectorul privat. Numai în 2018 BERD a angajat peste 400 de milioane de euro în diverse sectoare ale economiei româneşti.