ÎN VEDEREA LISTĂRII, Arabia Saudită a transformat "Aramco" în companie pe acţiuni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 ianuarie 2018

Arabia Saudită a transformat "Aramco" în companie pe acţiuni

Autorităţile saudite au schimbat, de la 1 ianuarie 2018, statutul gigantului petrolier naţional "Aramco" în societate pe acţiuni, un pas important în pregătirea ofertei publice iniţiale planificate pentru cea de-a doua parte a anului curent, informează Reuters.

Schimbarea, care a fost prevăzută într-un decret al Cabinetului - publicat vineri în buletinul oficial al regatului -, este o cerinţă premergătoare listării companiilor din Arabia Saudită, potrivit unei surse din Aramco, citată de Reuters.

Sursa a menţionat: "Ca un pas obişnuit în procesul de pregătire a unei oferte publice iniţiale, Aramco a fost transformată în societate pe acţiuni. Această procedură stabileşte cadrul care le permite viitorilor investitori să deţină titluri în companie, alături de acţionarul său majoritar, guvernul".

În luna septembrie, "Aramco" anunţa că oferta publică iniţială pe care o pregăteşte se menţine în grafic. Autorităţile saudite vor să listeze 5% din "Aramco" în 2018, pe pieţele din Riad şi Tadawul, dar şi la una sau mai multe burse internaţionale. "Aramco" nu a ales încă piaţa internaţională pentru listare, dar bursele din New York şi Londra sunt văzute drept concurenţi principali. Anul trecut, Reuters informa că Arabia Saudită preferă New York Stock Exchange pentru listarea primară a "Aramco" pe o piaţă externă, deşi unii consultanţi financiari şi juridici au recomandat Londra.

Oferta, aşteptată să genereze 100 de miliarde de dolari, este punctul central al planului guvernului Arabiei Saudite de a transforma economia prin atragerea de investiţii străine şi prin diversificare.

Fondurile care vor fi strânse din vânzarea acţiunilor "Aramco" sunt planificate să fie utilizate pentru investiţii în diferite domenii, precum producţia de armament, petrochimie şi turism.

"Aramco" este cea mai mare companie petrolieră din lume, cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, reprezentând 15% din depozitele mondiale de petrol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb