Cei care aleg să urmărească, astăzi, şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor vor observa că, pe ordinea de zi, figurează modificările aduse Codului de Procedură Penală, exact acelea care au menirea să schimbe în bine pentru polticienii din PSD şi ALDE soarta dosarelor penale în care sunt inculpaţi sau în care au fost deja condamnaţi.
Modificările intră azi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional, după ce săptămâna trecută au fost adoptate de Senat.
Proiectul de lege prin care va fi modificat Codul de Procedură Penală figurează la punctul 1 pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Camerei, programată să înceapă la ora 16:00. Modificările vor fi discutate în comisia juridică al cărei şef este Florin Iordache.
Legea prin care se modifică o parte importantă din articolele Codului de Procedură Penală a fost adoptată miercuri, 13 iunie 2018, de Senat cu 74 de voturi "pentru" şi 28 "împotrivă".
Senatorii puterii au aprobat toate modificările propuse în raportul comisiei speciale pentru legile justiţiei, condusă de Florin Iordache. Toate amendamentele formulate de opoziţia parlamentară au fost respinse atât în comisie, cât şi în şedinţa de plen a Senatului.
Reamintim că printre modificările aduse, unele îl vizează pe Liviu Dragnea, altele pe Călin Popescu Tăriceanu şi cele mai multe îmbunătăţesc situaţia suspecţilor în procesul penal şi îngreunează modalitatea victimei infracţiunii de a proba vinovăţia infractorilor.
Astfe,l modificarea care a fost făcută în favoarea liderului PSD Liviu Dragnea stipulează că revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când a intervenit neredactarea şi/sau nesemnarea hotărârii de condamnare de judecătorul care a participat la soluţionarea cauzei. Adoptarea lui îi deschide calea lui Dragnea de a solicita revizuirii sentinţei definitive pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul Referendumul, în care preşedintele PSD a fost condamnat la închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
O altă modificare controversată priveşte bunul mers al dosarului TELDRUM, în care apare printre suspecţi acelaşi Liviu Dragnea. Articolul votat de Senat şi care se va afla azi în atenţia Camerei Deputaţilor stabileşte: convorbirile, comunicările sau conversaţiile înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării sau persoanele care fac obiectul cercetării ori care nu contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală.
În privinţa articolului favorabil lui Călin Popescu Tăriceanu, modificarea prevede că instanţa de apel nu poate desfiinţa sentinţa primei instanţe prin care s-a dispus achitarea inculpatului, decât dacă apar probe noi care să ateste vinovăţia acestuia.
Un alt articol controversat prevede că este interzisă, în timpul urmăririi penale, comunicarea publică a oricărei informaţii referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii.
Curios este că legea privind modificarea Codului de Procedură Penală intră în dezbatere şi la vot final în şedinţa de plen de azi a Camerei Deputaţilor, ţinând cont de faptul că Florin Iordache, şeful comisiei speciale care s-a ocupat de acest act normativ, a fost invitat să se prezinte la mijlocul acestei săptămâni la sediul Comisiei de la Veneţia pentru a da explicaţii cu privire la legislaţia penală.
Probabil că Iordache se asigură că modificările dorite de Dragnea şi Tăriceanu vor trece de Parlament şi apoi va merge la Veneţia pe poziţie de forţă, susţinând că nu se mai poate schimba nimic.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2018, 16:46)
Romani nu permite-ti amatorilor si nepriceputilor sa modifice LEGILE JUSTITIEI cu dedicatie pentru DRAGNEA SI TARICEANU.VREM FARA PENALI IN INSTITUTIILE PUBLICE.