ÎNAINTE DE LISTARE Investitorii privaţi umflă valoarea "Facebook" la 100 miliarde de dolari

VLAD F. DUMEA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 februarie 2012

Surse apropiate companiei au afirmat că Zuckerberg, directorul executiv al "Facebook", lua în calcul o evaluare de până la 100 miliarde de dolari a companiei.

Surse apropiate companiei au afirmat că Zuckerberg, directorul executiv al "Facebook", lua în calcul o evaluare de până la 100 miliarde de dolari a companiei.

Titlurile "Facebook Inc." se tranzacţionează deja ca şi cum compania ar fi publică, înaintea începerii ofertei publice iniţiale (IPO), investitorii privaţi utilizând pieţele private să cumpere şi să vândă acţiuni ale firmei de socializare online, informează Bloomberg.

Acţionariatul de bază a crescut deja la 1.000 de persoane, comparativ cu 50 -100 de investitori, pe care îi are majoritatea companiilor când devin publice, potrivit unei estimări a lui Sam Hamadeh, şeful firmei de cercetare "PrivCo". Achiziţiile private au urcat valoarea Facebook la peste 100 miliarde de dolari, luna aceasta, existând posibilitatea limitării câştigurilor imediate pentru investitorii IPO, având în vedere că Facebook s-ar putea orienta către o valoare de 75-100 miliarde de dolari, relatează agenţia de presă.

"Acţiunile Facebook sunt < blue-chip > (n.r. acţiuni foarte lichide) şi nici măcar nu sunt încă publice", a declarat Kevin Landis, manager de portofoliu pentru "Firs-thand Technology Value Fund".

Facebook a sărit până la 44 de dolari/acţiune, luna aceasta, în tranzacţiile private, ducând valoarea companiei la 103 miliarde de dolari şi poziţionând-o mai bine decât atunci când Landis a cumpărat titluri, în octombrie, la 30-31 de dolari/acţiune. Landis a precizat că intenţionează să-şi păstreze deţinerea.

În timp ce cererea pentru cel mai mare IPO al Internetului ar putea duce cotaţia acţiunilor chiar şi mai sus, când Facebook se va lista, tranzacţionările private prin canale precum "SecondMarket Inc." şi "SharesPost Inc." fac deja posibil ca angajaţii companiei şi capitaliştii de risc să-şi încaseze veniturile.

Săptămâna trecută, titlurile Facebook s-au tranzacţionat la 42 de dolari/unitate

Facebook, care a depus documentaţia pentru listare luna aceasta, nu a numit încă un interval de preţ pentru IPO. Surse apropiate companiei au afirmat că Zuckerberg, directorul executiv al "Facebook", lua în calcul o evaluare de până la 100 miliarde de dolari a companiei.

Însă tranzacţionarea privată ar putea face din debutul Facebook, mai degrabă, o ofertă secundară, unde deţinătorii vând titluri într-o companie deja publică, a precizat Barry Ritholtz, director executiv al "FusionIQ", o firmă de cercetare a capitalului.

"Cei ce cumpără acum la preţ de IPO presupun o parte pozitivă ulterioară - eu sunt sceptic", a menţionat Ritholtz, adăugând: "Sunt mulţi bani ce se agită pentru cea mai mare posibilă evaluare şi nu au, în mod necesar, cele mai bune interese ale publicului investitor în vizor".

Investitorii privaţi cu o valoare netă de cel puţin 1 milion de dolari sau venituri anuale de mai mult de 200.000 de dolari se pot califica pentru achiziţionarea de acţiuni pe pieţele private, potrivit regulilor Securities and Exchange Commission (n.r. autoritatea de supraveghere a pieţei de capital).

Într-o licitaţie ţinută, săptămâna trecută, pe "SharesPost", titlurile Facebook s-au tranzacţionat la o valoare nominală de 42 de dolari, ducând valoarea firmei la 98 miliarde de dolari.

Companiile cu acţiuni mai lichide, care au avut IPO-uri în 2011, s-au tranzacţionat la preţuri cu 25%-30% mai mici faţă de eventualul lor preţ IPO în cele două luni dinaintea listării, potrivit lui Ori Bash, vicepreşedinte la "Pluris Valuation Advisors". Facebook ar putea avea un discount mai mic, deoarece a fost tranzacţionată mai mult timp, deţinută de investitori mai mari şi cercetată mai amănunţit decât alte companii private, a mai adăugat Bash. Este, de asemenea, posibil ca acţiunile să continue să crească, a consemnat totuşi Bash.

"Dacă aceste tranzacţii pe pieţele private reflectă într-adevăr evaluarea Facebook, există posibilitatea ca valoarea anticipată de 100 miliarde de dolari să fie depăşită", a afirmat Bash.

"LinkedIn Corp.", care avea 560 de acţionari pe 15 aprilie 2011, a fost evaluată la 35 de dolari / acţiune în tranzacţiile private din martie a aceluiaşi an, cu două luni înainte de IPO. În oferta publică iniţială a companiei, cotaţia s-a poziţionat cu 29% peste acest nivel, în mai, la 45 de dolari/acţiune, evaluând-o la 4,25 miliarde de dolari. Acţiunile au crescut cu mai mult decât dublu, la 94,25 dolari/acţiune, în prima zi de tranzacţionare.

Acţionarii cei mai vechi, inclusiv sutele de angajaţi care au primit titluri ca parte a pachetelor de compensare, vor avea cele mai mari venituri, a declarat Larry Albukerk, broker de titluri de valoare private.

"Se poate spune, având în vedere numărul de investitori care deţin deja acţiuni Facebook, că IPO a avut deja loc", a declarat Mark Mahaney, analist al "Citigroup Inc.".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb