Vizita Victoriei Nuland, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al Secretarului de Stat John Kerry, a stârnit ape tulburi printre instituţiile guvernamentale şi printre politicieni, care nu privesc cu ochi buni venirea acesteia în ţara noastră.
Surse politice susţin că la întâlnirea de astăzi cu Victoria Nuland va participa şi noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul Adrian Bordea, care a fost invitat, ieri, la discuţii, la sediul Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA). Tot ieri, însărcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, s-a întâlnit şi cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi cu liderii CSM, fără să precizeze, însă, şi motivul convorbirilor.
Vizita Victoriei Nuland vine în urma uriaşului scandal politic de la finalul anului, iscat de adoptarea în aşa zisa "marţi neagră" din decembrie, a Codul Penal, când Ambasada SUA a amendat comportamentul politic al coaliţiei de la Putere.
Oficialii americani vor să tragă un semnal de alarmă, în mod oficial, privind derapajele Guvernului de la principiile statului de drept, ne-a declarat deputatul PDL Alexandru Nazare, care susţine că vizita Victoriei Nuland nu este nicidecum una de curtoazie. "Este evident faptul că americanii urmăresc cu mare atenţie fiecare mişcare a Guvernului Ponta iar, în ultima perioadă, asistăm la o serie de evenimente precum modificările aduse Codului Penal sau Legii Graţierii care nu pot fi trecute cu vederea. Tentativele Guvernului Ponta de asuprire a Justiţiei vor fi, în mod sigur, amendate de către SUA", ne-a mai precizat fostul ministru al Transporturilor Alexandru Nazare.
Pe de altă parte, domnia sa susţine că la mijloc mai sunt interesele americanilor care sunt destul de activi în plan economic în ţara noastră, mai cu seamă în zona resurselor naturale. "Fie că vorbim de derapaje de la principiile statului de drept, fie că vorbim de apărarea unor interese de altă natură, în mod cert, premierul Victor Ponta nu a reuşit să fie destul de convingător în vizita sa recentă la Washington, motiv pentru care vine doamna Nuland", a conchis Alexandru Nazare.
Pe agenda de lucru a emisarului pentru afaceri europene şi eurasiatice se vor afla întâlniri cu ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean, dar şi cu preşedintele Traian Băsescu. Premierul Victor Ponta nu se va întâlni cu oficialul american, care aparent a căzut "dizgraţie", după ce recentele scandaluri cu privire la Justiţie.
În luna decembrie, Ambasada SUA a amendat comportamentul politic al coaliţiei de la Putere: "Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României".
Premierul Victor Ponta a dat o replică dură la acel moment, spunând că "reacţia Ambasadei SUA a fost o greşeala şi o să le comunic asta". Mai mult, Ponta a făcut o referire ambiguă la Chevron, spunând că "Chevron investeşte în România sau poate să plece din România dacă nu se aplică legea".
Victoria Nuland este cea de-al doilea înalt oficial american care vizitează ţara noastră, în ultimii doi ani, după ce, în august 2012, Philip Gordon, predecesorul Victoriei Nuland, a venit în Româna, pe fondul crizei politice iscate de tentativa de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.