Inamicul global

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 12 iulie 2017

Inamicul global
CORNEL CODIŢĂ

Lumea globală are, în sfîrşit, un inamic global: Soros. E cetăţean american: era cît pe ce să fie dat afară din Statele Unite, oficial, pentru că s-a pronunţat cu cuvinte "neparlemantare" la adresa candidatului Trump şi, mai ales, a susţinut-o financiar pe doamna Clinton, iar de cînd avem Administraţia Trump, nu încetează cu cîrcoteala şi incitarea la nesupunere civică. Este evreu şi, mai zilele trecute, a fost declarat, de înalti reprezentanţi ai Guvernului israelian, inamic neîmpăcat al statului. Are rădăcini maghiare, prin locul de naştere (Budapesta) şi nu mai miră pe nimeni faptul că Guvernul Ungariei nu numai că l-a declarat duşman al naţiunii maghiare, dar a şi mobilizat importante resurse, politice şi administrative, pentru a bloca "machiaverlîcurile" stimabilului, pus cu totdinadinsul pe distrugerea Ungariei. Acum, spuneţi şi dumneavoastră, cît o fi ea de periferică, putea România să rămînă de o parte? Nici gînd! Noroc cu anvergura galactică a eminentului diriguitor de partid, guverne şi neamuri, neica Dragnea, că am intrat şi noi în rîndul lumii! Cum? Simplu: Soros a pus ochii pe capul naţiei româneşti, cum a pus ochii pe mai toţi politicienii elitei globale care se opun ideilor sale (debellare superbos...!) şi e hotărît să nu se lase pînă ce nu răpune şi această falnică redută a identităţii teleormăneano-româneşti care este marele, unicul şi inegalabilul Musiu Dragnea. Ei, ne-am procopsit! Atîta ne mai lipsea! Parcă nu aveam şi aşa destule belele. Tocmai pe biciul lui Atilla ne-am găsit să ni-l suim în cap!!! Pe de altă parte, vii la vorba ardeleanului, n-ai ce-i face: dacă-i musai, cu plăcere! Lăsaţi valurile tot mai înalte ale furtunii financiar-economice să se izbească de promontoriile societăţii globale, cît vor fi ele de firave; nu are nici un rost să vă faceţi griji. Uitaţi de teroriştii statului islamic şi de cine îi hrăneşte pe ghiftuite cu bani, petrol, arme, ideologie, informaţii şi organizare, e vreme irosită degeaba. Adevăratul, neîmpăcatul, neîndurătorul şi letalul inamic al societăţii post-moderne este altul. Are nume şi înfăţişare de om. Este însă mult mai mult decît un simplu muritor, este buzduganul pus de zei să dărîme cu orice preţ întemeierile firave ale muritorilor care au orgoliul să creadă că se pot pune la adăpost de bunul plac al celor ce domnesc atotputernici peste Tărîmul de Sus, de Mijloc şi de Jos.

Lăsînd gluma de o parte, fenomenul merită un pic de serioasă atenţie, nu doar pentru că iese atît de radical din tiparele Obişnuitului, ci şi pentru că pare să spună ceva cu miez despre lumea în care ne mişcăm. Dincolo de orice îndoială, George Soros este un om cu influenţă în lumea de astăzi. Averea, care bate spre 25 miliarde de dolari, este un argument, dar nu singurul. Ideile din care şi-a constituit abordarea neconvenţională asupra dinamicii pieţelor financiare globale reprezintă un alt argument. Le-a formulat incitant în cartea "Alchimia finanţelor. Cum să citeşti intenţiile pieţei". Noutatea constă în aplicarea dezvoltărilor lui Illia Prigogine în domeniul fizicii sistemelor cu stări departe de echilibru, la realităţile pieţelor financiare.

A dezvoltat elementele unei teorii economice a reflexivităţii, opusă abordărilor bazate pe teoria echilibrelor şi a aplicat-o practic în managementul fordurilor de investiţii pe care le-a condus, dintre care cel mai important rămîne "Quantum", cu o valoare a aseturilor de circa 12 miliarde dolari. A expus ideii neconvenţionale în domeniul politicii şi istoriei sociale, bazate pe dinamica fenomenelor ciclice, privind în special "ciclurile imperiale" ale puterii americane şi germane. Al treilea motiv ar fi răsunătorul său succes la marea ruletă a speculaţiilor financiare, care i-a adus şi renumele de "Spărgătorul Băncii Angliei". A "pariat" aproape 10 miliarde pe căderea lirei sterline, în 1992, şi a cîştigat din afacere circa un miliard. În sfîrşit, mai este şi implicarea sa directă, pe care o menţionează de fiecare dată cu orgoliu, în căderea comunismului şi reorganizarea lumii din Estul Europei, în principal, prin activităţile finanţate de "Fundaţia pentru o societate deschisă".

Este Soros influent în lumea de astăzi? Este! Ce poate face Soros cu mijloacele financiare şi organizaţionale pe care le-a dezvoltat? Sigur, poate dărîma sau ridica oameni în sferele înalte ale puterii, poate crea condiţii pentru slăbirea/căderea unor guverne, mai ales în zonele periferice ale sistemului actual. Nu aici este misterul! Întrebarea cu tîlc priveşte agenda de acţiune a lui George Soros şi cine i-o face/organizează?

Agenda, la vedere, arată un "soldat" al Democraţiei, ridicat prin forţe proprii şi prin puterea banilor la gradul de general în Armata Democraţiei. Care armată a democraţiei? Cea cu ajutorul căreia Statele Unite şi-au propus să asigure extinderea şi sustenabilitatea pe termen mediu şi lung a regimurilor politice care se reclamă cu temei de la democraţie şi mai ales, care sunt favorabile obiectivelor politicii globale a Statelor Unite. Din această perspectivă, nu ne paşte nici un pericol din partea lui Soros. Avem un parteneriat strategic cu SUA, ca fundament geo-politic şi, dacă Dragnea sau oricine altcineva lucrează împotriva acestei structuri de rezistenţă a politicii României, atunci, putem zice fără remuşcări: "Dar-ar ciuma-n el" ori "Mînca-l-ar Soros!"

Are George Soros şi o agendă ascunsă? E greu să excluzi această posibilitate. Doar că ea nu se referă nici la dărîmarea lui Dragnea, în România, nici a lui Orban, în Ungaria şi nici a lui Netanyahu în Israel. Caracterul global al investiţiilor sale îl face pe Soros "suspect" de posibile manevre pentru creşterea instabilităţii locale, dar nu de orice fel şi nici pentru raţiuni politice în primul rînd, ci doar a celor care pot influenţa dinamica pieţelor şi a valorilor de piaţă ale diferitelor instrumente de portofoliu, în sensul dorit sau speculat de fondurile sale. Israelul poate s-ar califica, la limită, în această zonă de interes, dar România şi Ungaria pur şi simplu nu au forţă pentru a fi vizibile pe un astfel de radar!

Şi, atunci, ce ne rămîne, cum să explicăm "fobia Soros". O primă parte a răspunsului ar trebui să precizeze faptul că "iritarea" cu pricina este mai degrabă un fenomen local, în ciuda aparenţelor. Ceea ce leagă exemplele individualizate - România, Ungaria, Israel - este mai degrabă încercarea diferitelor forţe politice locale, resimţită în toate aceste societăţi, de a distruge fundamentele şi aşa firave ale societăţii deschise, în sensul lui K. Popper, nu neapărat al lui Soros.

Opinia Cititorului ( 35 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Si noi, cititorii, trebuie sa contribuim, dupa puterile noastre, la limpezirea lucrurilor. Pentru ca lucrurile deja s-a ingrosat gluma!: Soros nu numai ca-l vaneaza pe Dragneaa, pe PSD si pe Romania, dar s-a mai si combinat cu cealalta hahalera (na, ca nu mai stiu cum sa-i spun!) cu Fetullah Gulen, un terorist. Amandoi sunt magnati (guru, nici nu mai vorbim!) amandoi au o influenta de nu se mai poate (cum bine spuneti si dumneavoastra) si pe deasupra mai sunt si cei mai oameni malefici, cum...

    1. Agramatule, tu de unde ai mai aparut?

    Supranumit biciul lui Dumnezeu, Attila a fost regele hunilor, un popor păgân așezat în secolele IV-V în Câmpia Mare a Ungariei. La apogeu, Imperiul Hun se întindea peste toată Europa Centrală. Romanii îi considerat pe huni barbari, iar sub domnia lui Attila hunii au prădat și au distrus multe orașe latine. Data nașterii sale este necunoscută, dar îi cunoaștem anul morții: 453 e.n., în noaptea nunții (a practicat poligamia și a avut mai multe neveste)....

    1. Călătorim, alături de Attila şi de hunii lui, din stepele bătute de vânt ale Asiei până în bogata cetate Constantinopol, din pusta ungară până în câmpiile rodnice din Champagne, Franţa. Provocându-ne să medităm asupra ideilor pe care ni le-am format despre barbari şi romani, despre imperialism şi civilizaţie, despre terorişti şi supraputeri, autorul ne propune captivanta poveste a unui conducător remarcabil, care a contribuit la prăbuşirea unui imperiu şi a determinat reconfigurarea hărţii...

      Pene, you've made my day ! Citind textul tau am avut o vaga senzatie ca sunt la Teleenciclopedia. Timpuri placute de altfel.

    Dragnea (demonizatul trendy) este, dupa autor, "marele, unicul şi inegalabilul Musiu" ... ironie fina sau caterinca de doi lei?

    Eh, celalalt este "general în Armata Democraţiei", fara caterinca.

    Pai atunci sa ne traiasca si sa ne tina popota deschisa, manca-i-as oengeurile lui:) de far calauzitor! 

    1. Cornel Codiță e mason, general de brigadă în Armata Democrației, oricând dispus să servească interesele supriorului.

      Iar tu nu esti obisnuit sa scrii.

      Pentru că nu mă uit la tastatură? Și pentru că mi-e greață de subiect?

      De ce nu putea fi Codiță mecanic auto și mason? Ce l-a făcut pe el sociolog, mason și formator de opinie? Ce-i drept, Pipilidi zicea că niciun sociolog din România n-a fost scutit de note informative la Securitate.

      Dar dacă eu nu știu să scriu, ce pot să fac? :())))) 

      Ai putea, măcar, sa încerci sa gândești.

      De asta te încurc. Poate încerci tu. :)

      Nu este mason...de unde le scoateti?

      Este un profesor cu vocatie...si are si darul analizei si sintezei si mai ales o imaginatie bogata! 

    Il si vad pe Soros luptandu-se cu Dragnea .La banii magnatului,nu are nevoie sa isi bata capul cu toti amarastenii.Astea sunt aiureli,mai degraba,manipulari ordinare .La cat de hamesiti sunt politicienii nostri,Soros poate cumpara sute de clase politice ca a noastra,nu doar un partid.

    Ilya Prigogine, în celebra lucrare, De la existenţă la devenire, apărută în 1980, iar la noi, mai târziu, în 1992, analizează cu profund interes, problema timpului, pornind, în mod special, de la principiul al doilea al termodinamicii, a lui Rudolf Clausius. Demersul analitic al autorului vizează, oarecum programatic, surprinderea şi descrierea anumitor procese, variaţii, stări, structuri, fluctuaţii, operaţii, din fizică, şi nu numai, sub semnul dialecticii existenţă-devenire. Comparând cele...

    1. Timpul se scurge într-o singură direcţie: din trecut spre viitor. Nu putem manipula timpul, nici nu putem calători înapoi, în trecut. Nu întâmplător, visul alchimiştilor chinezi era să acţioneze asupra timpului, să atingă nemurirea printr-o încetinire radicală a procesului de descompunere naturală.

    Sa vorbim despre dl. premier care a fost la Bruxelles,,,,,dl. premier a confirmat ca nu impoziteaza multinationalele pe cifra de afaceri,,,,in continuare multinationalele conduc Romania!!!

    Dragnea este o palida copie a lui Orban in speta asta. Orban a inteles foarte bine ceea ce Ceausescu intelesese mult mai bine inaintea lui: cum sa adoarma vigilenta oamenilor din propria tara inventand inamicul extern. In felul asta bizonul de rand "vede" ca leader-ul ales de el "trage cu casa" si se lupta cu monstrii externi, mai ales ca monstrul are si o fizicalitate. Boring !

    1. cum se cheama aplicatia online a Lui Andreas? A. Mugur B.FlorinC.George D.Traian

      In Ungaria probabil politicienii fura mai putin de le raman bani sa si faca cate ceva - vezi autostrazile si nu numai.

    Eu cred ca Soros si-a inventat intr-o anumita masura admiratia pentru Ilya Prigogine. Cu siguranta a citit despre el si s-a inspirat din crezurile acestuia , dar simpla asociere a acestui individ rapace cu un mare om de stiinta cumva induce o aura de "intelectualism" a felului in care Soros si-a facut averea. Propaganda. Daca ai un covor pe parchet si-l scuturi brusc dintr-un colt, se va genera un val cam cum se vede pe stadioane la fotbal. Asa face si Soros: plateste niste insi care sa...

    1. si vizionati pe Youtube conferinta asupra eurobonds in 2013. In 2014 investitiile ar fi avut un castig de 5,5 miliarde EUR.In acelasi an prietenul meu a obtinut aceeasi suma prin doua fuziuni , care Insa au disparut de pe Site, invidia bato norocul:-)

      Ma incumet si eu la un alt comentariu legat de nea Soros.As pleca de la urmatoarea idee: sistemul economic actual,in multe tari din lume,e capitalismul.Care-i ideea de baza in capitalism,asa pe scurt?Sa faci profit si, ca sa citez pe cineva ''daca se poate sa il faci legal sau moral''.Soros nu face decat sa urmeze aceasta idee de a face bani prin orice mijloc,asta insemnand manipulari de mase,implicit a pietelor financiare,care sunt alcatuite din mase ,Sic!;sau alte manevre...

      Mihai D, ai dreptate că Soros este un manipulator de piețe. Fondul lui de investiții a avut randamentele anualizate de 30% timp de zeci de ani.

       

      Așa ceva este realizabil pe durate mai scurte, de câțiva ani. Dar nu în maniera Soroș pe atât de mulți ani. Cum se explică? Insider trading. Trading pe baza informațiilor privilegiate, lucru ilegal. 

      "Mr. Soros, 81, was convicted of insider trading in 2002 by a French appeals court and fined 2.2 million euros... 

      ... a finantat migratia pentru a forta centralizarea serviciilor de informatii la nivel european (este si un sustinator vehement al emiterii de eurobonduri!!!) ... pentru a avea acces la metadate, pentru a controla "pietele" europene dupa bunul plac - dint taste!!! ... tarisoarele mici si "nesemnificative" din estul europei sunt importante pentru ca sunt ieftine si usor de cumparat!!! ... de fapt sunt cele mai importante caci votul lor poate decide soarta continentului!!! ... domn codita,...

      Ai trunchiat declarația, eliminând contextul în cre a fost făcută. Penibil.

      Cristi C,nu sunt de acord cu ideea ca daca are +30% randamente anualizate pe zeci de ani,a facut neaparat inside trading.Poti face asemenea randamente si fara inside trading,daca ai oameni priceputi,ca fond de investitie ,banca etc

      Penibil ești tu. Nu am trunchiat nicio declarație. Nu am eliminat niciun context. Dacă vrei, redau întregul material care este înregistrat pentru posteritate în Congressional Record Volume 152, Number 125. Voi, soroșiștii, aveți mari deranjamente la cap. Vă irită îngrozitor că Soroș al vostru este un om pe cât de filantrop, pe atât de materialist și criminal financiar care și-a folosit și influența pentru a nu ajunge la închisoare. Ce vă...

      Pe mine ma intereseaza in general motivatia unui om; de ce face ceea ce face. Pentru ca daca motivatia este puternica (in bine sau in rau !) omul ala isi va dezvolta o anume rezilienta in a-si urmari scopul. Rezilienta aduce cu ea in cele din urma succes. Mustaciosul de Teleorman are o gramada de defecte: este bou, este meschin, este ipocrit, este mincinos, este mic in gandire si simtire, etc, dar are o calitate: este perseverent. Daca ne uitam cum a luptat el in transeele PSD si cat...

      Unde sunt cele 60 de minute de interviu? Bai Antena 3 esti foarte, foarte penibil.

      Toate băncile importante de pe planetă mai există astăzi pentru că au fost salvate de către contribuabili de pe urma oamenilor pricepuți. :)

      nu cunosc ce rau face soros acestui popor.stiu insa dun banii dumnealui traiesc cativa rommani si rromancute care au uitat sa praseasca si sa secere holdele.

      Te pot crede că ai un retard de gândire. Poate ești și analfabet. Caută idiotule în textul de mai sus pentru că scrie data interviului. Îl găsești căutând pe net.

      George Soros, 60 Minutes, December 20, 1998 

      Dar ce nu știu juvenilii soroșiști este că Soroș face tot ceea ce îi plătește el pe ei să spună lumii să nu facă. Amuzant, nu? Dar sigur este foarte profitabil.

       

      Ce fac juvenilii libertini? Spun că este rău cu combustibilii fosili. Că se încălzește planeta. Ia te uită aici. 

       

      "Billionaire George Soros in 2016 invested $238 million in 11 oil and gas companies". Printre acțiuni sunt cele ale unei companii implicate în Keystone XL Pipeline.

      "Columbia... 

    Va multumim pentru explicatie! Acest element comun poate fi o explicatie plauzibila.

    Se pare ca inca n-a bagat de seama ca mediul in care se misca, desi i se pare ca-i Oceanul Planetar, este doar un micut, micut acvariu.

    SUA a avut nevoie de el. Acum nu mai are. Dimpotriva. 

    Dragnea a luat lumina de la Stone:

    "Dacă ai impresia că este rău comunismul, îți poti imagina o lume dominată de George Soroș? Poate că îți oferă o bursă, dar îți ia libertatea. Soroș folosește aceste Forumuri „Open Society” (numele fundației mamă... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb