Inaugurare oficială a lucrărilor centralei nucleare de la Belene Bulgaria

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 septembrie 2008

Inaugurare oficială a lucrărilor centralei nucleare de la Belene Bulgaria

Primul-ministru bulgar, Sergei Stanishev, a lansat, ieri, în mod oficial, lucrările de construcţii la cea de a doua centrală nucleară a Bulgariei, amplasată la Belene pe Dunăre, transmite AFP. Potrivit lui Sergei Stanishev acesta este cel mai mare proiect industrial demarat în Bulgaria în ultimii 18 ani.

Noua centrală va fi compusă din două unităţi de 1.000 MW fiecare, dintre care prima urmează să înceapă producţia de energie electrică în luna decembrie 2013 şi a doua în luna iunie 2014, a informat ministrul bulgar al Economiei, Petar Dimitrov. Domnia sa a precizat că, pentru început, lucrările vor consta în înlăturarea fostelor instalaţii şi construirea unor fundaţii, urmând ca lucrările propriu-zise de construcţie la centrala de la Belene să demareze până în luna mai 2009.

Potrivit Agerpres, contractul referitor la centrala de la Belene, cu o valoare de 3,977 miliarde euro, a fost semnat la data de 18 ianuarie 2008 cu prilejul unei vizite la Sofia a preşedintelui rus Vladimir Putin. Centrala de la Belene, cea de a doua centrală nucleară din Bulgaria, după cea de la Kozlodui, va fi construită de grupul rus OAO Atomstroyexport, controlat în proporţie de 49,8% de gigantul Gazprom. Atomstroyexport este societatea care a construit majoritatea centralelor nucleare din fostul lagăr socialist, inclusiv cea de la Kozlodui (Bulgaria).

Principalul subcontractant internaţional pentru proiectul centralei de la Belene este consorţiul franco-german Areva - Siemens, care urmează să furnizeze echipamentele de securitate, sistemele de control şi gestiune, sistemele electrice şi o parte din sistemele de încălzire şi climatizare. De asemenea BNP-Paribas, cel mai mare grup bancar francez, va fi banca care va gestiona procesul de finanţare a lucrărilor de construcţie a centralei nucleare de la Belene.

Compania bulgară Natsionalna Elektricheska Kompania (NEK) va controla pachetul majoritar de 51% la centrala de la Belene, iar pentru restul de 49% au fost selectate pentru a doua rundă de negocieri ofertele venite de la companiile Electrabel (Belgia) şi RWE Power (Germania). Ministerul bulgar al Economiei şi-a propus ca până la finele anului 2008 să aleagă un investitor strategic care va prelua 49% din acţiunile companiei care va construi şi va opera centrala nucleară de la Belene.

Noua centrală de la Belene va compensa pierderile rezultate ca urmare a închiderii reactoarelor trei şi patru de la Kozlodui.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb