Încă o fraudă în piaţa asigurărilor

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 octombrie 2013

Piaţa asigurărilor a fost verificată, anul trecut, de comisiile parlamentare de specialitate, control care s-a finalizat cu demiterea lui Constantin Buzoianu, preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Deputatul Adrian Gurzău ne-a declarat, recent, într-un interviu, că există o mafie puternică în această piaţă. Domnia sa a fost, de peste patru ani, vicepreşedinte al Comisiei de Abuzuri din Camera Deputaţilor, timp în care a investigat multe cazuri de abuzuri din piaţa asigurărilor.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au efectuat o anchetă, în urma căreia au constatat că, în perioada noiembrie 2012 - ianuarie 2013, o serie de persoane angajate în cadrul unor societăţi - brokeri de asigurări, au fraudat firmele pentru care lucrau, prejudiciile cumulate ridicându-se la aproximativ 1 milion de lei, potrivit unui anunţ făcut de autorităţi.

Problema este una de proporţii, afectând piaţa asigurărilor la nivel de ţară, iar suma de 1 milion de lei este derizorie, comparativ cu ce s-ar constata dacă s-ar ancheta activitatea tuturor societăţilor care activează în domeniu, ne-a mai spus deputatul PDL Cluj, Adrian Gurzău. Domnia sa ne-a declarat: "Există un fenomen în piaţă, precum şi brokeri care, poate cu acordul firmelor de asigurări, permit şi acţionează în aşa fel încât asemenea fraude să aibă loc. Cel puţin, dacă ar fi să luăm în calcul statisticile privind asigurările de tip RCA, am vedea că numărul de poliţe pentu astfel de asigurări este nejustificat de mic. Estimez că circa 10-15% din piaţă asigurărilor este reprezentată de fraude. Aşadar, problema este una mult mai mare, la nivelul întregii pieţe. Mă bucur că autorităţile au început să se sesizeze şi să efectueze anchete. Eu consider că cetăţenii români nu sunt de vină. Ei sunt buni plătitori de taxe. Problema este a firmelor care activează pe piaţa asigurărilor".

Inculpaţii ar fi indus şi menţinut în eroare mai multe societăţi, cu ocazia încheierii şi executării unor contracte de intermediere în asigurări, în sensul că acestea au emis în mod fraudulos poliţe de asigurare, folosindu-se, fără drept, de identitatea unor persoane care deţin cod RAF autorizate de CSA şi întocmind mai multe acte false în numele acestora, se arată în documentul oficial antemenţionat.

Persoanele sunt anchetate pentru săvârşirea infracţiunilor de "înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave", "spălare a banilor" şi "uz de fals", însă identitatea acestora rămâne încă anonimă, din motive legale, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, procuror Vicenţiu - Răzvan Gherghe.

Domnia sa ne-a declarat: "Autoritatea de Supraveghere Financiară (n.r. ASF), care supraveghează piaţa asigurărilor, ar trebui să se sesizeze şi să ia măsuri. Noi ne ocupăm doar de natura penală. Beneficiarii propriu-zis nu au fost frudaţi, ci firmele - brokeri de asigurare, de către nişte persoane angajate la aceste societăţi. Suma de 1 milion de lei va fi recuperată prin acţiuni care vizează sechestrul pe averea inculpaţilor. Momentan, nu putem da nume, pentru că pornim de la prezumţia de nevinovăţie, iar activitatea brokerilor de asigurare, societăţile în cauză, ar putea avea de suferit".

Procurorul ne-a mai spus că sumele încasate în urma emiterii unor poliţe de asigurare au fost însuşite de către persoanele vizate, prin operaţiuni dolosive, fie prin întocmirea unor ordine de plată falsificate - expediate părţilor vătămate, fie prin întocmirea şi depunerea la bancă a unor ordine de plată, însă fără existenţa disponibilului în contul bancar (sumele fiind retrase în numerar de către persoanele sus-menţionate, imediat după completarea ordinelor de plată).

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti,

împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Investigare a Fraudelor, au efectuat 32 percheziţii domiciliare, care au vizat atât locuinţe, cât şi sediile unor societăţi comerciale implicate în activitatea infracţională.

Potrivit Tribunalului Capitalei, cercetarile vor continua pentru probarea întregii activităţi infracţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb