ÎNCĂ UN PAS ÎN PROCESUL DE SCHIMBARE A ŞEFILOR DE LA CEC Transearch International va selecta noua conducere a CEC Bank

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 octombrie 2016

Anca Dragu: "Selecţia conducerii CEC este doar startul; procesul va continua şi pentru restul companiilor din subordinea ministerului"

Gheţea: "La o bancă, schimbarea managementului în totalitatea lui, dintr-o singură mişcare, nu este indicată şi nu este productivă"

Transearch International va selecta cei nouă membri ai Consiliului de Administraţie al CEC Bank, în baza Legii 111/2016, care a modificat Ordonanţa 109/2011 privind Guvernanţa Corporativă, a anunţat, ieri, Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Ministerul de resort a semnat un contract de prestări servicii cu Transearch International.

MFP a introdus, prin noua lege - 111/2016 -, şi instituţiile de credit ale statului sub auspiciile Ordonanţei 109/2011.

"Scopul este acela de a eficientiza, dezvolta şi valorifica potenţialul acestei instituţii din subordinea Ministerului Finanţelor Publice", arată comunicatul transmis ieri Redacţiei.

Acesta subliniază că procesul de recrutare şi selecţie a avut la bază respectarea prevederilor Legii nr. 111/2016 legată de guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, criteriul de atribuire în baza căruia s-a încheiat contractul de servicii, fiind cel mai bun raport calitate-preţ.

Ministrul Finanţelor Publice Anca Dragu a declarat: "Implementarea principiilor de guvernanţă corporativă în întreprinderile de stat este una din priorităţile mandatului meu. Cred că este nevoie de o schimbare care să ducă la dezvoltarea, la creşterea profitabilităţii acestor companii. În cadrul Ministerului Finanţelor, am ales să începem procedurile pentru selecţia conducerii CEC datorită importanţei pe care o are această instituţie în sistemul bancar. Este doar startul; procesul va continua şi pentru restul companiilor din subordinea ministerului".

Contractul atribuit firmei Transearch International are o valoare de 80.100 de lei, fără TVA. Cerinţele minime obligatorii ce au stat la baza selecţiei au fost:

- Forma de înregistrare - realizată în condiţiile legii din ţara de rezidenţă, operatorul economic să fie legal constituit şi să nu se afle în niciuna dintre situaţiile de anulare a constituirii, precum şi să aibă capacitatea profesională de a realiza activităţile care fac obiectul achiziţiei;

- Experienţa generală - operatorul să demonstreze că în ultimii trei ani a prestat servicii similare de recrutare candidaţi pentru poziţii de administratori la societăţi din sectorul public sau privat, care s-au concretizat cu ocuparea acelor poziţii;

- Experienţa specifică - operatorul să demonstreze că în ultimii trei ani a prestat servicii similare de recrutare şi plasare personal, pe poziţii de management, în cel puţin două societăţi din domeniul financiar bancar şi nebancar, una din cele două societăţi având o cifră de afaceri superioară echivalentului în lei al sumei de 7.300.000 euro şi un număr de cel puţin 50 de angajaţi.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, ne-a spus, recent, în cadrul unui interviu, că, la o bancă, schimbarea managementului în totalitatea lui, dintr-o singură mişcare, nu este indicată şi nu este productivă. Domnia sa ne-a precizat: "Deocamdată, eu ştiu că trebuie să fie emise unele norme, care nu au fost încă aprobate. Punerea în aplicare a prevederilor legii este legată de norme, iar când vor apărea acestea vom putea comenta pe marginea noii decizii. În orice caz, este foarte clar că legea are unele elemente care trebuie clarificate şi aici mă refer în special la faptul că, dacă o citeşti în amănunt, observi că se aplică la toate băncile. Adică poate fi interpretată, este o greşeală de exprimare în textul legislativ care sper să se poată corecta. Legea aduce în discuţie un lucru destul de controversat, respectiv faptul că banca cu capital majoritar de stat este instituţie publică. Nu este aşa, iar dacă cineva doreşte să se creadă acest lucru, atunci este o greşeală mare. De ce spun asta? Să luăm achiziţiile - la noi achiziţiile se fac după o normă foarte dură, care este aprobată de Ministerul Finanţelor şi care nu obligă banca să meargă pe SEAP. Să vă spun care este problema unei bănci comerciale, aflată în competiţie cu alte 36-37 de instituţii similare şi care este tratată ca instituţie publică şi, deci, trebuie să-şi facă publice toate intenţiile. Băncile lansează tot felul de produse - a apărut cardul contactless, probabil va veni şi momentul în care nu mai trebuie nici să scoatem cardul, ci doar să ne uităm la ATM şi probabil din iris să ne ia datele. Dacă banca noastră doreşte să facă o licitaţie pentru o astfel de achiziţie, atunci trebuie să scrie în caietul de sarcini, care este public, şi pe care îl văd toate cele 36 de bănci, detaliile legate de noul produs. Avem toate şansele ca o altă bancă să fie mai rapidă decât noi şi să iasă cu respectivul produs sau serviciu înaintea noastră.

Eu cred că legea a fost făcută pentru a introduce un sistem de selectare a managementului, nu neapărat de înlocuire a managementului actual. Sigur, dacă trebuie înlocuit şi managementul actual, nu este niciun fel de problemă".

Domnul Gheţea conchide că, la o bancă, schimbarea managementului în totalitatea lui, dintr-o singură mişcare, nu este indicată şi nu este productivă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031