Pompierii au stins în mare parte incendiul de vegetaţie care a izbucnit în Ucraina în zona contaminată de radiaţii din apropierea centralei avariate Cernobâl, dar există în continuare două focare izolate, au indicat joi autorităţile ucrainene, citate de AFP.
"Focul nu se mai extindea începând de joi de la ora (locală) 6.30 (6.30, ora României). Efortul continuă pentru stingerea unor incendii minore pe o suprafaţă de aproximativ 70 de hectare de pădure, într-un perimetru controlat", a anunţat joi dimineaţa, într-un comunicat, serviciul de presă al Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă.
Un centru mobil coordonează toate măsurile de luptă împotriva incendiului de vegetaţie din zona de exludere a centralei nucleare avariate de la Cernobîl, a precizat ministerul.
Un incendiu de vegetaţie, care afectează 320 de hectare de pădure, în incinta întreprinderii Cernobîlska Puscia, în regiunea Kiev, a fost raportat marţi.
Însă înaintarea flăcărilor către centrala nucleară avariată Cernobîl a fost oprită, potrivit autorităţilor.
Şeful Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă Zorian Şkiriak a anunţat că incendiul a fost controlat miercuri la ora locală 10.30 (10.30, ora României) şi că pompierii deţin controlul total asupra situaţiei.
Şkiriak a declarat că incendiul fie a fost provocat în mod intenţionat, fie a fost vorba despre o "manipulare neglijentă a focului".
Nivelul radiaţiilor era normal în Belarus joi dimineaţa, a anunţat Ministerul belarus pentru Situaţii de Urgenţă într-un raport, citat de Interfax Ucraina.
"Nivelurile radiaţiei erau normale pe teritoriul Belarusului joi, la ora (locală) 6.00 (6.00, ora României)", se arată în document, în care se precizează că "suflă rafale ale vântului de nord-vest".
Ultimele măsurători sunt postate pe site-ul Serviciului pentru monitorizarea radiaţiilor şi mediului din cadrul Centrului belarus pentru Hidrometeorologie, a precizat ministerul.
Incendiul a provocat un val de panică pe reţelele de socializare şi, în special, la Kiev, oraş cu aproximativ două milioane de locuitori situat la 100 de km de centrala Cernobâl, scena celui mai mare dezastru nuclear civil, în 1986. În epocă, autorităţile URSS, din care Ucraina făcea parte atunci, au ascuns mult timp amploarea dezastrului.
Observatorul Atmosferic Român - RADO a informat, joi, într-un comunicat, că norul de fum provenit de la incendiile de vegetaţie declanşate lângă Cernobîl nu a ajuns deasupra României, informează.
"Conform studiilor de analiză a traiectoriilor atmosferice efectuate în cadrul Observatorului Atmosferic Român - RADO, fumul provenit de la incendiile de vegetaţie ce se presupune că ar conţine elemente radioactive rămase în urma evenimentelor din 26 aprilie 1986 la Cernobîl nu va ajunge pe teritoriul Romaniei în următoarele 24 de ore. RADO va continua să monitorizeze direcţia maselor de aer şi va efectua măsurări cu sisteme de detecţie la distanţă de tip Lidar (Light Detection and Ranging) atât în Măgurele, cât şi în staţiile din ţară în cadrul RADO. Pe baza măsurărilor efectuate la RADO, staţia Măgurele, praful depus la sol pe data de 29 aprilie 2015 are un caracter local şi nu poate conţine elemente radioactive provenite din Ucraina", precizează sursa citată.
Miercuri, la finalul Comitetului interministerial de urgenţă întrunit la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP=, ministrul de resort, Graţiela Gavrilescu, a declarat că fumul degajat de incendiul izbucnit în apropiere de Cernobâl nu va ajunge pe teritoriul României în următoarele 72 de ore, iar valorile de radioactivitate sunt de aproximativ cinci ori mai mici decât limitele admise.
Guvernul ucrainean dă asigurări, la rândul său, că situaţia este sub control şi că nu prezintă niciun pericol. Premierul Arseni Iaţeniuk şi şeful interimar al Serviciului pentru situaţii de urgenţă au survolat personal cu elicopterul zona cuprinsă de flăcări. Autorităţile de la Kiev nu exclud ipoteza unei mâini criminale aflate la originea incendiului.
Ţările din cadrul G7 au anunţat miercuri, la Londra, că noul sarcofag care va acoperi reactorul avariat al centralei nucleare de la Cernobîl va fi construit până la sfârşitul lui 2017 în pofida unor dificultăţi de finanţare a lucrărilor, relatează Reuters.
Secretarul de stat german pentru Mediu, Jochen Flasbarth, a precizat, la finalul unei reuniuni a G7 (Statele Unite, Canada, Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia şi Japonia) la Londra, că au fost obţinute "promisiuni concrete" pentru deblocarea a 530 de milioane de euro din cele 650 necesare pentru construirea sarcofagului.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a promis în luna noiembrie a anului trecut 350 de milioane de euro pentru construirea unui nou sarcofag la reactorul avariat al centralei nucleare de Cernobîl, afectate de un grav accident în aprilie 1986. Restul fondurilor până la 530 de milioane de euro vor fi oferite de ţările membre G7 şi Uniunea Europeană.
Jochen Flasbarth, a cărui ţară deţine preşedinţia G7, s-a declarat "uşurat" în urma obţinerii acestor fonduri şi încrezător că şi alte state, în special Rusia şi China, vor aloca bani pentru a ajunge la suma de 650 de milioane de euro necesară.