Încep dezbaterile privind un nou Cod Electoral

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 5 aprilie 2006

Parlamentul va hotărî astăzi asupra constituirii unei comisii speciale privind Codul Electoral. Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, speră ca noile legi în domeniu să fie gata pînă în toamnă, pentru a fi supuse dezbaterii publice.

Discuţiile asupra necesităţii unui nou Cod Electoral nu sînt noi în societatea românească, însă nu au fost niciodată soluţionate. Idei precum Parlamentul unicameral sau votul uninominal au fost lansate atît de societatea civilă, cît şi de anumite partide, fără a avea sprijinul politic necesar transformării lor în lege. Apropierea de Uniunea Europeană reclamă, totuşi, indiferent de interesele care blochează în prezent dezbaterea, o modificare de substanţă a cadrului în care se vor desfăşura alegerile.

"Unificarea legislaţiei în materie electorală înseamnă organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale, parlamentare şi prezidenţiale şi finanţarea campaniei electorale", a declarat Bogdan Olteanu. El a precizat că partidele vor purta discuţii "mai întîi pe principii, apoi pe text, cu privire la sistemul electoral, dacă va exista un vot uninominal sau dacă se va continua cu votul pe listă".

PSD vrea vot uninominal

Social-democraţii doresc vot uninominal la ambele Camere ale Parlamentului, chiar dacă ar fi de acord şi cu o variantă în care doar senatorii să fie aleşi direct iar deputaţii pe liste, ne-a precizat deputatul PSD Cristian Dumitrescu. "Prin Codul Electoral trebuie reglementate şi cheltuielile partidelor, precum şi finanţarea acestora", a adăugat deputatul PSD. În ceea ce priveşte alegerea europarlamentarilor, care va trebui reglementată tot prin această lege, PSD consideră că potrivită ar fi tot o formulă de vot uninominal.

PD crede că votul uninominal nu se potriveşte cu Parlamentul unicameral

Liderul grupului parlamentar PD din Camera Deputaţilor, Cristian Rădulescu, ne-a declarat că înfiinţarea unei comisii care să se ocupe de Codul electoral a fost hotărîtă de Alianţa DA încă de acum patru luni. În opinia sa, partidele trebuie să clarifice dacă doresc Parlament uni sau bicameral ca şi tipul de candidatură - pe listă, mixtă sau uninominală.

Cristian Rădulescu crede că Parlamentul unicameral nu se potriveşte cu candidatura uninominală. Motivul: prin vot uninominal vor intra în Parlament mai multe personalităţi din diferite domenii dar mai puţini profesionişti în aspecte legislative. O singură Cameră ar cere, în viziunea sa, mai mulţi profesionişti care nu pot fi aleşi decît pe liste.

Cristian Rădulescu atrage atenţia asupra faptului că votul uninominal este specific democraţiilor consolidate. "Dacă vom trece la o astfel de formulă vom satisface societatea civilă dar vom avea un mare număr de voturi nule pentru că şi aşa populaţia se descurcă greu cu votul pe liste şi, în plus, vom avea o reprezentare distorsionată în Parlament", a afirmat liderul grupului parlamentar PD.

Partidul Conservator vrea vot uninominal şi Parlament bicameral

Partidul Conservator consideră că modificarea Codului Electoral este o necesitate pentru a ne alinia ţărilor din Uniunea Europeană, ne-a declarat deputatul PC Petru Călian. El crede că cea mai bună formulă ar fi votul uninominal şi păstrarea celor două Camere ale Parlamentului, cu reducerea, însă, a numărului de parlamentari.

Conservatorii solicită vot uninominal şi pentru europarlamentari, considerînd că aceasta este singura soluţie prin care aleşii vor deveni responsabili în faţa electoratului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb