ÎNCEP NEGOCIERILE PENTRU BUGETUL DIN 2010 Berceanu vrea minim 3,5% din PIB

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 septembrie 2009

Ministerul Transporturilor "ameninţă" cu abandonarea multor proiecte majore de investiţii dacă anul viitor nu va avea un buget de minim 3,5% din PIB. Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Nu poţi să ai un program de guvernare cu promisiuni enorme pentru infrastructură, dar să nu asiguri finanţarea pentru îndeplinirea promisiunilor. Vrem autostrăzi, vrem drumuri naţionale moderne, dar nu alocăm bani. Nici fonduri europene nu poţi să cheltui dacă nu asiguri, mai întâi, co-finanţarea locală. Anul viitor, ministerul va trebui să renunţe la multe proiecte importante dacă bugetul pentru întreaga infrastructură de transport va fi doar de 1,4% din PIB, la fel ca în acest an".

Domnia sa susţine că ministerul are contractate sute de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru infrastructura de transport, dar pe care nu reuşeşte să îi cheltuie, pentru că nu poate asigura cofinanţarea de 50% din valoarea investiţiilor. Berceanu a concluzionat: "Este bine că avem 7% din PIB pentru Educaţie şi Cercetare. Dar şi cerinţele pe infrastructură sunt foarte mari. Şi nu avem aproape deloc autostrăzi. Deci vom avea oameni extraordinari de deştepţi şi educaţi, care vor pleca în ţări cu o infrastructură mai bună, deci cu o economie mai bună şi cu mai multe locuri de muncă. Economia nu creşte dacă nu se mişcă şi sectorul construcţiilor. Dacă Guvernul nu vrea sau nu poate să aloce infrastructurii de transport mai mult de 1,5% din PIB, atunci trebuie prioritizate proiectele. Nicio ţară a Uniunii Europene nu are o alocare atât de mică pentru infrastructură".

Ministrul Transporturilor a avut discuţii cu ministrul de finanţe şi va discuta şi cu Guvernul pentru stabilirea priorităţilor României şi alocarea fondurilor pe măsură. Radu Berceanu a precizat că a discutat atât cu oficialii BEI, cât şi cu reprezentanţii Uniunii Europene, care ne asigură în continuare o finanţare substanţială pentru infrastructură, dar cu condiţia asigurării cofinanţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb