ÎNCEPÂND CU DATA DE 1 NOIEMBRIE 2018, TVA de 5% în turism şi redevenţă zero pentru apa geotermală şi minerală naturală

Ziarul BURSA #Companii / 5 octombrie 2018

Guvernul a adoptat, ieri, reducerea TVA la 5% în domeniul turismului, pentru cazare, servicii de restaurant şi catering, dar şi pentru utilizarea facilităţilor sportive, a parcurilor de distracţii şi recreative, precum şi eliminarea redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală, utilizată la buvetele publice.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Nelu Barbu a declarat într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres: "Prin actul normativ se propune ca, începând cu data de 1 noiembrie 2018, să se extindă aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru următoarele operaţiuni: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice altele decât berea; dreptul de utilizare a facilităţilor sportive în scopul practicării sportului şi educaţiei fizice, altele decât cele care sunt deja scutite prin legislaţie, serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracţii şi în parcuri recreative. Această măsură are în vedere stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului intern şi stimularea creşterii economice".

Domnia sa a precizat că TVA de 5% nu se referă la servicii de intermediere a pachetelor turistice.

Nelu Barbu a mai adăugat că o altă măsură "cu impact pozitiv" asupra turismului balnear, adoptată la propunerea Ministerului Economiei, vizează eliminarea cotei redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală, utilizate pentru consumul populaţiei la buvetele publice.

"Prevederea se va aplica tot începând cu 1 noiembrie 2018. Până acum, cota redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală era de 5% din valoarea producţiei şi se plătea la încheierea licenţei sau la eliberarea permisului de exploatare. Prin această măsură se urmăreşte susţinerea turismului balnear şi diminuarea costurilor pentru producerea energiei termice în sistemele care folosesc apa geotermală", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a menţionat că cele două măsuri au fost incluse într-o ordonanţă de urgenţă prin care se reduce cota TVA pentru turism şi activităţile conexe şi sunt prevăzute mai multe măsuri pentru încurajarea conformării voluntare a contribuabililor la plată, precum şi modalităţi de sprijin pentru autorităţile locale.

Potrivit Ministerului Turismului, sectorul turistic balnear avea nevoie urgent de aceste măsuri în contextul în care o treime dintre izvoarele termale şi minerale ale Europei sunt în ţara noastră.

În acelaşi timp, Ministerul Turismului a anunţat că urmează să definitiveze Legea Turismului, actul normativ prin care vor fi stabilite liniile directoare de funcţionare a serviciilor în domeniul turismului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb