ÎNCEPE OFERTA LA 1,11 LEI/ACŢIUNE Brokerii se aşteptau ca FP să facă răscumpărarea accelerată la un preţ mai mare

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 octombrie 2014

Brokerii se aşteptau ca FP să facă răscumpărarea accelerată la un preţ mai mare

Oferta de răscumpărare accelerată de acţiuni Fondul Proprietatea (FP), la 1,11 lei/acţiune, va fi unul dintre evenimentele pieţei de capital, la finalul acestui an, consideră brokerii, care se aşteptau, totuşi, la un preţ mai mare.

Fondul Proprietatea ţinteşte prin oferta care începe luni un pachet de 750.000.000 de acţiuni (5,53%), subscrierile urmând să se încheie pe 2 decembrie 2014. Valoarea operaţiunii se ridică la 832,5 milioane lei (188,3 milioane euro).

Mihai Chişu, broker Swiss Capital, consideră că preţul de 1,11 lei/unitate anunţat de FP este unul bun, astfel că a determinat o creştere a acţiunilor, pe piaţă, de +0,7%, în şedinţa de ieri, la 0,942 lei/acţiune.

Totuşi, domnia sa a menţionat că aşteptările pentru preţ erau ceva mai ridicate.

De asemenea, Marcel Murgoci, Director Operaţiuni "Estinvest", ne-a spus: "Probabil că aşteptările referitoare la preţ erau mai ridicate, măcar de 1,2 lei, astfel că se observă o umbră de dezamăgire reflectată în evoluţia preţului astăzi (n.r. ieri).

Totuşi, oferta va avea ca efect susţinerea preţului, şi FP va rămâne printre favoritele investitorilor".

Alin Brendea, Director General Adjunct "Prime Transaction", nu crede că preţul anunţat pentru ofertă va produce o influenţă semnificativă asupra cotaţiilor pe termen scurt, întrucât se încadrează în intervalul de preţ aşteptat. Domnia sa a adăugat: "Putem vorbi totuşi de o influenţă pozitivă care, însă, se va manifesta într-o perioadă mai lungă de timp ţinând cont că oferta se va încheia la începutul lunii decembrie.

Este de aşteptat ca nivelul de suprasubscriere să fie unul ridicat ţinând cont de prima oferită (faţă de preţul de piaţă), astfel încât probabil fiecare investitor va reuşi să vândă doar o parte marginală din acţiunile FP deţinute şi subscrise în ofertă".

Tranzacţiile cu acţiuni FP au însumat, ieri, 11,61 milioane de lei, adică aproximativ 40% din rulajul cu acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti.

La finalul anului trecut, FP a derulat o ofertă de răscumpărare pentru 600 de milioane de acţiuni (4,35%), la preţul de 1 leu/unitate. La data respectivă, acţionarii ar fi vrut să vândă în ofertă peste 72% din FP.

Atunci, Fondul american de hedging "Elliott Associates", cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP), a vândut 1% din acţiunile FP, în cadrul ofertei de răscumpărare derulată de Fond, potrivit unor rapoarte transmise Bursei de Valori Bucureşti. Pentru acest pachet, "Elliott Associates" a încasat 139 milioane lei (31,2 milioane euro).

"Elliott" şi-a vândut acţiunile prin intermediul Manchester Securities Corp şi Beresford Energy Corp.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Daca se asteptau la un pret mai mare si nu sa adeverit, inseamna canu sunt buni analisti.

    Nu iimai vaitati, ca de foarte multe ori dau cu bita in balta. Mai degraba cred ca au vrut sa manipuleze piata visind la preturi intre 1.24 si 1.50. 

    1. Pe langa faptul ca esti pe dinafara mai stalcesti si limba romana...

      suntem la comentatrii, nu suntemla concurs de limba romana.

      Si pe dinafara esti tu. Nici macar nu ai observatca cele 750 mil actiuni sunt calculate diferit de cei de la FP si de cel ce a scris articolul. Si cum am mai fost atacat pe aici, se pare ca esti chiar tu un asa-zis deontolog. 

    Am citit si eu zilele trecute opinia analistilor acestei Piete de Capital si am ramas foarte surprins...cum poate fi pretul din oferta mai mare decat VUAN-ul????Inteleg ca acesti analisti sunt expusi pe Fp,dar sa faci asemenea afirmatii doar sa cresti artificial un pret,sperand ca vor fi crezuti este o prostie fara margini!

    My Dear Mr. Dr. Mobius

    si anume faptul ca vizionarea filmului cu Bastus este lectura obligatorie pentru un investment Guru ca dumneavoastra. Altfel faceti greseli de impresie artistica si ajungeti in domeniul muscaturii mainii care v-a hranit :-) Altfel este de neexplicabil faptul ca dvs. spuneti in 17 ianuarie 2011 ca "DACA ESTE MEMBRA A UNIUNII EUROPENE NU INSEAMNA MARE LUCRU". Macar pentru banii pe care Uniunea Europeana vi i-a alocat in Polonia prin acceptarea ajutorului din dosarul N522/2008 nu ati fi spus asa ceva. Chiar asa de indiferent sa va fie ordonanta 1606/2002 a UE incat sa nu o respectati nepunand aprobarii AGEA raportul consolidat pe 2013 , insa apoi facand trimitere la aceasta adunare din aprilie 2014 pentru a va sustine cumpararea propriilor actiuni? Cum ar spune un mare artist al micului ecran A3 " Nu e bine ce faceti, domnule Indiana Jones al pietelor brutale " :-) I will pup You and always kip smail... 

    1. Totul este relativ, realitatea este sinonima cu clipa, adevarul nu este etern, iar dreptatea trebuie aprobata de actionari FP la fiecare AGA.! Am ajuns la aceasta constructie dupa ce am citit "Fundatia" si "Sfarsitul Eternitati" de Asimov.

      Nu-i mare lucru regulile UE in jungla gandita de Mr. Mobius. 

      VAN 1.2438, pret 0.9412, discount 24,34%. pret accelerat pana 1.11 , lichiditati nete 7,94 %. pachet vizat 5,53%.  

      Pretul se incadreaza in obiectivele stabilite de Elliott (de actionari). 

      "Obiectivul Fondului Proprietatea este aprecierea pe termen lung a capitalului prin investiţii făcute în principal în acţiuni şi instrumente financiare bazate pe acţiuni româneşti. Portofoliul este concentrat în principal în sectorul energiei electrice, sectorul petrolier şi al gazelor naturale (aproximativ 84% din VAN) prin deţinerea unor companii listate şi nelistate, private sau controlate majoritar de Statul Român."

      Nu mai comentam . 

      Corecta afirmatia: se incadreaza in obiectivele stabilite de Eliott

      sau aici este nevoie de o clara demarcare...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb