Începe retragerea forţelor misiunii Resolute Support din Afganistan

J.P.
Internaţional / 1 mai 2021

Începe retragerea forţelor misiunii Resolute Support din Afganistan

Miniştrii afacerilor externe şi ai apărării statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice (NATO) au adoptat, la 14 aprilie 2021, o Declaraţie Comună a Consiliului Nord-Atlantic (principalul for decizional al organizaţiei) prin care anunţă demararea procesului de retragere a forţelor aliate din Afganistan începând cu data de 1 mai 2021. Procesul retragerii militare se va desfăşura până la 11 septembrie 2021, potrivit www.nato.int. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a menţionat, la finalul reuniunii ministeriale din 14 aprilie 2021, că retragerea se va desfăşura ''ordonat, coordonat şi atent'', conform www.nato.int. La 14 aprilie 2021, şi preşedintele american Joe Biden a anunţat că ''este timpul să se pună capăt războiului veşnic din Afganistan'', precizând asupra retragerii trupelor americane din această ţară, informează Agerpres.

Anunţul retragerii forţelor coaliţiei internaţionale din Afganistan, aflate sub egida NATO, vine ca urmare a înţelegerii semnate, la 29 februarie 2020, la Doha, de secretarul de stat american Mike Pompeo, prin emisarul american Zalmay Khalizad, şi liderul taliban Mullah Baradar, fiind pentru prima dată când un membru al administraţiei americane a semnat un acord cu un membru al insurgenţilor, potrivit https://www.theguardian.com şi www.upi.com.

''Vom realiza o retragere ordonată din Afganistan, ceea ce înseamnă transferul bazelor şi echipamentelor către forţele de securitate afgane.'', a menţionat, la 25 aprilie 2021, cu prilejul unei conferinţe de presă cu jurnalişti afgani, la Kabul, comandantul misiunii Resolute Support, generalul american Austin Scott Miller, conform https://afghanistanpeacecampaign.org.

Armata Română este implicată în misiunea Resolute Support din Afganistan cu un contingent de 642 de militari, potrivit mapn.ro. Această misiune, desfăşurată, de la 1 ianuarie 2015, sub egida Alianţei Nord-Atlantice, se derulează în continuarea misiunii Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (condusă în perioada 2003-2014 de NATO) şi însumează acţiuni de consiliere, pregătire şi sprijin a Forţelor de Securitate şi Apărare Naţionale Afgane, fiind vorba de o colaborare susţinută cu anumite structuri ale armatei, poliţiei şi forţelor aeriene afgane, conform https://rs.nato.int. În cadrul misiunii Resolute Support participă 36 de state aliate şi partenere NATO.

Legea nr. 121 din 15 iunie 2011 reglementează participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării stabileşte, în şedinţă, planul de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român.

România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie ''Neagoe Basarab'', în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), aflată, la acel moment, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite. Participarea României la misiunea ISAF a fost stabilită prin Hotărârea nr. 38 din 21 decembrie 2001 a Parlamentului României, care acorda Guvernului împuternicirea de a stabili forţele, mijloacele, finanţarea şi condiţiile acestei participări militare externe. În 2003, Alianţa Nord-Atlantică a preluat comanda ISAF, contingentul militar românesc acţionând din acel moment sub egida NATO.

"Împreună cu aliaţii din NATO, concomitent cu sprijinirea Procesului de Pace din regiune, este important să acordăm o atenţie deosebită măsurilor de asigurare a protecţiei forţelor NATO din Afganistan în timpul procesului de retragere a militarilor. Pentru Ministerul Apărării Naţionale, misiunea în Afganistan se va încheia numai atunci când toţi militarii români vor fi în siguranţă acasă", a indicat, la 15 aprilie 2021, ministrul apărării naţionale Nicolae Ciucă. Fiind unul dintre "cele mai importante" state contributoare cu trupe la misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi, România "va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii", potrivit ministrului apărării naţionale.

Pe întreaga durată a prezenţei militare româneşti în Afganistan, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în timpul desfăşurării misiunilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb