ÎNCEPEM 2020 CU DEFICIT BUGETAR Gelu Diaconu: "Programarea bugetară a fost incorectă şi exagerat de optimistă"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 februarie 2020

Gelu Diaconu: "Programarea bugetară a fost incorectă şi exagerat de optimistă"

Fostul şef ANAF: "Comunicatul MFP nu este altceva decât o fanfaronadă propagandistică în stilul ministrului Cîţu, menit să escamoteze o realitate îngrijorătoare"

Anul acesta debutează cu un deficit bugetar de 0,46 miliarde lei, respectiv 0,04% din PIB, după cum a transmis, ieri, Ministerul Finanţelor Publice (MFP), care explică acest minus în special prin majorarea rambursărilor de TVA cu 1 miliard de lei şi creşterea cheltuielilor de investiţii cu 821 milioa­ne lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În luna ianuarie 2019 am avut un excedent bugetar de 0,7 miliarde lei, adică 0,07% din PIB, de aproape trei ori mai mic decat cel din prima lună a anului trecut.

Comunicatul MFP privind execuţia bugetară pe luna ianuarie nu este altceva decât o fanfaronadă propagandistică în stilul ministrului Cîţu, menit să escamoteze o realitate îngrijorătoare, este de părere Gelu Diaconu, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Domnia sa ne-a declarat: "Domnul Cîţu înregistrează cu adevărat prima faptă măreaţă în mandatul său, o premieră istorică, adică prima lună ianuarie cu deficit din ultimii ani de la criză încoace. Aceasta arată că programarea bugetară a fost incorectă şi exagerat de optimistă.

Mai grav este faptul că, în pofida comparaţiei cu ianuarie 2019, agenţii economici care aveau TVA de rambursat în perioada 06 decembrie 2019 -31 ianuarie 2020 nu au primit niciun leu din sumele cuvenite. Dacă s-ar fi făcut încă două selecţii pentru deconturile de TVA de rambursat aferente lunii decembrie şi ianuarie situaţia deficitului ar fi fost catastrofală pentru această perioadă a anului".

Printre altele, comunicatul MFP precizează: "Veniturile bugetului general consolidat au crescut, în ianuarie 2020, cu aproape 7% faţă de luna similară a anului trecut, la 27,55 miliarde lei, în linie cu estimările bugetare, înregistrându-se un record istoric al încasărilor brute din TVA, care au urcat la 8,4 miliarde lei. Încasările bugetare din luna ianuarie reflectă reacţia pozitivă a mediului privat la comportamentul corect al statului de a-şi plăti la timp datoriile către contribuabili, atât pentru serviciile prestate, cât şi pentru sumele de rambursat.

În luna ianuarie, ANAF a rambursat TVA în sumă 1,72 miliarde lei, cu 1 miliard de lei mai mult decât anul trecut, continuând politica de plată cu celeritate a sumelor datorate către mediul privat".

În ceea ce priveşte creşterea "istorică" a veniturilor bugetare de 7%, Gelu Diaconu ne-a transmis: "Vă reamintesc că, la ministrul Teodorovici, în 2019, creşterea faţă de anul anterior a fost de 15,1%, adică dublă! Atunci, creşterile faţă de ianuarie precedent/2018 au fost de două cifre procentuale la principalele venituri bugetare, adică la TVA 23,1%, la contribuţii 32,3% sau la accize de 38% etc.

În consecinţă, pretinsa creştere a veniturilor din prima lună a acestui an nu este altceva decât un eşec major.

În ceea ce priveşte mult lăudata triplare a cheltuielilor cu investiţiile publice, poate ne spune domnul ministru cât din această creştere se datorează cheltuielilor militare. De asemenea, poate ne mai informează guralivul ministru cu cât au crescut în volum cheltuielile cu dobânzile la datoria publică".

În acest context, fostul şef al ANAF îl acuză public pe ministrul Finanţelor că "mistifică realitatea în mod deliberat chiar mai grosier decât o făcea PSD-ul copleşit de promisiunile electorale ale găştii lui Dragnea".

"Faptul că îşi inserează o declaraţie bombastică în comunicatul MFP arată, dincolo de «măreţia» faptelor sale, un mod de gândire învechit de propagandist de partid", conchide Gelu Diaconu.

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a explicat, în cadrul comunicatului: "Vom continua acest comportament corect în raport cu mediul privat, fie că vorbim de facturile ajunse la scadenţă, fie despre rambursările de TVA. Evoluţia din prima lună reprezintă un prim semnal că actorii din economie înţeleg să se conformeze voluntar şi au încredere în parteneriatul cu statul şi în soluţiile propuse pentru a flexibiliza şi îmbunătăţi administraţia publică".

Pe partea de cheltuieli, creşterea de 11,6% din prima lună a anului, la 28 miliarde lei, reflectă într-o mare măsură majorările de pensii, salarii şi alocaţii rezultate din modificările legislative aprobate anterior, conform execuţiei bugetare pe luna ianuarie.

Aceasta arată că, spre deosebire de ianuarie 2019, a fost înregistrată o creştere semnificativă a cheltuielilor de investiţii, care au crescut de aproape trei ori, la 1,31 miliarde lei, în condiţiile dublării investiţiilor în proiecte cu finanţare europeană, respectiv 474 milioane lei, mai arată ministerul de resort.

Amintim că am încheiat anul trecut cu un deficit bugetar de 4,6%, fiind aproape de deschiderea procedurii de deficit excesiv de către Comisia Europeană.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. P.N.L-ul este mai mincinos decat P.C.R!?Doamne ajuta-ne!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb