Degringolada din zona politică, unde Curtea Constituţională a cerut renumărarea buletinelor de vot din primul tur al alegerilor prezidenţiale iar CSAT a anunţat că au existat atacuri cibernetice pentru influenţarea procesului electoral, a adus un val de vânzări astăzi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale pieţei noastre, a avut un recul de 1,82%, la 16.663 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a coborât cu 1,81%, până la 3.078 de puncte.
Volumele nu sunt mari, fapt care arată că nu se vinde în panică, dar ceea ce începuse în luna august drept o corecţie a trendului ascendent pe termen lung se transformă treptat într-o tendinţă descendentă pe termen mediu.
• CSAT: "Reţeaua de socializare TikTok nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului alegerilor"
Curtea Constituţională a decis, astăzi, să solicite reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi pe cele nule la primul tur al alegerilor prezidenţiale, până mâine la ora 14:00. Primul tur a fost câştigat de Călin Georgescu cu 22,94% din voturi, pe poziţia a doua clasându-se candidatul USR, Elena Lasconi, ce a obţinut 19,18%. Candidatul PSD, Marcel Ciolacu, a obţinut 19,15% din voturi, cu doar 2.740 de voturi mai puţin decât Lasconi, diferenţă care teoretic poate fi uşor inversată.
Pe de altă parte, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat că renumărarea voturilor exprimate la primul tur al alegerilor prezidenţiale nu poate fi efectuată într-o singură zi, aşa cum prevede decizia Curţii Constituţionale, ci în mult mai multe zile, potrivit Digi 24.
Tot astăzi, CSAT a anunţat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de expunere masivă pe platforma TikTok, anunţă Consiliul, adăugând: "CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, reţeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului alegerilor".
De asemenea, membrii CSAT au cerut autorităţilor abilitate să întreprindă de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în şedinţa Consiliului, potrivit News.ro.
• BRD, Banca Transilvania şi OMV Petrom - pe primele trei poziţii în topul rulajului
În acest context de incertitudine extremă şi în aşteptarea alegerilor parlamentare, în urma cărora se va stabili Guvernul pentru următorii patru ani, la BVB, indicele compozit BETPlus a avut un recul de 1,83%, la 2.467 de puncte, în vreme ce indicele BET-XT al celor mai lichide treizeci de titluri ale pieţei noastre s-a depreciat cu 1,68%, până la 1.434 de puncte.
Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 100 milioane lei, sub media zilnică a anului de 142 milioane lei, sumă care este trasă în sus de ofertele de titluri de stat Fidelis ale Ministerului Finanţelor.
În piaţa "regular", topul tranzacţiilor a fost condus de schimburile cu acţiuni BRD-Groupe Societe Generale (BRD), ce au cumulat tranzacţii de în valoare de 23,1 milioane lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua la preţul de 18,14 lei, în scădere cu 0,98%.
Pe poziţia a doua în topul lichidităţii s-au situat acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au coborât cu 2,69%, până la 27,15 lei, în condiţiile unor schimburi de 17,3 milioane lei.
Acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 0,75%, până la preţul de 0,725 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 13,5 milioane lei.
Pe poziţia a patra a clasamentului rulajului s-au situat titlurile Hidroelectrica (H2O), ce au cumulat un rulaj de 10,2 milioane lei, acţiunile H2O încheind ziua stagnare, la preţul unitar de 120,2 lei.
În piaţa "deals" au avut loc două tranzacţii cu acţiuni Nuclearelectrica şi Promateris.
Indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut un recul de 0,48%, până la 60.143 de puncte, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, s-a depreciat cu 1,32%, la 1.193 de puncte. Indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, a avut un recul de 0,91%, la 891 de puncte.
Analiştii susţin că alegerile parlamentare sunt cel puţin la fel de importante precum cele prezidenţiale deoarece determină structura guvernului ce are atribuţii în domeniul economic.
• Topul celor mai mari creşteri
1. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): +14,88%
2. "Sinteza" (STZ): +14,50%
3. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): +3,55%
4. "Comcm" (CMCM): +2,79%
5. "Armătura" (ARM): +2,51%
• Topul celor mai mari scăderi
1. "Condmag" (COMI): -9,09%
2. "Alumil" (ALU): -8,99%
3. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -8,77%
4. "Turims, Hoteluri, Restaurnate Marea Neagră" (EFO): -6,19%
5. "Aages" (AAG): -5,88%
1. Decembrie, luna schimbarilor in Romania. Vezi dec
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2024, 20:45)
Ciolacu vrea sa promoveze de pe locul 3 pe locul 1.
Repetentul, cel fara de bacalaureat vrea premiul 1.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2024, 21:28)
Nu conteaza piata bursiera,monetara,valutara,rat ing de tara.Avem un CCR ferm care legifereaza tot.daca nu maine,luni cel tarziu stabileste si 10y bonds si E/Usd.