Incertitudini asupra sediului Depozitarului Central

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie 2011

Incertitudini asupra sediului Depozitarului Central

Ciocnirile dintre acţionarii Depozitarului Central pentru mutarea societăţii într-un alt sediu şi schimbările recente din conducere nu lasă neştirbită imaginea uneia dintre cele mai importante instituţii ale pieţei de capital, responsabilă cu păstrarea arhivelor emitenţilor şi compensarea-decontarea tranzacţiilor.

Informaţiile furnizate, miercuri, de Registrul Comerţului arată că Depozitarul Central nu ar avea, în prezent, vreun sediu valid, ci doar unul "expirat".

Situaţia în care se află instituţia ridică semne de întrebare, mai ales că dovada deţinerii cu titlu legal a spaţiului necesar funcţionării Depozitarului este una dintre condiţiile autorizării sale, aflată sub supravegherea dublă a CNVM şi BNR.

Contactaţi de ziarul "BURSA", reprezentanţii Depozitarului ne-au spus că, în prezent, instituţia are un contract de locuţiune valabil, lăsând de înţeles că la Registrul Comerţului va mai fi înregistrat doar noul sediu al Depozitarului, după ce mutarea lui va avea loc: "În privinţa sediului social, Depozitarul Central are, în prezent, încheiat contract de locaţiune valabil. Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Depozitarului Central a hotărât, în luna februarie anul curent, schimbarea sediului social al Depozitarului Central, urmând ca această menţiune să fie înregistrată ulterior mutării efective a Depozitarului Central la noul sediu social".

Răspunsul este surprinzător, surse din piaţă subliniind că este ilegal ca Depozitarul să apară la Registrul Comerţului cu sediul expirat şi că orice prelungire a contractului de închiriere trebuie înregistrată în mod oficial.

"Nu au voie să nu înregistreze la Registrul Comerţului prelungirea contractului de închiriere, cu atât mai mult cu cât dovada existenţei sediului este o condiţie necesară pentru autorizarea Depozitarului", au spus sursele citate.

Diferende între acţionari pentru mutarea sediului

Mutarea Depozitarului Central în aceeaşi clădire cu Bursa de Valori Bucureşti, vizavi de Biserica Armenească, a fost susţinută, încă de anul trecut, de noua conducerea a BVB, care a dorit să supravegheze mai îndeaproape ce se întâmplă la Depozitarul Central. Unii dintre acţionarii Depozitarului, precum societăţile de investiţii financiare, s-au opus mutării sediului, însă nu au putut să îşi impună punctul de vedere în faţa reprezentanţilor BVB. care este acţionarul majoritar al societăţii, cu circa 66%. Decizia mutării a fost luată în AGA de la începutul lunii februarie, deşi proprietarul actualului sediu a propus o reducere substanţială a chiriei.

Contactat de ziarul "BURSA", Ioan Catona, reprezentantul SITI SA, proprietarul sediului în care se află în prezent Depozitarul, ne-a spus că la finele lunii martie, Depozitarul şi SITI au semnat pentru prelungirea contractului de închiriere pe toată durata lunii aprilie.

"Există un contract în vigoare între SITI şi Depozitar până la finele lunii aprilie, nu îmi explic de ce aceas­tă informaţie nu este menţionată şi la RC", ne-a spus domnul Catona.

În lipsa unor răspunsuri pertinente din partea Depozitarului Centra, putem intui că iureşul demisiilor şi numirilor din ultima lună de la BVB şi Depozitar să fi dat peste cap activitatea obişnuită a instituţiei şi cei res­ponsabili să fi uitat să trimită şi la Registrul Comerţului actele necesare.

La Registrul Comerţului, mai figurează şi informaţia că există un sechestru asupra acţiunilor deţinute la Depozitarul Central de către unii acţionari.

Reprezentanţii instituţiei de decontare-compensare ne-au răspuns, însă, că este vorba despre o eroare ce urmează să fie remediată: "În conformitate cu prevederile legale, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor S.C. Depozitarul Central S.A. din data de 18.10.2006 a hotărât anularea acţiunilor deţinute de către doi acţionari care nu mai îndeplineau condiţiile de eligibilitate pentru a deţine calitatea de acţionari la Depozitarul Central, emiterea de noi acţiuni şi vânzarea acestora.

Ulterior înregistrării la ORC a acestei menţiuni, ANAF a dispus sechestrul asupra acţiunilor deţinute de către unul din acţionarii la care am făcut referire mai sus, însă respectivul acţionar nu mai deţinea acţiuni la Depozitarul Central.

Aşa cum se poate observa în menţiunile de la ORC, nu se specifică acţionarul pentru care este înregistrat sechestrul, întrucât respectivul acţionar nu mai deţine calitatea de acţionar al DC.

În concluzie, este vorba de o eroare în evidenţele ORC, care ulterior vânzării acţiunilor proprii deţinute de către DC va fi remediată".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Conducerea Depozitarului central este de o incompetenta crasa. De fapt, ce sa ne mai miram? Asa piata, asa Depozitar, asa bursa etc. Vai de mama noastra. Si cica astia ar trebui sa atraga investitori straini seriosi pe piata din Romania....

    E un nou sezon din serialul Tzeapa care a tras-o Farmache bursei. Sunt uni in gasca de la conducere de acum care nu prea pot articula propozitii. Si unii care au facut declaratii in fals.Dar la noi nu se sesizeaza nimeni...

    Se dau trei elemente:

    - Depozitarul Central, parte din Grupul BVB 

    - Citibank, singura banca care distribuie dividedele emitentilor  

    - Daniel Farmache, tanar absolvent de facultate, care din luna ianuarie detine pozitia de Management Associate la Citibank. Binenteles, fiul dlui Farmache Stere. De la BVB.

    Va rugr\am gasiti legatura dintre aceste elemente si atentie ce votati la AGA BVB in aprilie ca sa nu se puna de o dinastie!!! 

    1. Universitatea privata N Titutlescu, gazduieste studiile in drept ale FIULUI, FOSTULUI SOFER BVB si PROTEJATEI de la marketing! Ce facultate renumita!!!

      Ca tot vorbim de legaturi, ce legatura exista intre farmache, "protejata" de la marketing si garsoniera dlui Fanel Chirtu din strada Piscului? Legaturile sunt cam pe inseratelea....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb