Incertitudinile se adâncesc pe piaţa energiei regenerabile

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 mai 2013

Incertitudinile se adâncesc pe piaţa energiei regenerabile

Investitorii nu ştiu dacă ministrul Niţă va ţine cont şi de propunerile lor în modificarea legii

Departamentul de Energie susţine că nu s-a hotărât asupra formei finale

Incertitudinile se adâncesc pe piaţa energiei regenerabile în lipsa unui anunţ al Departamentului pentru Energie cu privire la modificarea schemei de sprijin pentru producţia de energie regenerabilă (vânt, soare, apă, biomasă). Ieri, circulau zvonuri că ministrul Delegat pentru Energie, Constantin Niţă, ar fi trimis pe circuitul de avizare proiectul de ordonanţă privind modificarea schemei în forma propusă de dumnealui, fără a lua în calcul vreo propunere primită de la investitori. Aceştia se aşteptau ca domnul Niţă să-i anunţe dacă va include sau nu propunerile mediului de afaceri în forma finală a proiectului de ordonanţă înainte de a-l trimite spre avizare.

Surse din Departamentul de Energie au negat zvonurile şi ne-au spus că nu s-a luat o decizie asupra formei finale a Ordonanţei.

Producătorii de energie "verde" (vânt, soare, apă, biomasă) primesc certificate verzi pentru fiecare MWh livrat către consumatori. Furnizorii de electricitate sunt obligaţi să cumpere aceste certificate şi îşi recuperează costurile integral de la consumatori.

În prezent, producătorii de energie eoliană primesc 2 certificate verzi/ MWh, cei care produc energie fotovoltaică au 6 certificate verzi/MWh, iar cei care au microhidrocentrale - 3 certificate verzi/MWh. Preţul de tranzacţionare al unui certificat a fost, în ultimii ani, în jur de 50-55 de euro. În ultimele luni, preţul de tranzacţionare a cunoscut un trend des-cendent.

Cum schema suport a producţiei de energie "verde" aplicată în ţara noastră este generoasă, poate cea mai generoasă din Europa, trăim un adevărat "boom" al investiţiilor în parcuri eoliene şi fotovoltaice în special. Şi aşa, facturile populaţiei şi agenţilor economici au început să crească vertiginos din cursul anului trecut.

Dacă pentru populaţie şi micii consumatori factura energiei curate este, deocamdată, suportabilă, pentru industrie "decontul" este unul usturător. De la începutul anului, industria a început să facă presiuni puternice la Ministerul Economiei şi la Guvern, pentru ajustarea schemei de sprijin pentru energia regenerabilă.

Pe 2 aprilie, ministrul delegat pentru Energie a publicat proiectul de ordonanţă, care modifică schema şi a anunţat un termen de dezbatere publică de 30 de zile. Constantin Niţă propune amânarea, timp de trei ani şi jumătate, începând cu 1 iulie 2013, a acordării unui anumit număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă (un certificat/MWh pentru energia eoliană şi 2 certificate/MWh pentru energia solară). Producătorii ar urma să îşi recupereze aceste certificate din 2017. În plus, domnul Niţă propune scutirea, timp de trei ani şi jumătate, de la plata a jumătate din certificate, a marilor consumatori de energie, cu condiţia ca industria să dovedească realizarea unor investiţii care le reduce consumul de energie.

Investitorii din industria eoliană au propus "rostogolirea" a numai 0,25 de certificate/MWh în schimbul participării producătorilor de energie verde la "coşul" de consum pentru piaţa reglementată (populaţie, instituţii, micii agenţi economici). Ei spun că pot livra energia la preţuri foarte mici, care să conducă la scăderea costurilor acestui "coş" de consum şi să compenseze, astfel, costurile consumatorilor cu plata certificatelor verzi (facturate separat de furnizori).

Investitorii au respins categoric exceptarea industriei de la plata certificatelor arătând că este un posibil ajutor de stat sancţionat de Uniunea Europeană (investighează din martie măsuri similare luate în Germania).

În replică, marii consumatori au spus că propunerea producătorilor ascunde capcane şi că există riscul ca preţul energiei să crească şi nu să scadă. Consumatorii afirmă că energia eoliană este volatilă şi echilibrarea acestor fluctuaţii se face cu ajutorul termocentralelor, care produc cea mai scumpă energie din sistem.

Pe fondul intenţiilor de modificare a Legii care stabileşte schema de sprijin pentru energia verde, băncile au sistat finanţarea proiectelor din ianuarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb