Închisorile secrete CIA, piatră de hotar a Uniunii Europene

FLORIAN GOLDSTEIN
Ziarul BURSA #Politică / 25 noiembrie 2005

A avut CIA închisori secrete pe teritoriul României? - aceasta este problema la a cărei investigare, domnul Rene van der Linden, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a solicitat cooperarea Parlamentului României, într-un discurs ţinut, ieri, în faţa senatorilor şi deputaţilor reuniţi. Scandalul centrelor de detenţie CIA a fost declanşat la începutul lunii de "The Washington Post" în presa americană, care a dezvăluit că CIA i-ar interoga pe suspecţii de terorism în închisori secrete aflate în opt ţări străine (Thailanda, Afganistan), dar şi în state din Europa răsăriteană.

Ele nu au fost nominalizate ca să nu atragă acţiuni teroriste.

Administraţia americană nu a confirmat zvonul, dar s-a ferit să îl infirme.

În aceste condiţii, guvernele ţărilor est-europene s-au simţit obligate să nege public existenţa unor astfel de centre de detenţie, ceea ce am făcut şi noi prin vocea preşedintelui Traian Băsescu.

Totuşi, organizaţia "Human Right Watch" a lansat suspiciunea că Polonia şi România ar fi gazdele unor astfel de închisori.

Conform unui fost director al CIA (în perioada 1977-1981) Stansfield Turner, Administraţia Bush ar sprijini activ folosirea torturii la interogarea suspecţilor de terorism (şi se presupune că tortura ar fi folosită în aceste închisori secrete). El a lansat zvonul că una dintre aceste "locaţii negre" s-ar afla la noi, în baza militară de la "Mihail Kogălniceanu". În acelaşi timp, Turner a afirmat că "nimeni nu va confirma amplasarea acestora" (referindu-se la închisorile secrete CIA).

Unii analişti deduc logic verosimilitatea zvonurilor despre astfel de închisori în România.

Ei observă că şeful serviciilor secrete Radu Timofte a rezistat intenţiilor lui Adrian Năstase (pe cînd acesta din urmă era prim- ministru) de a-l schimba, fiind sprijinit surprinzător de puternic de americani. Şi tot aşa, el a rezis-tat în funcţie şi ostilităţii lui Traian Băsescu. Analiştii susţin că mediocritatea lui Radu Timofte nu poate să se afle la temeiul entuziastului sprijin american, ci că el s-ar explica prin servicii de această natură, precum găzduirea închisorilor secrete CIA.

Dar, parcă pentru a-l contraria pe Stansfield Turner care afirmase că nimeni nu va confirma amplasamentele închisorilor, un comunicat remis ieri de Partidul România Mare relatează că preşedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a confirmat existenţa acestor închisori secrete CIA pe teritoriul României, într-o întîlnire avută cu Rene van der Linden. Conform comunicatului, Corneliu Vadim Tudor a afirmat că închisorile au fost desfiinţate nelăsînd nici o urmă, dar că el va furniza Consiliului Europei toată documentaţia pe care o are şi care se bazează pe informaţii parvenind din serviciile secrete româneşti.

Întreaga problemă are importanţa ei în procesul de integrare europeană. Conform parlamentarului european, olandeza Kathalijne Buitenweg, "dacă drepturile omului au fost violate într-o ţară a Uniunii Europene sau într-un stat candidat, atunci aceasta este o problemă a Uniunii Europene". Parlamentarul european, baroana britanică Sarah Ludford a spus că aceasta ar avea "cele mai devastatoare consecinţe pentru credibilitatea UE privind drepturile omului şi guvernarea legii".

Se înţelege de aici că solicitarea de cooperare în investigarea scandalului închisorilor secrete CIA, solicitare adresată ieri Parlamentului României de către Rene van der Linden, reprezintă o piatră de hotar pentru paşii noştri ulteriori în spaţiul european.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb