Încrederea în economia românească a atins cel mai scăzut nivel din ultimul an

N.I.
Ziarul BURSA #Companii / 30 iunie 2008

Indicele de încredere în economia românească a scăzut, în iunie faţă de mai, de la 103 la 102,9 puncte, egalând cel mai mic nivel înregistrat în iunie 2007, ţara noastră înscriindu-se în trendul urmat de majoritatea statelor UE, potrivit datelor publicate, la sfârşitul săptămânii trecute, de Comisia Europeană.

Indicele de încredere în economia românească s-a diminuat cu 0,1 puncte, de la 103 puncte la 102,9, egalând cel mai mic nivel înregistrat în iunie 2007. Ţara noastră a înregistrat creşteri ale încrederii la trei indicatori din cinci, optimismul privind evoluţia industriei, serviciilor şi a comerţului fiind contracarat de pesimismul pentru consum şi construcţii.

Încrederea în industria locală a crescut cu 1%, România fiind al cincilea stat din Uniune la încrederea în acest indicator economic, după Bulgaria, Cipru, Cehia şi Olanda. La servicii, încrederea a crescut cu 20%, ţara noastră fiind pe poziţia a zecea în UE. Încrederea în consum s-a diminuat cu 14%, fiind în apropierea mediei din Uniune. Pentru comerţ, încrederea s-a apreciat cu 23%, nivel similar celui din Cehia. Încrederea în construcţii s-a depreciat cu 3 puncte, cel mai rău la acest capitol stând Marea Britanie, cu o diminuare de 29 de puncte.

În luna iunie, încrederea în economie a continuat să scadă, atât în statele din cadrul Uniunii Europene, cât şi în zona euro, cu 2,5, respectiv 2,7 puncte, la 94,6 şi 94,9 puncte, fiind sub media pe termen lung.

Scăderea încrederii în economie se datorează pesimismului legat de evoluţia consumului, cu 17 puncte, a construcţiilor, cu 14 puncte, a comerţului, cu 5 puncte şi a industriei, cu 4 puncte. Doar în domeniul serviciilor se observă o tendinţă pozitivă în ce priveşte încrederea, de 7 puncte.

Cele mai multe dintre state UE s-au confruntat, în iunie, cu o scădere a încrederii în evoluţia economică. O scădere semnificativă a gradului de încredere a fost marcat în Spania, cu 6,2 puncte, urmată de un declin moderat în Franţa, de 2,7 puncte şi în Germania, de 1,5 puncte. Spre deosebire, în Marea Britanie s-a observat o creştere a încrederii în evoluţia economiei, aprecierea fiind de 2,1%.

Indicatorul încrederii în economie este format din indicatorul încrederii în industrie, în proporţie de 40%, indicatorul încrederii în servicii, 30%, încrederea în consum, 20%, indicatorul de încredere în construcţii, 5% şi cel al încrederii în retail, 5%. Media pe termen lung a indicatorului de încredere în economie - pe perioada 1990-2007 - este 100. Indicele de încredere în economie se calculează în urma răspunsurilor date de managerii companiilor din fiecare stat membru şi indică optimismul sau pesimismul mediului de afaceri în evoluţia economiei naţionale în perioada studiată. Evoluţia preţurilor, a cursului de schimb, situaţia de pe pieţele financiare internaţionale influenţează percepţia asupra economiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb